Αθλητικά

Το παλαιότερο γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο εντοπίστηκε στη Σκωτία

Ένα χωράφι στην σκωτσέζικη ύπαιθρο, κοντά στις ακτές του Solway Firth, ήταν πιθανώς το παλαιότερο γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο, σύμφωνα με έναν ιστορικό.

Η αγροτική έκταση, που σήμερα ανήκει στην περιοχή Dumfries and Galloway, φιλοξενούσε ποδοσφαιρικούς αγώνες τον 17ο αιώνα, σχεδόν δύο αιώνες πριν θεσπιστούν οι κανόνες του αθλήματος για πρώτη φορά στην Αγγλία.

Όπως αναφέρει ο Independent, ο ιστορικός του αθλητισμού Ged O’Brien ανακάλυψε μια επιστολή που έγραψε ο αιδεσιμότατος Samuel Rutherford στις αρχές του 17ου αιώνα, στην οποία αναφερόταν ότι «οι άνθρωποι έπαιζαν ποδόσφαιρο» στο γήπεδο το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο αιδεσιμότατος, φαινομενικά θυμωμένος που οι συχνές ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις στο γήπεδο διαταράσσουν το ιερό Σάββατο, διέταξε τους ενορίτες να τοποθετήσουν μεγάλες πέτρες στο γήπεδο για να τους εμποδίσουν – μερικές από αυτές τις πέτρες υπάρχουν και σήμερα.

«Είναι μία από τις πιο σημαντικές φράσεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου, επειδή προσδιορίζει με ακρίβεια το σημείο όπου βρισκόταν το γήπεδο. Πάντα πίστευα ότι το ποδόσφαιρο παίζεται στη Σκωτία εδώ και εκατοντάδες χρόνια», δήλωσε ο O’Brien.

Εργαστηριακές αναλύσεις του εδάφους του γηπέδου επιβεβαίωσαν ότι οι πέτρες τοποθετήθηκαν στην αγροτική έκταση περίπου την εποχή που γράφτηκε η επιστολή του Rutherford.

200 χρόνια μπροστά οι Σκωτσέζοι

Συνολικά, αυτό σημαίνει ότι το ποδόσφαιρο παίζονταν με οργανωμένη μορφή αιώνες πριν από την ίδρυση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας το 1863 στην Αγγλία. Πιστεύεται ότι το είδος του ποδοσφαίρου που παίζονταν τον 17ο αιώνα ήταν πιο βίαιο και χαοτικό, με δεκάδες άτομα να κυνηγούν και να κλωτσούν μια μπάλα από κύστη χοίρου.

(Περισσότερα για την ίδρυση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στην Αγγλία μπορείτε να δείτε στη σειρά του Netflix «The Εnglish Game», απ’ όπου και το ακόλουθο τρέιλερ).

Η επιστολή του αιδεσιμότατου υποδηλώνει ότι στο σκωτσέζικο γήπεδο παίζονταν μια πιο οργανωμένη μορφή του παιχνιδιού, ωστόσο δεν μπορεί να εξακριβωθεί κατά πόσο έμοιαζε με το σύγχρονο παιχνίδι.

Ο O’ Brien, ιδρυτής του Μουσείου Σκωτσέζικου Ποδοσφαίρου, σημείωσε ότι αυτό ήταν ένα κρίσιμο σημείο στην εξέλιξη του αθλήματος, καθώς περιλάμβανε γήπεδο, ομάδες και τακτικούς αγώνες που διεξάγονταν με ορισμένους συμφωνημένους κανόνες.

Αν επιβεβαιωθούν, τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν το χρονοδιάγραμμα της εξέλιξης του ποδοσφαίρου. «Το 1872, όταν ξεκίνησε το διεθνές ποδόσφαιρο, οι σκωτσέζικες ομάδες διέλυαν τις αγγλικές», επεσήμανε ο O’ Brien. «Δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη, γιατί αυτοί οι άνθρωποι ήταν 200 χρόνια μπροστά από τους Άγγλους».

Related Articles

Back to top button