Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας θα συρρικνώσει 80% τις μεταξύ τους συναλλαγές

Σε μείωση έως και 80% των εμπορευματικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών ενδέχεται να οδηγήσει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.
Αυτή η τακτική «οφθαλμός αντί οφθαλμού» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του πλανήτη, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μαζί περίπου το 3% του παγκόσμιου εμπορίου, έχει ευρύτερες συνέπειες που θα μπορούσαν να πλήξουν σοβαρά τις οικονομικές προοπτικές παγκοσμίως», υπογραμμίζει ο ΠΟΕ.
Ο διαχωρισμός της παγκόσμιας οικονομίας σε δύο μπλοκ, κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε μείωση του παγκόσμιου πραγματικού ΑΕΠ κατά σχεδόν 7%, αναφέρει η δήλωση.
Η εκτίμηση του ΠΟΕ δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωνε την επιβολή ακόμη υψηλότερων δασμών σε βάρος της Κίνας, αναστέλλοντας όμως για 90 ημέρες τους δασμούς στις εισαγωγές από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.