Πολιτική

Το ΚΥΣΕΑ της Μ. Τετάρτης και το «βραχυκύκλωμα» του καλωδίου

«Υπάρχουν τα σενάρια για όλες τις δυνατές εκδοχές, είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι» απαντά η Αθήνα στις απειλές της Άγκυρας με αφορμή τον σχεδιασμό για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, την ώρα όμως που ο χρόνος πιέζει για την επανέναρξη των ερευνών καθώς κάθε 24ωρο που περνάει κοστίζει…

Η ανησυχία πως θα υπάρξει ένταση που θα θυμίζει το περιστατικό της Κάσου του καλοκαιριού του 2024 είναι έκδηλη με αρκετούς να εκτιμούν πως όταν το «NG Worker», το πλοίο με ιταλική σημαία που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή των ερευνών, ξαναβγεί για έρευνες, αυτό θα γίνει αυτή τη φορά με τη συνοδεία του Ελληνικού Στόλου.

Το NG Worker βρίσκεται ακόμη βόρεια της Σικελίας και θα πρέπει σύντομα να επιστρέψει για την ολοκλήρωση των υποθαλάσσιων μελετών σε διεθνή ύδατα, στο πλαίσιο της χάραξης του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει υποβάλλει αίτημα για έκδοση NAVTEX στα διεθνή ύδατα στην περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου.

«Προγραμματίζουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες»

Το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει πως το ζήτημα του καλωδίου θα είναι στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ της Μεγάλης Τετάρτης και παραπέμπει για το ζήτημα σε όσα έχει πει πρόσφατα ο Υπ. Εξωτερικών.

Επίσημα στο ΚΥΣΕΑ, βασικό θέμα θα είναι το ενδεχόμενο απόκτησης τέταρτης φρεγάτας FDI (Behlarra), μετά από εισήγηση του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια.

Η Τουρκία, που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει εκφράσει έντονη αντίθεση στην υλοποίηση του έργου, ιδίως όσον αφορά τη διέλευση του καλωδίου από την ΑΟΖ της Κύπρου. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με πρόσφατη ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε το έργο “προκλητικό” και “μονομερή ενέργεια”, προειδοποιώντας ότι η Άγκυρα “δεν θα μείνει αδρανής” εάν θιγούν τα “δικαιώματα και συμφέροντα” της Τουρκοκυπριακής κοινότητας ή της Τουρκίας.

Αμυντικοί και διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα τονίζουν ότι τέτοιες δηλώσεις δεν πρόκειται να εκτροχιάσουν τον σχεδιασμό. “Η Ελλάδα και η Κύπρος ενεργούν με βάση το διεθνές δίκαιο και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Εμείς προγραμματίζουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες τονίζουν από την Β. Σοφίας.

«Είναι μια αρκετά σύνθετη τεχνικά άσκηση. Απαιτεί μια σειρά ενεργειών από περισσότερα Υπουργεία. Η έρευνα και η πόντιση θα επανεκκινήσει στον κατάλληλο χρόνο» σημείωσε προ 24ώρων ο Γ. Γεραπετρίτης προσθέτοντας ότι δεν είχε υπάρξει εξάλλου οποιαδήποτε δεσμευτική ημερομηνία για αυτό.

Σιγή για το καλώδιο υπήρξε δημοσίως και στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού και του Υπ. Άμυνας με τον Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί.

Η γεωστρατηγική σημασία της διασύνδεσης

Ο EuroAsia Interconnector φιλοδοξεί να ενώσει τα ηλεκτρικά δίκτυα Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας μέσω υποβρύχιου καλωδίου υψηλής τάσης, μήκους άνω των 1.200 χιλιομέτρων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο στον κόσμο και το πρώτο που θα συνδέσει την Κύπρο — που παραμένει ενεργειακά απομονωμένη — με το ευρωπαϊκό δίκτυο.

Η Ελλάδα βλέπει το έργο ως ευκαιρία να ενισχύσει τη θέση της ως ενεργειακός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε μια περίοδο που η μετάβαση προς καθαρή ενέργεια αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Παράλληλα, η Κύπρος αποκτά δίοδο απεξάρτησης από το πετρέλαιο, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

Related Articles

Back to top button