Πολιτική

Το χρηματιστήριο των δημοσκοπήσεων και πού ποντάρουν τα κόμματα

Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν ουσιαστικά το βασικό εργαλείο για να αναγνώσουν τα κόμματα την απήχησή τους στους πολίτες, αν και μερικές φορές μπορεί να δημιουργήσουν ψευδείς υποθέσεις και λάθος πολιτικές επιλογές, που μπορεί να φέρουν αντί της ανάκαμψης στασιμότητα ή και καταποντισμό.

Το σκηνικό του τελευταίου χρόνου ως προς την αποτύπωση των τάσεων της κοινής γνώμης είναι ευμετάβλητο και αυτό οφείλεται αφενός μεν στην επιστροφή με μεγάλη ένταση της τραγωδίας των Τεμπών στο προσκήνιο, αλλά και στη δοκιμασία των νοικοκυριών από την ακρίβεια.

Άμεσες λύσεις και το «προοίμιο» της ΔΕΘ

Η ΝΔ τη χρονιά που πέρασε κατέγραψε μεγάλες απώλειες και είδε τα ποσοστά της να φλερτάρουν με το 20%, που είναι το χαμηλότερο από το 2019. Υπήρξε έντονη δυσπιστία των πολιτών για τους χειρισμούς στην υπόθεση των Τεμπών και εκείνο που «έσωζε» το κυβερνών κόμμα ήταν ότι κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν εισέπραττε τη φθορά. Αντιθέτως ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφαν χαμηλά ποσοστά και στις χειρότερες των περιπτώσεων είδαν ακόμα και πτώση.

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι αποδίδει σε ένα βαθμό καρπούς η στρατηγική της ΝΔ να δώσει την αίσθηση ότι έχει άμεσες λύσεις στα προβλήματα, ενώ παράλληλα για πρώτη φορά επελέγη να εξαγγελθούν αυξήσεις και επιδόματα πολλούς μήνες πριν την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου παραδοσιακά είναι ο τόπος όπου ανακοινώνονται τέτοιου τύπου παροχές. Παράλληλα παρουσιάζεται με ένταση το δόγμα «νόμος και τάξη» σε όλα τα επίπεδα. Και στο επίπεδο της διαφθοράς με την αποκάλυψη κυκλωμάτων κυρίως στις Πολεοδομίες, αλλά και στο επίπεδο της βίας στα Πανεπιστήμια, θέμα για το οποία η κυβέρνηση θέλει να περάσει την αίσθηση ότι έχει και το πρόγραμμα και την πολιτική βούληση να το αντιμετωπίσει. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτή η στρατηγική απέδωσε καρπούς καθώς στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η ΝΔ δείχνει να επανέρχεται στα ποσοστά των ευρωεκλογών φτάνοντας ορισμένες φορές και το ψυχολογικό όριο του 30%.

ΠΑΣΟΚ: Στασιμότητα και γκρίνια

Στην αντιπολίτευση από την άλλη ο γόρδιος δεσμός της δημοσκοπικής στασιμότητας δεν φαίνεται να λύνεται. Το ΠΑΣΟΚ χάνει συχνά την δεύτερη θέση από την Πλεύση Ελευθερίας, ο πρόεδρος του Νίκος Ανδρουλάκης, έχει ξεκινήσει ουσιαστικά μια συνεχή περιοδεία,όπου προσπαθεί να πείσει ότι διαθέτει αξιόπιστο πρόγραμμα εναλλακτικής απέναντι στη ΝΔ, αλλά προς το παρόν δεν δρέπει καρπούς. Ταυτοχρόνως υπάρχει εσωκομματική γκρίνια και αποστάσεις τόσο για τη στρατηγική, όσο και για κινήσεις που θεωρούνται «υπερβολικές», όπως η διαγραφή Μπατζέλη. Παράλληλα ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, φαίνεται ότι επιλέγει να έχει διακριτό ρόλο με συνέχεια, που δεν σταματά στη συμμετοχή του στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές.

ΣΥΡΙΖΑ: Λιμνάζονται νερά και στο βάθος… Τσίπρας

Στον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη μπορεί να έχουν απαλλαγεί από την τρικυμία που υπήρχε την εποχή Κασσελάκη, αλλά αυτό που βιώνουν είναι συνεχή λιμνάζοντα νερά. Το κόμμα δείχνει στις δημοσκοπήσεις ότι δεν ανακτά τον κόσμο που έχασε την προηγούμενη χρονιά, το «φλερτ» με τη Νέα Αριστερά φαίνεται ότι δεν έδωσε καρπούς και η στασιμότητα παραμένει. Τελευταίως κυκλοφορεί εκ νέου το σενάριο της επιστροφής Τσίπρα, κάτι που προφανώς δεν επιβαιώνεται από τον ίδιο και δημοσκοπικά δίνει μεν ένα μεγαλύτερο «αέρα», αλλά όχι ισχυρή δυναμική.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ρυθμιστής

Σημαντικός παράγοντας στην ανάγνωση της διαμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού παίζει φυσικά και η εκρηκτική αύξηση των ποσοστών της Πλεύσης Ελευθερίας και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που από ένα κόμμα που πριν από λίγα χρόνια βρισκόταν στα όρια της εισόδου στην Βουλή, σήμερα εμφανίζεται σταθερά στη δεύτερη θέση των περισσότερων ερευνών της κοινής γνώμης. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια ποια θα είναι η εξέλιξη του φαινομένου, αν δηλαδή αποτελεί ένα πυροτέχνημα της στιγμής ή μία πιο μόνιμη κατάσταση που θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα τα επόμενα χρόνια.

Related Articles

Back to top button