Τεχνολογία

4+1 tips για να ξοδεύει λιγότερο μελάνι ο εκτυπωτής σου

>

Η δουλειά σου απαιτεί να τυπώνεις έγγραφα, φωτογραφίες ή να βγάζεις φωτοτυπίες συνέχεια; Λατρεύεις να εκτυπώνεις ό,τι και εάν σκεφτείς από την άνεση του σπιτιού σου; Μήπως όμως νιώθεις ότι το κόστος ξεπέρασε κάθε όριο; Μην αγχώνεσαι. Δες πώς θα καταφέρεις να το μειώσεις.

Το να τυπώνουμε έγγραφα, φωτογραφίες και ό,τι άλλο σκεφτούμε στο σπίτι μας αποτελεί σίγουρα μια ευκολία. Την ίδια στιγμή όμως, εάν δεν κάνουμε καλή διαχείριση και επιλογές, τα έξοδά μας μπορεί να εκτιναχθούν!Το ίδιο φυσικά ισχύει και σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον.

Αν και αρκετοί, στην προσπάθειά τους να μειώσουν το ολοένα και αυξανόμενο κόστος προστρέχουν σε κακής ποιότητας φθηνά μελάνια ή ακόμα χειρότερα σε φτηνούς και μη αξιόπιστους εκτυπωτές, η λύση κρύβεται στις παρακάτω 4+1 συμβουλές. Μάθε λοιπόν πώς να εξοικονομήσεις μελάνι και χρήματα χωρίς όμως να θυσιάσεις την ποιότητα των εκτυπώσεων σου.

Χρησιμοποίησε το draft mode / eco mode

Ένα από τα πιο βασικά μικρά μυστικά για τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομία στο μελάνι του εκτυπωτή σου, είναι να κρατήσεις την εκτύπωση στο draft ή eco mode. Σε αυτήν τη ρύθμιση, που θα την βρεις στην πλειονότητα των σύγχρονων printers, τα έγγραφά σου θα τυπωθούν σε χαμηλότερη ποιότητα. O εκτυπωτής σου έτσι θα χρησιμοποιήσει λιγότερο μελάνι σε σύγκριση με όσο θα χρειαζόταν για μια υψηλής ανάλυσης εκτύπωση. Άλλωστε, όταν τυπώνεις κάτι απλό στην καθημερινότητά σου δεν χρειάζεσαι την καλύτερη δυνατή εικόνα. Εάν χρησιμοποιείς το draft mode στον printer σου, τότε στο τέλος της ημέρας μπορείς να εξοικονομήσεις έως και 50% στη χρήση μελανιού.

Διάλεξε το σωστό χαρτί

Ποιος είπε ότι το χαρτί εκτύπωσης δεν παίζει ρόλο στην εξοικονόμηση μελάνης; Κάνοντας τη σωστή επιλογή χαρτιού για την κάθε εκτύπωσή σου, θα λάβεις και το αποτέλεσμα που θέλεις. Έχε στο νου σου ότι ένα χαρτί υψηλότερης ποιότητας με μια πιο λεία επιφάνεια, μπορεί να απορροφά λιγότερο μελάνι σε σχέση με κάποιο άλλο χαρτί. Απόφυγε επίσης τη χρήση χαρτιού με διάφορες υφές ή τα χαρτιά με γυαλιστερό φινίρισμα καθώς τείνουν να «διψάνε» περισσότερο για μελάνι.

Σωστές ρυθμίσεις

Μην αφήνεις τα πάντα να τρέχουν στον αυτόματο. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να μάθεις καλά τον εκτυπωτή σου. Εφόσον γνωρίζεις τα βασικά, θα μπορέσεις εύκολα έπειτα να προσαρμόσεις τις ρυθμίσεις εκτύπωσής του σε τέτοιο βαθμό που θα εξοικονομείς σε μελάνι και χρήματα. Παίξε με τις ρυθμίσεις, τις κλίμακες του γκρι, την ποιότητα εκτύπωσης κ.α. Το παν εδώ είναι να βρεις τη σωστή ισορροπία μεταξύ χρήσης μελανιού και ποιότητας με την οποία θα είσαι ικανοποιημένος.

Συμβατά δοχεία μελάνης

Μην τρέχεις δεξιά και αριστερά προσπαθώντας να βρεις το φθηνότερο μελάνι που ίσως να ταιριάζει στον εκτυπωτή σου. Τα μηχανήματα αυτά, όπως όλα άλλωστε, διαθέτουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για να λειτουργούν όπως τα έχει προγραμματίσει ο κατασκευαστής τους. Να επιλέγεις λοιπόν πάντα αξιόπιστα και συμβατά με το μοντέλο του εκτυπωτή σου δοχεία μελάνης. Να θυμάσαι πως ένα κακής ποιότητας δοχείο μελάνης μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον εκτυπωτή σου. Όχι μόνο θα λαμβάνεις κακές εκτυπώσεις αλλά μπορεί να βάλεις τον printer σου σε… μεγάλους μπελάδες.

Διατήρησε τον εκτυπωτή σου καθαρό

Αν δεν καθαρίζεις τον εκτυπωτή σου ξεκίνα να το κάνεις! Με αυτόν τον τρόπο, όπως είναι λογικό, εξασφαλίζεις την εύρυθμη λειτουργία του ενώ συντελείς και στην προβλεπόμενη διάρκεια ζωής του. Όμως τα καλά δεν σταματούν εκεί, καθώς κερδίζεις και μέσω της εξοικονόμησης μελάνης. Έχε στο νου σου πως η συσσώρευση μελάνης μπορεί να φράξει τα ακροφύσια του printer σου, γεγονός που μπορεί να τον κάνει τον να χρησιμοποιεί περισσότερο μελάνι από όσο χρειάζεται.

Αν βρήκες τις παραπάνω συμβουλές χρήσιμες τότε σου έχουμε ακόμη μια. Τη σημαντικότερη ίσως. Η καλύτερη λύση είναι να επενδύσεις εξ’ αρχής σ’ έναν καλό εκτυπωτή και δοχεία μελάνης. Οι φθηνότερες επιλογές μελανιού και εκτυπωτών μπορεί να φαίνονται με μια πρώτη ματιά ως την ιδανική συνθήκη, αλλά εάν καθίσεις να σκεφτείς καλύτερα τι σε συμφέρει μακροπρόθεσμα, θα εκπλαγείς.

Μην ξεχνάς πως τα φτηνά δοχεία μελάνης οδηγούν σε κακής ποιότητας εκτυπώσεις. Χρησιμοποιώντας συμβατά δοχεία μελάνης εξασφαλίζεις καλύτερης ποιότητας εκτυπώσεις. Επένδυσε σε μοντέλα εκτυπωτών που έχουν σχεδιαστεί με στόχο να χρησιμοποιούν λιγότερο μελάνι, όπως π.χ αυτά με τα ξεχωριστά δοχεία μελάνης για κάθε χρώμα. Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να αντικαταστήσεις μόνο τα χρώματα που έχουν εξαντληθεί. Τι σημαίνει αυτό μακροπρόθεσμα; Μα φυσικά εξοικονόμηση χρημάτων.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button