Πολιτική

Το διπλωματικό «πόκερ» Ερντογάν και το τετ α τετ Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Αττάλεια

Μία ακόμα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα, προετοιμάζεται στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία φιλοξενείται στην Αττάλεια.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα υποδεχθεί τους ομολόγους του από 32 κράτη – μέλη, παραθέτοντας δεξίωση. Αμέσως μετά τις εναρκτήριες τοποθετήσεις και τη διεξαγωγή της άτυπης Συνόδου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου.

Υπενθυμίζεται, πώς στις αρχές Μαΐου (02/05), ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας παρακάθισε στην Κωνσταντινούπολη σε ανεπίσημο ιδιωτικό δείπνο, κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου ομολόγου του.

H ελληνική πλευρά λέει «ναι» στο διάλογο, αλλά με σαφώς οριοθετημένες κόκκινες γραμμές, ξεκαθαρίζοντας σε κάθε τόνο πώς δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση η Αθήνα να μπει σε συζητήσεις που αφορούν την ελληνική κυριαρχία.

Προ ημερών, ο Χακάν Φιντάν μιλώντας σε βουλευτές της γείτονος υπογράμμσε πώς το ζητούμενο είναι Αγκυρα και Αθήνα να αναπτύξουν καλές σχέσεις χωρίς να παρεκκλίνουν από τις κόκκινες γραμμές τους. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δεν υπάρχει λόγος να υποχωρήσουμε από τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο ή στο Αιγαίο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Συζητάμε προς αυτή την κατεύθυνση. Εχουμε έναν καλό διάλογο με τον νέο υπουργό Εξωτερικών. Οι κόκκινες γραμμές τους και οι κόκκινες γραμμές μας είναι σαφείς. Επιδιώκουμε να δούμε πώς μπορούν και οι δύο πλευρές να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους τηρώντας αυτές τις κόκκινες γραμμές».

Εν αναμονή, λοιπόν, του νέου τετ-α-τετ των δύο επικεφαλής των διπλωματιών, το οποίο αναμένεται να λάβει χώρα στην Αττάλεια, μένει να δούμε αν τελικα θα δημιουργηθεί η ευκαιρία για να περάσουν οι δύο πλευρές σε μια πιο «βαριά» ατζέντα.

Ωστόσο, η αναθεωρητική στάση της τουρκικής κυβέρνησης αναφορικά με το Αιγαίο αλλά και η ολιστική προσέγγιση που ρίχνει στο τραπέζι, πέραν της διαφοράς για οριοθέτηση και ΑΟΖ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Η επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η επικείμενη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν, αναμένεται να είναι προπαρασκευαστική και του νέου τετ-α-τετ κορυφής των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο του νέου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία της αναμενόμενης από τον Ιανουάριο συνάντησης. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ωστόσο, έχει εκτιμήσει πώς αναμένεται να γίνει εντός του καλοκαιριού με στόχο τη διατήρηση των «ήρεμων νερών». Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών καλούνται να βρουν τον κατάλληλο χρόνο σύμφωνα με το πρόγραμμα των δύο ηγετών.

Η Αθήνα έχει ταχθεί κατά της αδράνειας εξού και επιδιώκει να υπάρχει μία κινητικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Βέβαια, παραμένουν ανοικτά θέματα τα οποία δεν μπορούν να αγνοηθούν. Από τη μία, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός που ανακοίνωσε η Αθήνα που προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας.

«Δεν θα επιτρέψουμε κανένα μονομερές βήμα ή τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» είχε δηλώσει ο Χακάν Φιντάν.

Από την άλλη, η πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου εξακολουθεί να αποτελεί «κόκκινο πανί» για την τουρκική πλευρά με την ελληνική πλευρά να απορρίπτει τους ισχυρισμούς της γείτονος και να διαμηνύει πώς πρόκειται για ευρωπαϊκό έργο και θα συνεχιστεί βάσει προγραμματισμού.

Παρέμβαση αμερικανών νομοθετών

Η νέα συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν αναμένεται να πραγματοποιηθεί λίγο μετά την επιστολή μελών του Κογκρέσου στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ όπου εγείρουν τον προβληματισμό τους σχετικά με την πολιτική Ερντογάν. 22 αμερικανοί νομοθέτες απαιτούν δράση κατά της Τουρκίας λόγω της συνεχιζόμενης επιθετικής συμπεριφοράς προς την Ελλάδα και την Κύπρο, υπονομεύοντας τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω των αναθεωρητικών βλέψεων και του αφηγήματος της Γαλάζιας Πατρίδας.

Τα μέλη του Κογκρεσου ζητούν από τον Αμερικανό Πρόεδρο να θέσει στον Τούρκο ομόλογό του τις προκλητικές ενέργειες της Αγκύρας όπως: τη χρήση των F-16 που παρέχονται από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για τη συστηματική εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή της Κύπρου.

Το διπλωματικό πόκερ του Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικο ρόλο της Τουρκίας, παρουσιάζοντας την Άγκυρα ως ηγέτιδα δύναμη και πυλώνα διεθνούς εμπιστοσύνης και σταθερότητας.

Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις για μία εκεχειρία, αλλά και για τη διαρκή ειρήνη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας σύμφωνα με τον πρόεδρο της γείτονος μετά από τη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τόσο με τον Γάλλο ομόλογό του αλλά και τον Ρώσο.

«Αναφέραμε για άλλη μια φορά ότι ως η μόνη χώρα που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων των πλευρών, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε αυτές τις συνομιλίες και ότι θα χαρούμε να τις φιλοξενήσουμε. Με τις τελευταίες επαφές, βλέπουμε ότι έχει ανοίξει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν .

Related Articles

Back to top button