Ελλάδα

«Υπερπλεόνασμα» δεν έχει για το clawback

Απόσταση χωρίζει φαρμακοβιομηχανία και κυβέρνηση στο φλέγον ζήτημα του clawback, παρόλο που οι συζητήσεις για ένα τριετές σύμφωνο συνεργασίας διαρκούν ήδη μήνες

Οι εκπρόσωποι του κλάδου κάνουν λόγο για τεράστιο χρηματοδοτικό κενό ύψους ενός δισ. ευρώ και ζητούν όριο στις υποχρεωτικές επιστροφές με συνυπευθυνότητα μεταξύ Πολιτείας και φαρμακοβιομηχανίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση αποκλείει να υπάρξει δέσμευση σε ένα maximum όριο για το clawback, επικαλούμενη ευρωπαϊκά κωλύματα. Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί η δήλωση του γενικού γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, Άρη Αγγελή, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Powergame, ότι στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη της χώρας «υπάρχει ακόμη λίπος, γεγονός το οποίο γνωρίζει απολύτως, επίσης, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης».

Το κλίμα αυτό, επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα, μάλιστα, των φαρμακευτικών βραβείων «Prix Galien Greece 2025». Παρόλο που πρόκειται για την πρώτη παρουσία πρωθυπουργού σε εκδήλωση φαρμακευτικών βραβείων και ενδεχομένως αναμένονταν με αγωνία από τον κλάδο ανακοινώσεις, αυτές ήρθαν για τον χώρο των γιατρών και όχι του φαρμάκου. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φάνηκε να απορρίπτει μια σημαντική ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης, λέγοντας τα εξής: «Και κάτι ακόμα που αφορά συνολικά την “αρχιτεκτονική” των προϋπολογισμών για το φάρμακο: Nα θυμίσω τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ των “ενέσεων” που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στη φαρμακοβιομηχανία μέσω διαφόρων τρόπων, αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης, η οποία ήδη αρχίζει και φέρνει αποτελέσματα και θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο Υγείας για τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απομειώσουμε το κόστος του clawback, μία, θα έλεγα, “αμαρτία” που έρχεται από τα χρόνια της κρίσης, μέσα από μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες, προσέξτε, θα μειώσουν σπατάλες που έρχονται από ένα κακό παρελθόν. Και δεν νομίζω ότι δυσκολεύομαι να παραδεχτώ ότι η ελληνική αγορά είχε τα προβλήματά της». Να το, λοιπόν, το «λίπος».

Βέβαια, στα θετικά -αλλά ήδη γνωστά- περιλαμβάνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα Ταμείο Καινοτομίας, για τη μεταβατική αποζημίωση στις καινοτόμες και ακριβές νέες θεραπείες. Όπως θετική είναι και η αύξηση των πόρων που θα κατευθυνθούν στις κλινικές μελέτες, στο πλαίσιο της επέκτασης του επενδυτικού clawback και της ενίσχυσης των διαθέσιμων ποσών για παραγωγή και έρευνα. Ωστόσο, αυτά δεν φαίνεται να αρκούν για την υπογραφή του πολυσυζητημένου τριετούς συμφώνου συνεργασίας.

Έτσι, λοιπόν, φαίνεται ότι παρά το υπερπλεόνασμα, η χρηματοδότηση για τη φαρμακευτική κάλυψη των πολιτών θα παραμείνει στη μερίδα του λέοντος ιδιωτική υπόθεση, με βασικό χρηματοδότη τη φαρμακοβιομηχανία, μέσω των υπέρογκων υποχρεωτικών επιστροφών. Μικρότερη, αλλά διόλου αμελητέα για τα εισοδήματα των πολιτών, είναι η ιδιωτική συμμετοχή των ασφαλισμένων. Το clawback δεν πρόκειται να αντικατασταθεί από κάποιον άλλο μηχανισμό, καθώς «δεν υπάρχει άλλη πρόταση» σύμφωνα με τον κ. Αγγελή. Η μείωσή του, όμως, μέσω μεταρρυθμίσεων θα είναι σίγουρα αργή και ελπίζουμε, όχι βασανιστική για το σύστημα υγείας και τους πολίτες. Για τις εταιρείες είναι ήδη, εδώ και καιρό…

Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece στην Υγεία

Related Articles

Back to top button