Το success story για το ελληνικό ακτινίδιο – Το ρεκόρ στις εξαγωγές και οι νέες αγορές

«Πλώρη» και για νέες αγορές ετοιμάζεται να βάλει το ελληνικό ακτινίδιο, με την Ελλάδα να βρίσκεται ήδη στην τριάδα των κορυφαίων εξαγωγικών χωρών παγκοσμίως και να ετοιμάζεται να καταρρίψει φέτος ακόμη ένα ρεκόρ.
«Το ελληνικό ακτινίδιο έχει καθιερωθεί στις διεθνείς αγορές, λόγω κυρίως των ποιοτικών χαρακτηριστικών του. Η αξία του έχει αναγνωριστεί στο εξωτερικό όπου παρατηρούμε μια συνεχή αύξηση της μεσοσταθμικής τιμής του» εξηγεί στο CNN Greece o κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.
Οι φετινές εξαγωγές ακτινίδιου, το οποίο αναδεικνύεται «πρωταθλητής» μεταξύ των ελληνικών φρούτων, έχουν ήδη ξεπεράσει τους 200.000 τόνους. Διαμορφώθηκαν (έως 25/4/2025) στους 210.716 τόνους, καταρρίπτοντας το αντίστοιχο προπέρσινο ρεκόρ. Σε επίπεδο όγκου εμφανίζονται αυξημένες κατά 14% και ακόμη περισσότερο σε αξία, κατά 25%. Ρεκόρ καταγράφεται όμως, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη και στη φετινή παραγωγή, η οποία με βάση τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, αναμένεται και ως προς την ποιότητά της αναβαθμισμένη.
Ετοιμάζεται για νέες αγορές
Η πιο πρόσφατη νέα αγορά στην οποία μπήκε το ελληνικό ακτινίδιο ήταν εκείνη της Βραζιλίας, τον Νοέμβριο του 2023. Τους προσεχείς μήνες αναμένεται να προστεθούν ακόμη δύο, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη. Στο Μεξικό, όπως εξηγεί, η οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των δύο χώρων βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Παράλληλα, στα τέλη Οκτωβρίου αναμένονται εμπειρογνώμονες από το Βιτενάμ προκειμένου να προχωρήσει και με τη συγκεκριμένη χώρα η διμερής συμφωνία.
Ήδη πάντως η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως μεταξύ των εξαγωγικών χωρών, μετά τη Νέα Ζηλανδία που κατέχει την πρώτη θέση και την Ιταλία που είναι στη δεύτερη. Κυριότεροι προορισμοί για το ελληνικό ακτινίδιο είναι οι ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Γερμανία ενώ ανοδική είναι τα τελευταία χρόνια η ζήτηση και εκτός Ευρώπης: από ΗΠΑ, Καναδά και χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Σε επίπεδο παραγωγής, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση μαζί με το Ιράν. Πρώτη είναι η Κίνα, με μικρό, ωστόσο, όγκο εξαγωγών, δεύτερη η Νέα Ζηλανδία και τρίτη η Ιταλία.
Σε ό,τι αφορά την αγορά των ΗΠΑ, προς την οποία η χώρα μας εξάγει περίπου 17.000 τόνους ακτινιδίων ετησίως, ο κ. Πολυχρονάκης εμφανίζεται καθησυχαστικός σχετικά με τους δασμούς Τραμπ, εκτιμώντας πως οι εξαγωγές στο συγκεκριμένο προϊόν δεν θα επηρεαστούν. Όπως εξηγεί, από τις τέσσερις παραγωγικές χώρες, στις οποίες θα μπορούσε να απευθυνθούν οι ΗΠΑ, δηλαδή: Κίνα, Ιράν, Ιταλία και Ελλάδα, θα συνεχίσει να προμηθεύεται ακτινίδια από τις δύο τελευταίες. Την ίδια στιγμή, σε σχέση με την Ιταλία, η χώρα μας παραμένει πιο ανταγωνιστική. «Η ζήτηση που έχει ήδη διαμορφωθεί στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι θα παραμένει υψηλή» καταλήγει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου.