Το μήνυμα Τραμπ γιγαντώνει το «τσουνάμι» πιέσεων κατά Ισραήλ – Ανένδοτος ο Νετανιάχου για τη Γάζα

Τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «axios», και ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να εξέφρασε την πλήρη απογοήτευσή του για τις κινήσεις Νετανιάχου σε συζητήσεις που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους, σημειώνοντας ότι «…το Ισραήλ πρέπει να τελειώνει άμεσα με την κατάπαυση του πυρός». Μάλιστα, φέρεται να ζήτησε από τους άμεσους συνεργάτες του να διαμηνύσουν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι «o πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πολύ δυσαρεστημένος και ζητάει να μπει άμεσα ένα τέλος», δήλωσαν δύο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, διατηρώντας την ανωνυμία τους.
Αν και Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνούνται ότι ο Τραμπ είναι έτοιμος να «εγκαταλείψει» την υποστήριξη στο Ισραήλ ή ότι ασκεί έντονη πίεση στον Νετανιάχου, παραδέχονται ότι υπάρχουν αυξανόμενες πολιτικές διαφορές μεταξύ ενός προέδρου που θέλει να τερματίσει τον πόλεμο και ενός πρωθυπουργού που τον επεκτείνει μαζικά.
Αξίζει να σημειωθεί πως αμέσως μετά το ταξίδι του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ πίεσαν τόσο το Ισραήλ, όσο και τη Χαμάς να αποδεχτούν τη νέα πρόταση που παρουσίασε ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ, για μια συμφωνία ομήρων και κατάπαυσης του πυρός.
Διεθνείς κυρώσεις από Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρετανία, Καναδά
Το Ισραήλ ένιωσε χθες την πρώτη μαζική πολιτική αντίδραση, από τις κυρώσεις μέσω Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να αναστείλουν τις συνομιλίες για εμπορικές συμφωνίες, με τον Νετανιάχου να «αντεπιτίθεται» υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν… στήριξη στην τρομοκρατία και στις επιθέσεις της Χαμάς κατά των αθώων Ισραηλινών πολιτών.
Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει διαδικασία επανεξέτασης της συμφωνίας σύνδεσης που έχει υπογράψει με το Ισραήλ, σε ισχύ από το 2000, ανακοίνωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της Κάγια Κάλας. Η απόφαση αυτή υποστηρίχθηκε από 17 κράτη μέλη, σύμφωνα με το Παρίσι.
Αν δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας «πρέπει να ανεβάσουμε τον τόνο», έκρινε η κυβέρνηση της Σουηδίας.
Η Βρετανία από την πλευρά της ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για τη σύναψη συμφωνίας για το ελεύθερο εμπόριο.
Σημειώνεται ότι Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς καταδίκασαν κατηγορηματικά τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει τον πόλεμο στη Γάζα απειλώντας με κυρώσεις. Κιρ Στάρμερ, Εμανουέλ Μακρόν και Μαρκ Κάρνι ήταν οι πρώτοι που επέκριναν το μπλοκάρισμα της βοήθειας από το Ισραήλ και τα σχόλια υπουργών της κυβέρνησης Νετανιάχου που έχουν απειλήσει με μαζική εκτόπιση Παλαιστινίων.
Παλαιστίνιοι σχηματίζουν ουρά για δωρεά τροφίμων σε μια κοινοτική κουζίνα στην Τζαμπαλία, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας
AP Photo/Jehad Alshrafi
Εντολή Νετανιάχου να επιστρέψουν οι διπλωμάτες από το Κατάρ
Το βράδυ της Τρίτης, ο Νετανιάχου πέταξε το «μπαλάκι» στη Χαμάς, λέγοντας πως το Ισραήλ αποδέχτηκε τους όρους του Γουίτκοφ, αλλά όχι και η pαλαιστινιακή οργάνωση. Μάλιστα, ο ίδιος έδωσε εντολή να επιστρέψει από τη Ντόχα μέρος της αντιπροσωπείας που διαπραγματεύεται τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων, με την ανακοίνωση από το Γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού να αναφέρει:
«Μετά από περίπου μία εβδομάδα εντατικών συνομιλιών στη Ντόχα, η ανώτερη διαπραγματευτική ομάδα θα επιστρέψει στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις, ενώ εκπρόσωποι σε επίπεδο εργασίας θα παραμείνουν στη Ντόχα προς το παρόν. Το Ισραήλ συμφωνεί με την αμερικανική πρόταση για την επιστροφή των ομήρων, η οποία βασίζεται στην πρόταση Γουίτκοφ», προσθέτει η ανακοίνωση, αναφερόμενη στην παρέμβαση του απεσταλμένου των ΗΠΑ για βραχυπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα περίπου τους μισούς ζωντανούς ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα».
Και κατέληγε: «Αυτή η πρόταση διαβιβάστηκε πρόσφατα στη Χαμάς μέσω των μεσολαβητών, αλλά μέχρι στιγμής, συνεχίζει να επιμένει στην άρνησή της».

Ισραηλινό τανκ στη Λωρίδα της Γάζας
AP Photo/Ohad Zwigenberg
«Θα κατακτήσουμε επιπλέον εδάφη»
Παράλληλα, οι IDF δήλωσαν τη συνέχιση της γιγάντιας χερσαίας επίθεσης στη Γάζα με κωδική ονομασία «Άρματα του Γεδεών», δίνοντας μάλιστα τελεσίγραφο στη Χαμάς ότι ο στρατός θα κατακτήσει ακόμα μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας αν η μαχητική οργάνωση συνεχίζει να αρνείται τη συμφωνία με τους ομήρους.
Ο Αρχηγός του Επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Αντιστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ, μέσα από βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, ανέφερε ότι ο στρατός θα καταλάβει περισσότερα εδάφη στη Λωρίδα της Γάζας, εφόσον η Χαμάς συνεχίσει να αρνείται τη συμφωνία για τους ομήρους. Παράλληλα, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πιστεύει ότι η ομάδα έχει εξαντλήσει τις προσπάθειες στη Ντόχα.
«Η Χαμάς θα πληρώσει το τίμημα για την άρνησή της, θα αντιμετωπίσει έντονη δύναμη πυρός, θα επεκτείνουμε τους χερσαίους ελιγμούς, θα κατακτήσουμε επιπλέον εδάφη, θα εκκαθαρίσουμε και θα καταστρέψουμε την τρομοκρατική υποδομή μέχρι την ήττα της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζαμίρ.
«Υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας και γι’ αυτό πρέπει να επιτεθούμε», λέει. Ο Ζαμίρ λέει: «Η Χαμάς έχει μία επιλογή και αυτή είναι να απελευθερώσει τους ομήρους μας. Εάν υπάρξει συμφωνία, οι IDF θα ξέρουν πώς να προσαρμόσουν τη δραστηριότητά τους ανάλογα».
Το ολονύκτιο «θρίλερ» με την είσοδο των φορτηγών
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και αργά το βράδυ της Τρίτης (20/5) οι Ισραηλινοί «μπλόκαραν» τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ, παρά τις καταγγελίες ότι μετά από 11 εβδομάδες αποκλεισμού, 14.000 μωρά κινδυνεύουν να πεθάνουν αν δεν φτάσει η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι και σήμερα.
Μπορεί το Τελ Αβίβ να ανακοίνωσε από την πλευρά του την είσοδο 93 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ στην πολιορκημένη και κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο, μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, ο ΟΗΕ το διέψευδε. Σε ανακοίνωση ο IDF ισχυριζόταν πως το Ισραήλ επέτρεψε στα φορτηγά του ΟΗΕ να μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου αλευριού, τροφίμων για βρέφη, ιατρικού εξοπλισμού και φαρμακευτικών προϊόντων, να περάσουν στη Γάζα μέσω του Κερέμ Σαλόμ.

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας
AP Photo/Abdel Kareem Hana, File
Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν πως δεν είχε διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια, παρά το γεγονός ότι περισσότερες προμήθειες είχαν αποσταλεί στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος. «Μία από τις ομάδες μας περίμενε αρκετές ώρες για να δοθεί το πράσινο φως από το Ισραήλ για να έχει πρόσβαση στην περιοχή Κερέμ Σαλόμ και να παραλάβει τα τρόφιμα. Δυστυχώς, δεν μπόρεσαν να φέρουν αυτά τα εφόδια στην αποθήκη μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.