Τι σημαίνει η βουτιά στην τιμή πετρελαίου και ποιοι βρίσκονται υπό πίεση λόγω του εμπορικού πολέμου

Στα 68 δολάρια ανά βαρέλι μείωσαν την προβλεπόμενη τιμή για το brent οι αναλυτές της UBS, και τα 64 δολάρια/βαρέλι για το αργό πετρέλαιο, με φόντο τις διεθνείς εξελίξεις στο μέτωπο των δασμών και του εμπορικού πολέμου.
«Οι αμερικανικοί δασμοί και ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα επιβαρύνουν πιθανότατα την οικονομική ανάπτυξη φέτος και είναι πιθανό να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου με βραδύτερο ρυθμό φέτος, κατά την άποψή μας.
Ως εκ τούτου, μειώνουμε τις προβλέψεις μας για το Brent κατά 12 δολάρια/βαρέλι στα 68 δολάρια/βαρέλι. Παράλληλα, αναμένουμε ότι το WTI θα διαπραγματεύεται στα 64 USD/βαρέλι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Giovanni Staunovo, στρατηγικός αναλυτής, UBS Global Wealth Management.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του επενδυτικού οίκου, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να μειώσουν ελαφρώς την αύξηση της προσφοράς πετρελαίου στις ΗΠΑ φέτος και οι αναλυτές αναμένουν ότι η αγορά πετρελαίου θα είναι υπερπροσφορά κατά 0,4 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα φέτος.
Μάλιστα, τονίζουν πως αν η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου δεν ήταν σταθερή το 1ο τρίμηνο του 25, με αύξηση κατά σχεδόν 1,6 MBpd, η εκτιμώμενη μείωση της ζήτησης θα ήταν μεγαλύτερη.
Τι περιμένουν οι αναλυτές
Στο σενάριο που οι τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ διαπραγματεύονται κάτω από τα 65 δολάρια/βαρέλι,- η οποία είναι η μέση τιμή που απαιτείται για την κερδοφόρα διάνοιξη μιας νέας γεώτρησης στις ΗΠΑ – οι αναλυτές εκτιμούν πως οι αμερικανοί παραγωγοί θα επιβραδύνουν τη δραστηριότητά τους ακόμη περισσότερο.
Ως αποτέλεσμα, μειώνεται και η εκτίμηση προσφοράς για τα υγρά πετρελαιοειδή των ΗΠΑ (αργό και φυσικό αέριο) κατά 0,1MBpd, σε 0,4MBpd για το 2025.
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται επίσης ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει την παραγωγή του αμετάβλητη από τον Μάιο και μετά, εκτός εάν υπάρξουν μεγαλύτερες διαταραχές της προσφοράς.
Σενάρια στήριξης
Όπως σημειώνεται, πιθανή στήριξη θα μπορούσε να προέλθει από γεωπολιτικούς παράγοντες, ιδίως από τον αντίκτυπο των δευτερογενών δασμών στη Βενεζουέλα, την αφαίρεση των αδειών για αρκετές αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στη χώρα από την κυβέρνηση Τραμπ και την αυστηροποίηση των κυρώσεων στο Ιράν.
Επίσης, ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε να εφαρμόσει σκληρότερα μέτρα κατά της Ρωσίας σε περίπτωση που δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο αντίκτυπος στην παραγωγή και τις ροές ήταν ελάχιστος, εκτός από μια μέτρια πτώση στη Βενεζουέλα. Σε περίπτωση που δούμε μεγαλύτερες διαταραχές στον εφοδιασμό, αυτό θα μπορούσε να στηρίξει τις τιμές πιο έντονα.
Η στήριξη θα μπορούσε επίσης να προέλθει από μεγαλύτερες στρατηγικές αγορές από την Κίνα ή άλλες χώρες ως «απάντηση» στους φόβους για περαιτέρω κυρώσεις στη Βενεζουέλα, το Ιράν και τη Ρωσία.