Ελλάδα

Τα πορίσματα δεν είναι γραμμένα στην πέτρα

Ένα ακόμα πόρισμα είδε το φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά το πολυαναμενόμενο πόρισμα του ΕΜΠ, με το οποίο δίνεται μία εκδοχή για την ύπαρξη της πυρόσφαιρας μετά την σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Η χρήση της φράσης «δίνεται μία εκδοχή» δεν χρησιμοποιείται για να αποδυναμώσει την επιστημονική βαρύτητά του. Αλλά είναι ο τρόπος με τον οποίον θα περιέγραφε ένας σοβαρός επιστήμονας τα συμπεράσματα που διατυπώνει για μία πολύκροτη υπόθεση.

Πλην όμως στο πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο το κλίμα είναι άλλο. Λίγα λεπτά αφότου δει το φως της δημοσιότητας αρχίζουν τα συμπεράσματα, οι αφορισμοί, οι κόντρες και οι αντεγκλήσεις. Η πρώτη απορία είναι πώς κατάφεραν μέσα σε λίγα λεπτά κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν τις επιστημονικές περγαμηνές να διαβάσουν έναν επιστημονικό κείμενο, να το αναλύσουν και να βγάλουν και ασφαλή συμπεράσματα.

Στο πολιτικό επίπεδο ξέρουμε όλοι πώς λειτουργεί το πράγμα. Ο καθένας παίρνει το απόσπασμα ενός πορίσματος ή το σύνολό του αν υπηρετεί το αφήγημά του. Μερικές φορές δεν το υπηρετεί εμφανώς, αλλά αφού ο πολιτικός το δηλώνει, έτσι θα είναι. Έχουν δει μέχρι σήμερα πάνω από 15 πορίσματα, έχουμε ακούσει χιλιάδες απόψεις, έχουν γίνει μάρτυρες σκληρών αντιπαραθέσεων από ανθρώπους που έχουν μόνο βεβαιότητες, κάτι που σπανίως δηλώνει ένας επιστήμονες.

Οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να αμφιβάλλουν, να τοποθετούνται και να απαιτούν είναι οι συγγενείς των θυμάτων. Όχι γιατί έχουν κάποιο ακαταλόγιστο, το αντίθετο, αλλά γιατί η απώλεια που συνεχίζουν να βιώνουν απαιτεί απαντήσεις και απαντήσεις, πόσο μάλλον δικαίωση, δεν έχουν πάρει ακόμα.

Είναι και η κοινωνία από την άλλη που έχει συνηθίσει να «καταναλώνει» πληροφορίες χωρίς να τις επεξεργάζεται, είναι και τα social media που είναι φιλικά περισσότερο σε οπαδούς, παρά σε πολίτες και όλο αυτό κάνει το μείγμα εκρηκτικό.

Τα πορίσματα δεν είναι γραμμένα στην πέτρα, δεν είναι ευαγγέλια, αλλά ούτε βλάσφημα κείμενα. Είναι η εκδοχή που δίνει ένας επιστήμονας ή μια ομάδα επιστημόνων σε ένα ερώτημα που του έχει τεθεί. Είναι θεμιτή η επίκλησή τους, όπως είναι θεμιτή και η αμφισβήτησή τους. Άλλωστε από το πλήθος των πορισμάτων καταλαβαίνει κανείς ότι και οι ίδιοι οι επιστήμονες δεν έχουν μία και μόνη άποψη. Ας μην γινόμαστε λοιπόν επιστημονικότεροι των επιστημόνων.

Related Articles

Back to top button