Τι σημαίνει η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια – Οι κερδισμένοι της μείωσης

Τα μηνύματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά την τελευταία συνεδρίαση είχαν πείσει τους αναλυτές πως η ΕΚΤ θα «πάγωνε» τις μειώσεις των επιτοκίων μέχρι το καλοκαίρι, ωστόσο η δασμολογική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, η αβεβαιότητα που προκάλεσε και οι φόβοι για μια ύφεση σε ΗΠΑ με «στάση» της ανάπτυξης διεθνώς άλλαξαν την πορεία της ευρωπαϊκής γραμμής.
Στη χθεσινή (18/4) συνεδρίαση η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
«Οι οικονομικές προοπτικές σκιάζονται από εξαιρετική αβεβαιότητα», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Λαγκάρντ στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.
Η ανακοίνωση της τράπεζας προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιβαρύνει την οικονομία της ευρωζώνης, αν και αφαίρεσε την αναφορά ότι τα επιτόκια είναι «περιοριστικά» – μια φράση που θεωρείται στενογραφία για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων που έρχονται.
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι με τόσα πολλά στον αέρα, η τράπεζα πρέπει να παραμείνει σταθερά στον τρόπο λήψης αποφάσεων ανά συνεδρίαση.
«Θα είναι ένα ζήτημα ευελιξίας μπροστά σε αυτά που βλέπουμε», είπε. «Περισσότερο από ποτέ τώρα πρέπει να είμαστε εξαρτημένοι από τα δεδομένα».
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα έχει πλήρη σαφήνεια μέχρι την επόμενη συνεδρίασή της στις αρχές Ιουνίου, καθώς αυτό θα γίνει πριν παρέλθει το 90ήμερο πάγωμα που έχει θέσει ο Τραμπ στους δασμούς του – οι οποίοι ορίστηκαν στο 20% για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το πλήγμα των δασμών
Η Λαγκάρντ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ θα μπορούσε να μειωθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν δασμό 25% στις εισαγωγές της ΕΕ και το μπλοκ προβεί σε αντίποινα.
Όμως η εκτίμηση αυτή έχει θεωρηθεί υπερβολικά αισιόδοξη, ιδίως αν ένας εμπορικός πόλεμος προκαλέσει χάος στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.
Ενώ η ΕΚΤ ανέμενε ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα αύξανε τον πληθωρισμό κατά 50 μονάδες βάσης, η αναταραχή που θα προκαλούσε η ασταθής εμπορική πολιτική των ΗΠΑ θα μπορούσε εξίσου να τον μειώσει.
Σχεδόν όλοι οι οικονομικοί δείκτες που επηρεάζουν τις τιμές έχουν μετατοπιστεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες.
«Δεν μπορώ να σας πω αν βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα της αβεβαιότητας», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το απρόβλεπτο».
Τι «κατάλαβαν» οι αγορές
Οι έμποροι είδαν την Πέμπτη το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ποντάρουν σε ακόμη πιο απότομες μειώσεις επιτοκίων, καθώς είναι βέβαιοι ότι η κεντρική τράπεζα θα χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της, εάν οι εμπορικές εντάσεις πλήξουν την εύθραυστη οικονομία.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης (μ.β.) για έβδομη φορά σε αυτόν τον κύκλο στο 2,25%, για να στηρίξει μια ήδη προβληματική οικονομία της ευρωζώνης.
Το ευρώ αποδυναμώθηκε και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε όλο το μπλοκ υποχώρησαν απότομα, καθώς οι έμποροι αντέδρασαν στο ήπιο μήνυμα της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, οι traders βλέπουν τώρα περίπου 75% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο, από περίπου 60% πριν από την απόφαση της ΕΚΤ, ενώ η τιμολόγηση από την ICAP έδειξε περίπου 90% πιθανότητα κίνησης τον Ιούνιο.
Μέχρι το τέλος του έτους βλέπουν περίπου 65 μ.β. μείωσης των επιτοκίων, από σχεδόν 55 πριν από την απόφαση, σύμφωνα με την LSEG, πράγμα που σημαίνει ότι τώρα εκτιμούν ότι τρεις μειώσεις επιτοκίων αντί για δύο είναι πιο πιθανές μέχρι τότε.