Το Συμβούλιο της Ευρώπης απέρριψε αίτημα εννέα χωρών για τις απελάσεις

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αλέν Μπερσέ απέρριψε το Σάββατο αίτημα εννέα χωρών της ΕΕ να διευκολυνθεί η απέλαση μεταναστών που παρανομούν, προειδοποιώντας ότι τα δικαστήρια δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται.
Την περασμένη Πέμπτη, η Ιταλία, η Δανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Υποστήριξαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, το δικαστήριο «έθεσε πάρα πολλούς περιορισμούς στην δυνατότητα των κρατών να αποφασίζουν ποιον θα απελάσουν από τα εδάφη τους» και ζήτησαν «μια νέα και με ανοιχτούς ορίζοντες συζήτηση σχετικά με την ερμηνεία» του δικαστηρίου.
Σε δήλωσή του ο Μπερσέτ απάντησε ότι θεμέλιο του Δικαστηρίου είναι «η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας».
Πρόσθεσε ότι ενώ η πολιτική συζήτηση είναι «υγιής» σε κάθε δημοκρατία, «η πολιτικοποίηση του Δικαστηρίου δεν είναι» και προειδοποίησε ότι «κανένα δικαστικό σώμα δεν πρέπει να δέχεται πολιτικές πιέσεις».
«Οι θεσμοί που προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα δεν μπορούν να υποκύπτουν σε πολιτικούς κύκλους. Αν το κάνουν, κινδυνεύουμε να διαβρώσουμε την ίδια τη σταθερότητα που χτίστηκαν για να διασφαλίζουν», επέμεινε ο Μπερσέτ.
Ιδρυμένο το 1949, το Συμβούλιο της Ευρώπης συγκεντρώνει 46 χώρες μέλη και έχει ως κύριο καθήκον την προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.