Γ. Βερούλης: Ο όμιλος ελίν υλοποιεί τον ενεργειακό του μετασχηματισμό

Στον «πράσινο» μετασχηματισμό του Ομίλου και στα επόμενα στρατηγικά βήματά του αναφέρθηκε ο Υπεύθυνος Εταιρικής Επικοινωνίας της ελίν, κ. Γιώργος Βερούλης, μιλώντας στην κάμερα του CNN Greece, στο πλαίσιο του 10ου Delphi Economic Forum.
Μετά από 70 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, ο Όμιλος ελίν βρίσκεται πλέον σε ένα στάδιο μετασχηματισμού.
«Φέτος, αυτό που προσπαθούμε, είναι να κάνουμε πραγματικότητα το νέο μας μότο «Βάζουμε το αύριο σε κίνηση». Μετατρέπουμε το δίκτυο πρατηρίων μας σε ολοκληρωμένους ενεργειακούς σταθμούς, έτσι ώστε να καλύπτει τις νέες ανάγκες των καταναλωτών» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βερούλης.
Μάλιστα, όπως σημειώνει, ο Όμιλος επενδύει στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ Blue, τοποθετώντας ηλεκτρικούς φορτιστές στα πρατήρια του δικτύου ελίν. Παράλληλα, επενδύσεις γίνονται και στην πράσινη ενέργεια, καθώς και σε εναλλακτικά καύσιμα όπως είναι το LNG και το CNG.
«Το 2024 εγκαινιάσαμε τον πρώτο σταθμό LNG στο Θριάσιο της Αττικής και αναμένεται να λειτουργήσει το 2025 και ο δεύτερος, στα Γιάννενα. Επίσης, έχουμε εισέλθει και στο κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ολοκληρώνοντας 2 φωτοβολταϊκά πάρκα στον Βόλο και στον Ασπρόπυργο» καταλήγει.
Το χαρτοφυλάκιο της ελίν δεν έχει μόνο πρατήρια
Σύμφωνα με τον κ. Βερούλη, η ελίν δεν διαθέτει μόνο πρατήρια καυσίμων, αλλά παράλληλα, τροφοδοτεί την ελληνική βιομηχανία με καύσιμα και λιπαντικά υψηλής τεχνολογίας και προδιαγραφών. Προσθέτει:
«Κατέχουμε ηγετική θέση στον εφοδιασμό των σκαφών αναψυχής, με παρουσία στις μεγαλύτερες μαρίνες της Ελλάδος και μερίδιο αγοράς περίπου 60% – μπορεί και λίγο παραπάνω – στις μαρίνες της Αττικής».
«Δραστηριοποιούμαστε στο διεθνές εμπόριο από το 2013, πραγματοποιώντας πωλήσεις σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, κάτι που μας έχει καταστήσει μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες στην Ελλάδα, ενώ είμαστε η πρώτη μεγαλύτερη εξαγωγική του κλάδου».
«Επίσης, από το 2019 έχουμε μπει και στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, με τα εμπορικά σήματα electricon και aerion, εξυπηρετώντας χιλιάδες καταναλωτές κι επιχειρήσεις. Μάλιστα, πρωτοπορούμε και σε αυτούς τους τομείς, διότι ανακοινώσαμε πρόσφατα το 24μηνο σταθερό μπλε πρόγραμμά μας, που αποτελεί και το πρώτο στην αγορά».
Η εγγύηση της ελίν για ποιοτικά καύσιμα με το καινοτόμο πρόγραμμα «Δέσμευση Ποιότητας»
Αναφερόμενος στο θέμα της παραβατικότητας, ο κ. Βερούλης εξηγεί πως δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, ενώ σήμερα η κύρια μορφή παραβατικότητας είναι οι πειραγμένες αντλίες.
«Ο καταναλωτής παραλαμβάνει λιγότερο καύσιμο από αυτό που έχει πληρώσει» εξηγεί.
Για το λόγο αυτό, η ελίν έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που διασφαλίζει ότι ο καταναλωτής λαμβάνει τη σωστή ποιότητα και ποσότητα καυσίμων. «Το ονομάζουμε Δέσμευση Ποιότητας κι ένα καινοτόμο πρόγραμμα τριπλού ελέγχου. Σε συνεργασία με διεθνείς φορείς, όπως είναι η Bureau Veritas και η Loyds Register διενεργούμε συχνούς ελέγχους – τόσο σε ανύποπτο χρόνο όσο και προγραμματισμένους – σε όλη την εφοδιαστική μας αλυσίδα» τονίζει.
Πώς συνδέεται η παραβατικότητα με το πλαφόν
Ακόμα, όπως αναφέρει, το ζήτημα της παραβατικότητας συνδέεται και με το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους στα πρατήρια καυσίμων. Σ’ αυτό το πλαίσιο, εξηγεί αναλυτικότερα ότι το πλαφόν ξεκίνησε το 2021 για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών, μετά τον Covid και την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Αυτό το μέτρο ξεκίνησε ως έκτακτο, αλλά με τις πάρα πολλές ανανεώσεις που υφίστανται, δεν δίνει τέτοια σημάδια. Το μεγάλο πρόβλημα του κλάδου είναι ότι, έτσι κι αλλιώς οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων και τα πρατήρια επιχειρούν με πάρα πολύ μικρό περιθώριο κέρδους».
Επομένως, βάζοντας και το πλαφόν στην εξίσωση, οι επιχειρήσεις αδυνατούν να προβούν σε επενδύσεις. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται και ο ανταγωνισμός. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι ότι δεν γίνονται επενδύσεις, αλλά ότι υπάρχει άμεση σύνδεση και με την παραβατικότητα, καθώς οι επιχειρήσεις που δεν επιλέγουν την παραβατικότητα, δυσκολεύονται να επιβιώσουν, επιχειρώντας με αρνητικό έως οριακά θετικό περιθώριο κέρδους, σύμφωνα και με το πρόσφατο πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού».