Τι είναι η κυκλική μεταλλουργία – «Game changer» για τον κλάδο των μετάλλων

Ένας νέος τρόπος διαχείρισης και εκμετάλλευσης των βιομηχανικών αποβλήτων αναμένεται να αποκτήσει ρόλο «κλειδί», στον κλάδο των μετάλλων τα επόμενα χρόνια, καθώς επιτρέπει σημαντικά κέρδη, καθαρές μηδενικές εκπομπές και εξουδετέρωση των άχρηστων μετάλλων.
Στον πυρήνα της, η κυκλική οικονομία της μεταλλουργίας αντιπροσωπεύει μια προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των μετάλλων, η οποία μετατοπίζεται από το γραμμικό μοντέλο «πάρε-φτιάξε-πέταξε» σε ένα σύστημα κλειστού κύκλου.
Με την «κυκλική μεταλλουργία», μια μορφή ανακύκλωσης δηλαδή, μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο απόθεμα μετάλλων αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων διεθνώς, σύμφωνα με τον Δημήτρη Στεφανίδη, Chief Executive Director για τον κλάδο των μετάλλων στην METLEN.
Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η κυκλική οικονομία της μεταλλουργίας βασίζεται στην αρχή της διατήρησης των μεταλλικών πόρων σε χρήση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, της εξαγωγής της μέγιστης δυνατής αξίας από αυτούς και, στη συνέχεια, της ανάκτησης και της αναγέννησης προϊόντων και υλικών στο τέλος κάθε κύκλου ζωής.
Στο πλαίσιο της τοποθέτησης του στην CMD της εταιρείας την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Στεφανίδης μίλησε για την ελληνική πατέντα της METLEN, η οποία ήδη σχεδιάζει τη δημιουργία δύο εργοστασίων παραγωγής κρίσιμων μετάλλων από βιομηχανικά απόβλητα, στο πλαίσιο επένδυσης ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Όπως εξήγησε, ήδη μέσω της μεθόδου αυτής παράγεται χαλκός και ψευδάργυρος, ενώ θα ακολουθήσουν νικέλιο, κοβάλτιο, μαγγάνιο και πυρίτιο, σε Σίνδο και Ρουμανία.
«Game changer» για την αγορά
Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη διαδικασία να ξεχωρίζει είναι πως επιτρέπει ποσοστό ανάκτησης περί το 98% και καθαρές μηδενικές εκπομπές, ενώ εξουδετερώνει τα άχρηστα μέταλλα.
Παράλληλα, πρόκειται για ένα μοντέλο λειτουργίας με σχετικά χαμηλό κόστος παραγωγής, καθώς δεν απαιτείται εξόρυξη ή ηλεκτρόλυση.
Η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει στην παραγωγή μιας σειράς κρίσιμων πρώτων υλών (που περιλαμβάνονται στη λίστα CRM της ΕΕ) και βασικά μέταλλα, μειώνοντας την εξάρτηση από την παραδοσιακή εξόρυξη.
Αυτή τη στιγμή η «κυκλική μεταλλουργία» της METLEN είναι μια πλήρως κατοχυρωμένη τεχνολογία ανάκτησης μετάλλων, με στόχο την παραγωγή νέων οξειδίων μετάλλων από δευτερογενείς πηγές εφοδιασμού, όπως βιομηχανικά υποπροϊόντα, ωστόσο, αναμένεται να δημιουργήσει μια τάση σε διεθνές επίπεδο.
Η περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα των μεταλλουργικών βιομηχανιών εξαρτάται από τη δυνατότητα ανάκτησης και ανακύκλωσης των μεταλλικών υλικών μετά τη χρήση των μεταλλικών προϊόντων.
«Η νέα πρόκληση είναι μια μεταλλουργική διαδικασία χωρίς απόβλητα, η οποία θα περιλαμβάνει την ανάκτηση των υλικών που συνθέτουν τα προϊόντα» σημείωναν σχετικά οι συμμετέχοντες στο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο με θέμα την κυκλική μεταλλουργία στο Μπέργκαμο.