Η νέα κούρσα εξοπλισμών και η διάθεση για 4η Belharra

Αθήνα και Παρίσι υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά 16 γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet με την Ελλάδα να ενισχύει τη ναυτική αποτροπή της διασφαλίζοντας στο Πολεμικό Ναυτικό την υπεροχή σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Σε μία δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία με πολλά ανοιχτά μέτωπα και τη Γηραιά Ήπειρο να αναζητεί τον βηματισμό της σε σχέση με την ευρωπαϊκή άμυνα, η Ελλάδα θωρακίζεται.
Οι πύραυλοι MM-40 Block IIIC Exocet μπορούν να τοποθετηθούν είτε σε μονάδες επιφανείας του στόλου, είτε σε επάκτιες συστοιχίες.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η προμήθεια των 16 κατευθυνόμενων βλημάτων αναμένεται να εξοπλίσουν τις δύο πυραυλακάτους «Καραθανάσης» και «Βλαχάκος».
Οι πύραυλοι Exocet ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 1967 ενώ η έκδοση η οποία εκτοξεύεται από πλοία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1975. Το όνομά τους προέρχεται από την μετάφραση της λέξης «εξώκοιτος», δηλαδή το ψάρι που κάνει άλματα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Συνεπώς οι Exocet είναι γνώριμοι στις ένοπλες δυνάμεις καθώς από τη δεκαετία του ’90εφοδιάζονται τα Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης, οι φρεγάτες FDI Belharra αλλά και οι πυραυλάκατοι κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ».
Εκτόξευση πυραύλου Exocet από ΤΠΚ του Πολεμικού Ναυτικού
Γρ. Τύπου ΓΕΝ
Η Ελλάδα προχωρά σε νέα ενίσχυση του ναυτικού της οπλοστασίου με την τελευταία έκδοση του πυραύλου Exocetπου μπορεί να πλεύσει 2 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με βεληνεκές ως τα 200 χλμ, καθοδηγούμενο από GPS και ταχύτητα άνω των 1.100 χλμ.
Φέρει εκρηκτική κεφαλή 170 κιλών, ικανή να πλήξει μία φρεγάτα ενώ είναι ανθεκτικός σε ηλεκτρονικές παρεμβολές.
Νωρίτερα, ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Σημειώθηκε η ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας η οποία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα εν μέσω των φημολογούμενων κινήσεων της Τουρκίας να αποκτήσει πυραύλους Meteor.
Η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια και τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνύ για την προμήθεια 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet μεταφράζεται ως ενίσχυση της αμυντικής σχέσης των δύο χωρών όπως ακριβώς και με την αγορά των μαχητικών Rafale αλλά και των φρεγατών Belharra .
Εισήγηση Δένδια στο ΚΥΣΕΑ για τέταρτη φρεγάτα Belharra
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας αλλά και ο Γάλλος ομόλογος του, Σεμπαστιάν Λεκορνί, εξέφρασαν την κοινή επιθυμία να προχωρήσει το ζήτημα με την απόκτηση 4ης φρεγάτες Belharra από την Ελλάδα.
Τη Μεγάλη Τετάρτη συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).
Την απόκτηση τέταρτης φρεγάτας Behlarra ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους από την φρεγάτα Alsace κλάσης Fremm, που επισκέφτηκε μαζί με τον υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνί.
Την πρόθεση η Ελλάδα να αποκτήσει μια νέα γαλλική φρεγάτα επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Ωστόσο, για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει αφενός η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ και αφετέρου να περάσει το θέμα από την Βουλή, ώστε να επικυρωθεί η απόφαση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας σε νεότερη συνεδρίαση.
Υπενθυμίζεται, πώς ο Νίκος Δένδιας είχε ανοίξει τα χαρτιά του για την 4η φρεγάτα FDI μιλώντας στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. «Είναι μέσα στον εξοπλιστικό μας σχεδιασμό και μάλιστα μιας τέταρτης φρεγάτας που, όπως και άλλες δύο, η πρώτη δεν θα έχει αυτή τη δυνατότητα, ο “Κίμωνας” που τον παραλαμβάνουμε σε λίγο, θα έχουν στρατηγικά όπλα, δηλαδή θα έχουν πυραύλους Κρουζ, το οποίο σημαίνει ότι είναι άλλης γενεάς» , είχε αναφέρει τότε.