Κυπριακό: Η επόμενη συνάντηση Χριστοδουλίδη -Τατάρ και τα βήματα στα ΜΟΕ

Στις 5 Μαϊου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.
Υπενθυμίζεται, πώς το προηγούμενο τετ-α-τετ τους σημειώθηκε στις 2 Απριλίου με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες να καλεί τις δύο πλευρές να αξιοποιήσουν την πρόοδο που σημειώθηκε στην άτυπη πενταμερή.
Τότε ήταν η πρώτη τους συνάντηση μετά τη διευρυμένη στη Γενεύη, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για πρόοδο στα 4 από τα 6 θέματα που είχαν καθοριστεί στην άτυπη συνάντηση.
Η ατζέντα της 5ης Μαΐου περιλαμβάνει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Την προετοιμασία έχουν αναλάβει οι δύο πλευρές σε επίπεδο διαπραγματευτών ενώ αρχές Μαΐου αναμένεται και η πρώτη συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής για Θέματα Νεολαίας.
Παράλληλα, παραμένει σε εκκρεμότητα ο διορισμός Προσωπικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εν ευθέτω χρόνω.
Οι επαναλαμβανόμενες αντεγκλήσεις
Η Λευκωσία τάσσεται υπέρ ενός ουσιαστικού διαλόγου στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας στο πλαίσιο μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη άποψη της Άγκυρας και του ψευδοκράτους περί λύσης «δύο κρατών», κάτι που θα αποτελέσει την ουσιαστική διχοτόμηση της Κύπρου.
«Παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, εμείς συνεχίζουμε αταλάντευτα την προσπάθεια να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και του διαπραγματευτικού κεκτημένου, με σεβασμό, φυσικά, στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Από την πλευρά του ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόλιν Στιούαρτ έχει δηλώσει ότι «η πόρτα δεν είναι κλειστή σε μια διευθέτηση που θα ήταν αποδεκτή από όλους, αλλά ο χρόνος λιγοστεύει».
Στο μεταξύ, ο ηγέτης του ψευδοκράτους επιμένει στο όραμά του για φόρμουλα των δύο κρατών που να βασίζονται στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα «Κίπρις», κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά πώς «ευθύνεται για την αποτυχία των συνομιλιών για ομοσπονδία».
Ο Ερσίν Τατάρ, σχεδόν σε κάθε τοποθέτησή του αναδεικνύει το ρόλο της Τουρκίας ως «εγγυήτριας δύναμης». Είναι αξιοσημείωτο πώς στις 3 Μαΐου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να βρεθεί στα Κατεχόμενα προκειμένου να εγκαινιάσει το νέο «παλάτι» του ηγέτη του ψευδοκράτους, το οποίο χρηματοδότησε η Άγκυρα.
Επίσκεψη στο Ισραήλ θα πραγματοποιήσει την Κυριακή στις 4 Μαΐου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα ταξίδι που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς όπως αναφέρει η ΕΡΤ, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές στην Ιερουσαλήμ, είναι και το τελευταίο βήμα της προεργασίας για την πραγματοποίηση της Τριμερούς Διάσκεψης Κύπρου – Ελλάδος – Ισραήλ η οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μέσα στον Μάιο.
Παράλληλα, θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό καθώς εκκρεμεί το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης που δεν αποκλείεται να απασχολήσει τις συναντήσεις.
Η νέα άτυπη πενταμερής συνάντηση για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του Ιουλίου, η οποία χαρακτηρίζεται ως ένα σημαντικό βήμα για προσπάθεια επιστροφής στο τραπέζι διαπραγμάτευσης.
Η επιστροφή Ντενκτάς στο πολιτικό παιχνίδι
Η αναγνώριση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο από τέσσερα τουρκογενή κράτη (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Τουρκμενιστάν) έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα καθώς επιβεβαιώνει ως μόνη νόμιμη οντότητα στο νησί την Κυπριακή Δημοκρατία, βάζοντας φρένο στα σχέδια Ερντογάν – Τατάρ.
Μετά από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο Σερντάρ Ντενκτάς, γιος του πρώην ηγέτη του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς, κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια αντίδραση σχολιάζοντας την απόφαση του Καζακστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν να ανοίξουν πρεσβείες στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Παράλληλα, υπογράμμισε πώς σε περίπτωση που η Τουρκία δεν είχε ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη έκβαση τότε πρόκειται για «μεγάλη αδυναμία». Αν όμως ήξερε για τη συγκεκριμένη απόφαση και δεν αντέδρασε, τότε «θα πρέπει να σκεφτούμε και τι κρύβεται από πίσω», κατέληξε.
Σύμφωνα με δηλώσεις του στο κανάλι «Τ», επιστρέφει στην ενεργό πολιτική καυτηριάζοντας τις κινήσεις Ερντογάν -Τατάρ σε σχέση με το Κυπριακό, ενώ κάνει λόγο για «μαγειρεμένη λύση».
«Υπάρχει μια εναλλακτική μέθοδος που επεξεργαζόμαστε, την οποία ονομάζουμε ‘αποτελέσματα βήμα με βήμα’, που περιλαμβάνει πρώτα τη διαδικασία εξομάλυνσης», κατέληξε υπογραμμίζοντας πώς ένα μοντέλο που θα επιβληθεί και στις δύο κοινότητες θ’ ανοίξει τον δρόμο για συγκρούσεις στο μέλλον, όπως έγινε και στο παρελθόν.Ο ίδιος όπως έχει επικοινωνήσει, έχει ζητήσει ραντεβού με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προκειμένου να συζητήσουν για το συγκεκριμένο ευαίσθητο θέμα.