Πολιτική

Το φιλόδοξο σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου και τα τουρκικά εμπόδια

Παρά τις καθυστερήσεις, το πάγωμα των δόσεων από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ ) και τις τουρκικές παρενοχλήσεις, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου μπαίνει στην κρίσιμη φάση υλοποίησης.

Η πρόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου είναι να συνεχιστεί κανονικά η έρευνα και η πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου. Το έργο Great Sea Interconnector θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς αναμένεται να αποτελέσει μία νέα εναλλακτική πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος βγαίνει από την ενεργειακή της απομόνωση και η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου. Εξού και κορυφώνονται οι επαφές για πολιτικές και διπλωματικές συμμαχίες .Το αίτημα για έκδοση Navtex έχει υποβληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες στα διεθνή ύδατα.Το υπό κατασκευή τμήμα του έργου μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας (Κρήτη) είναι συνολικού μήκους 898 χλμ.

Άρχισαν τα τουρκικά όργανα

Το περασμένο καλοκαίρι τουρκικά πολεμικά πλοία εμπόδισαν το ιταλικό ερευνητικό πλοίο να ολοκληρώσει τις έρευνες καθώς η Άγκυρα θεωρεί πώς « θίγονται » τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο , υπογραμμίζοντας πώς οποιαδήποτε δραστηριότητα στην περιοχή θα πρέπει να έχει και την άδεια της γείτονος.

Στον αντίποδα , η Αθήνα απαντά πώς πρόκειται για ένα έργο ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος και ότι η πόντιση επιφανειακών καλωδίων προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο συνεπώς δεν απαιτεί την οποιαδήποτε άδεια. Υπό αυτό το πρίσμα , η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πώς η ηλεκτρική διασύνδεση δεν μπορεί να παρεμποδιστεί.

Οι διαθέσεις της τουρκικής πλευράς ξεδιπλώθηκαν και τον περασμένο Φεβρουάριο σε ένα αντίστοιχο περιστατικό όταν η Άγκυρα έστειλε πολεμικό πλοίο για να παρακολουθεί τις έρευνες για το καλώδιο Κύπρου – Κρήτης παρότι διεξάγονταν στο βόρειο Κρητικό Πέλαγος. Τα συγκεκριμένα περιστατικά έχουν συζητηθεί κατά τις συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας -Τουρκίας καθώς και η ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Το γεγονός ότι προσώρας δεν έχει υπάρξει οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, θεωρείται καταλύτης για την παραγωγή τέτοιου τύπου εντάσεων.

Η Τουρκία έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της για το εν λόγω έργο , σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet,, η οποία αναφέρει ότι επίκειται ελληνική NAVTEX για τη δέσμευση της περιοχής ανατολικά των νησιών Κάσου και Καρπάθου.

Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «τον περασμένο Ιούλιο, η Αθήνα ανέθεσε σε ιταλικό ερευνητικό σκάφος να πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή στο πλαίσιο του ίδιου έργου χωρίς την άδεια της Τουρκίας. Η Τουρκία έστειλε πέντε πολεμικά πλοία στην περιοχή και παρακολούθησε τόσο το ιταλικό όσο και τα δύο ελληνικά πολεμικά πλοία που το συνόδευαν. Το ιταλικό πλοίο πήρε αργότερα άδεια από την Αγκυρα και βοήθησε στην εκτόνωση των εντάσεων».

Στην ίδια γραμμή και η εφημερίδα Turkiye , η οποία επικαλείται τουρκικές διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές κάνοντας λόγο για «προκλητικά βήματα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «αυτές οι δραστηριότητες παραβιάζουν σαφώς το διεθνές δίκαιο και τους βασικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας», αναφέροντας ότι «τα μονομερή βήματα της Ελλάδας ήταν προκλητικά σε συνθήκες όπου τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν ακόμη καθοριστεί με κοινή συναίνεση».Παράλληλα , υπογραμμίζεται ότι η Άγκυρα έχει ήδη εκφράσει τις ενστάσεις στις σχετικές διεθνείς πλατφόρμες, επικαλούμενη τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Related Articles

Back to top button