Οικονομία

L.Ovumyan (JTI): Η Ελλάδα πρότυπο συνεργασίας Πολιτείας-ιδιωτικού τομέα κατά του λαθρεμπορίου καπνού

Στο ζήτημα του παράνομου εμπορίου καπνού αναφέθηκε η Senior Vice President, Corporate Affairs and Communications της JTI, Lucine Ovumyan, μιλώντας στην κάμερα του CNN Greece, στο πλαίσιου του 10ου Delphi Economic Forum. 

«Ανά έτος, πρόκειται για περίπου 50 δισ. δολάρια χαμένα κρατικά έσοδα όταν πρόκειται για το εμπόριο καπνού» δήλωσε χαρακτηριστικά η SVP της JTI τονίζοντας τη σημασία του ζητήματος σε διεθνές επίπεδο και πρόσθεσε πως στην Ελλάδα «μιλάμε για περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως, που δεν παίρνει ο κρατικός προϋπολογισμός λόγω του παράνομου εμπορίου καπνού».

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για χαμένα φορολογικά έσοδα, αλλά και για το άνοιγμα της πόρτας σε πραγματικά σοβαρή εγκληματικότητα» εξηγεί.

Οι πρωτοβουλίες της JTI

Στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει αυτό το σημαντικό πρόβλημα η JTI έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες.

Όπως σημειώνει η κ. Ovumyan «συνεργαζόμαστε εδώ στην Ελλάδα πολύ στενά με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Η Ελλάδα είναι ένα από τα πολύ καλά παραδείγματα».

«Το 2022, το επίπεδο του παράνομου εμπορίου καπνού στην Ελλάδα ήταν 30%, το οποίο είναι πολύ μεγάλο» εξηγεί και προσθέτει πως το ποσοστό αυτό έχει πλέον μειωθεί στο 20%, λόγω των συνδυασμένων προσπαθειών του κλάδου και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

«Αξίζει ένα πραγματικό μπράβο στις τοπικές Αρχές. Ως εταιρεία, επενδύουμε εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου. Διαθέτουμε πληροφόρηση και τεχνογνωσία στις τοπικές Αρχές για να τις βοηθήσουμε στο έργο τους, παρέχοντας παράλληλα εξειδικευμένη εκπαίδευση στις Υπηρεσίες εφαρμογής του Νόμου. Εργαζόμαστε πραγματικά από κοινού και αυτό φέρνει θετικά αποτελέσματα».

Ρύθμιση και καινοτομία

Αναφερόμενη στο δύσκολο στοίχημα της ρύθμισης σε συνδυασμό με την καινοτομία, η Senior Vice President της JTI εξηγεί πως μια πιθανή λύση στο πρόβλημα αυτό είναι αυτό που ο ΟΟΣΑ αποκαλεί ευέλικτη ρύθμιση.

«Στην πραγματικότητα, η ευέλικτη ρύθμιση του ΟΟΣΑ είναι ακριβώς αυτό που υποστηρίζουμε και υπερασπιζόμαστε. Το θέμα είναι να μην «παγώσουν» οι κανόνες, αλλά να προσαρμοστούν, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη στην επιστήμη, λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη και τις ανάγκες των καταναλωτών.

Έτσι η ρύθμιση εξελίσσεται μαζί με την καινοτομία, και στην πραγματικότητα την ευνοεί. Τη βοηθά να ανθίσει, και δεν την εμποδίζει. Αν όλοι ακολουθούσαν τις αρχές της ευέλικτης ρύθμισης του ΟΟΣΑ, θα ήταν εξαιρετικά παραγωγικό για τη συνολική καινοτομία, χωρίς να περιορίζονται τα οφέλη μόνο στον κλάδο μας» καταλήγει.

Related Articles

Back to top button