Φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος και we4all καλλιεργούν το μέλλον σε έναν κόσμο που αλλάζει

Η κλιματική κρίση έχει σταματήσει εδώ και καιρό να είναι μία απειλή που αφορά στο μακρινό μέλλον.
Είναι εδώ, επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας ανατρέποντας ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο και θέτει σε κίνδυνο το «αύριο» των επόμενων γενιών. Οι συνέπειές της είναι ήδη ορατές σε όλο τον κόσμο, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση: Συχνότερες ακραίες συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας -ή, γενικότερα, ακραία καιρικά φαινόμενα- και πυρκαγιές, πλημμύρες, απώλεια φυσικών οικοσυστημάτων και σημαντική μείωση της βιοποικιλότητας.
Καθώς οι φυσικοί πόροι μειώνονται και το περιβάλλον ζητά να αναλάβουμε δράση για τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης, ο ρόλος όλων -κυβερνήσεων και οργανισμών, επιχειρήσεων και πολιτών- είναι πιο κρίσιμος από ποτέ, καθώς η ευθύνη δεν είναι μόνο ατομική ή μόνο κρατική. Έτσι, και οι επιχειρήσεις καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το περιβάλλον, να αναλάβουν δράση και να αποδείξουν στην πράξη ότι μπορούν να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
Η εταιρική υπευθυνότητα δεν είναι απλά η δημιουργία απολογισμών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ) ή βιωσιμότητας. Είναι πράξεις, με διάρκεια, συνέπεια και ορατό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος αναδεικνύεται ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός ελληνικού προϊόντος που επενδύει ουσιαστικά στη βιωσιμότητα, δίνοντας ανάσα, εντός και εκτός εισαγωγικών, σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από πυρκαγιές.
1000 δενδρύλλια εκεί που η φωτιά έκαιγε για έναν μήνα
Στις αρχές Αυγούστου έγινε ευρέως γνωστό ότι από τα μέσα του προηγούμενου μήνα είχε ξεσπάσει μία πυρκαγιά στο όρος Όρβηλος στις Σέρρες, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, η οποία ήταν ακόμα ενεργή. Μετά από 29 μέρες, η πυρκαγιά έσβησε και ο απολογισμός ήταν 12.000 καμένα στρέμματα, εκ των οποίων τα περίπου 8.900 στην Ελλάδα.
Λίγους μήνες μετά, τον Απρίλιο του 2025, στον Δήμο Σιντικής, εκεί που το καλοκαίρι η φωτιά σάρωσε το όρος Όρβηλος, πραγματοποιήθηκε αποκαταστατική δενδροφύτευση με πρωτοβουλία του φυσικού μεταλλικού νερού Βίκος, σε συνεργασία με τον οργανισμό we4all. Στη δράση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για την 83η επέτειο της Μάχης των Οχυρών, συμμετείχαν άτομα όλων των ηλικιών από την τοπική κοινότητα, ανάμεσά τους και μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Ροδόπολης. Η συμβολή τους αποδείχθηκε πολύτιμη, καθώς όλες και όλοι μαζί κατάφεραν να φυτέψουν 1.000 δενδρύλλια.

Όχι άλλη μία μεμονωμένη πρωτοβουλία
Η συγκεκριμένη δενδροφύτευση ήταν η πέμπτη σε σειρά που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της μάρκας Βίκος. Προηγήθηκαν αντίστοιχες δράσεις σε άλλες περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές όπως η Βόρεια Εύβοια και η Μάνη και, από το 2021 μέχρι σήμερα, έχουν φυτευτεί 5.000 δέντρα, συμβάλλοντας στη σταδιακή αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος. Συνολικά, 9.000 δέντρα έχουν φυτευτεί χάρη στη συνεργασία της εταιρείας με τη we4all, συμβάλλοντας στις προσπάθειες για ένα βιώσιμο αύριο.
Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε πως η εταιρεία έχει στηρίξει 5 Πανελλήνιες Εθελοντικές Φυτεύσεις προσθέτοντας άλλα 4.000 δενδρύλλια σε διάφορα σημεία της χώρας.
Οι άνθρωποι δημιουργούν μαζί το «αύριο»
Μαθητές που φυτεύουν για πρώτη φορά ένα δέντρο, εθελοντές που συνεργάζονται μαζί με τους κατοίκους, τοπικές αρχές που στηρίζουν έμπρακτα την πρωτοβουλία της μάρκας Βίκος. Η ενεργή συμμετοχή των ανθρώπων συγκροτούν ένα μοντέλο δράσης που ευαισθητοποιεί, κινητοποιεί, συνδέει.
Γιατί η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο ευθύνη λίγων, αλλά υπόθεση όλων μας. Και όταν ένα brand επιλέγει να προωθήσει τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας, τότε η αλλαγή αποκτά, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ρίζες.
Σε μία εποχή που η αγορά είναι γεμάτη από υποσχέσεις για «πράσινες» πρακτικές, η μάρκα Βίκος αποδεικνύει ότι η φράση «Συμβιώνουμε αρμονικά, επιχειρούμε υπεύθυνα» δεν είναι απλώς ένα μήνυμα. Είναι η ουσία που καθορίζει ένα πλέγμα δράσεων με σαφές περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αξία για την κοινωνία.

Όταν φυτεύεται ένα δέντρο, «φυτεύεται» ταυτόχρονα και το μήνυμα ότι μπορούμε να ξαναφτιάξουμε όσα χάθηκαν, ότι η ελπίδα δεν είναι αφηρημένη έννοια αλλά πράξη καθημερινή, γειωμένη στο έδαφος. Η πρωτοβουλία αυτή μας θυμίζει ότι οι εταιρείες δεν είναι ξεκομμένες από την κοινωνία και ότι οφείλουμε να αναλάβουμε δράση όλοι, όπως μπορούμε, απέναντι στην κλιματική κρίση.