Ελλάδα

Το συγκινητικό εγκώμιο του πελεκάνου τη Μεγάλη Παρασκευή – Ο παραλληλισμός

Τη Μεγάλη Παρασκευή ένας από τους υμνολογικούς θρήνους της Ορθόδοξης εκκλησίας που συγκινούν, αφορά το αλληγορικό εγκώμιο του Επιταφίου με αναφορά στον πελεκάνο. 

«Ώσπερ πελεκάν, τετρωμένος την πλευράν σου, Λόγε, σούς θανόντας παίδας εζώωσας, επιστάξας ζωτικούς αυτοίς κρουνούς».

Το εγκώμιο αυτό μιλάει για τον πελεκάνο. Τι σχέση έχει ο πελεκάνος με το γεγονός της ημέρας της Μεγάλης Παρασκευής;

Ο πελεκάνος είναι από τα πλέον φιλόστοργα πτηνά. Κτίζει την φωλιά του σε υψηλούς βράχους και εκεί γεννά και εκκολάπτει τους νεοσσούς του.

Τρέχει παντού για να εξοικονομήσει την τροφήν των μικρών του. Αλλά ακριβώς την ώραν που απουσιάζει ο πελεκάνος, πλησιάζουν οι διάφορα φίδια τα οποία έχουν ξυπνήσει από τη χειμέρια νάρκη, σύρονται πεινασμένα μέχρι τις φωλιές των πελεκάνων και ροφούν το αίμα των μικρών…

Επιστρέφοντας ο πελεκάνος βρίσκει σε απελπιστική κατάσταση τα μικρά του σχεδόν ετοιμοθάνατα.

Τότε, με το ράμφος του ο πελεκάνος έσκισε το στέρνο του και σκύβοντας επάνω στα μικρά του αφήνει να στάξει το ζεστό του αίμα μέσα στα μισάνοικτα στόματα των μικρών του, τα όποια τότε ανασταίνονται.

Το αίμα του πελεκάνου ως άριστο αντίδοτο φάρμακο επιδρά και εξουδετερώνει το φαρμάκι των φιδιών…

Αυτή την συμβολικήν συγκινητικήν Εικόνα κάνει ύμνον η Εκκλησία μας για να αισθητοποιήση την Θυσίαν του Κυρίου.

Ο παραληλισμός

– Ποιά είναι τα φαρμακωμένα πουλιά;
– Εμείς ολοι οι Χριστιανοί!
– Γιατί ποιος μπορεί να καυχηθή πως το φοβερώτερον από τα δηλητήρια, η αμαρτία, δεν έφαρμάκωσε την ψυχήν του;
Ω! αυτός ο Εωσφόρος, ο αρχαίος αυτός όφις. Ο μέγας αυτός πλάνος έχει κτυπήσει όλη την ανθρωπότητα. Αυτός είναι ό κατασκευαστής τοϋ ολεθρίου αυτού δηλητηρίου πουύ λέγεται αμαρτία και το οποίον προσφέρει ο χαιρέκακος για την ψυχοκτονία μας. Και έτσι χιλιάδες χρόνια τώρα απέθνησκον οι άνθρωποι εν μέσω φρικτότατων ψυχικών πόνων.
Αλλά δοξασμένος ο υπερύμνητος Θεός. Μας έστειλε εξ ουρανού τον Υιόν Του!! Ιδού, ο εξ Ουρανού Πελεκάν!! Μας εύρηκε εις αθλιεστάτην από πάσης πλευράς κατάστασιν, ανικάνους διά κάθε εύγενικήν και ηρωικήν πράξιν, νενεκρωμένους από κακά έργα και αληθινά φαρμακωμένα πουλιά του Πελεκάνου.

Αλλά από την στιγμήν πού ο εσταυρωμένος βασιλεύς άφηκε από αγάπην προς τον άνθρωπον να τρέξη το Πανάγιον και Ζωήρρυτον Αίμα Του, ζωογονείται κάθε άνθρωπος και έχει στην ψυχή του το αντιφάρμακον της νεκρώσεως πού δημιουργεί η αμαρτία, αναφέρει το diakonima.gr

Related Articles

Back to top button