Κωνσταντινούπολη: Πόσο αναμενόμενος ήταν ο σεισμός: «Ο κίνδυνος δεν πέρασε» λένε Τούρκοι ειδικοί

Αναπόφευκτος θεωρείται, σύμφωνα με τους Τούρκους επιστήμονες, ένας σεισμός άνω των 7 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, καθώς παρά την ισχυρή δόνηση 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Τετάρτη (24/4), δεν έχει εκτονωθεί η σεισμική ενέργεια. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως «ο κίνδυνος δεν έχει περάσει» και πως «οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους λαμβάνοντας προφυλάξεις».
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τεχνικού Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης Ζιγιαντίν Τσακίρ «αυτός δεν είναι ο σεισμός του Μαρμαρά που περιμέναμε».
«Αυτός ο σεισμός που σημειώθηκε στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας έφερε τον σεισμό του Μαρμαρά νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν» εξηγεί ο ίδιος στο CNN Turk, επισημαίνοντας πως παρότι «ελαχιστοποιεί σε μικρό βαθμό τον μεγάλο σεισμό (…) περιμένουμε έναν σεισμό γύρω στα 7 Ρίχτερ στον Μαρμαρά, δηλαδή 10 φορές μεγαλύτερο από τον χθεσινό σεισμό».
Εκτιμά, δε, ότι η ισχυρή δόνηση των 6,2 Ρίχτερ έχει εκτονώσει περίπου το ένα δέκατο της ενέργειας που αναμενόταν. Στη βάση αυτή, όπως αναλύει ο καθηγητής, ο κίνδυνος αυξάνεται, με τον χρόνο για τη λήψη προληπτικών μέτρων «στενεύουν τα χρονικά περιθώρια».
Έκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των κτηρίων, τονίζοντας πως «ο αστικός μετασχηματισμός θα πρέπει να επιταχυνθεί άμεσα και τα κτήρια προ του 2000 θα πρέπει να αποφεύγονται. Δεν θα πρέπει να αγοράζονται, να ενοικιάζονται ή να κατοικούνται. Εκείνοι των οποίων τα κτήρια έχουν υποστεί ζημιές δεν πρέπει να εισέλθουν σε αυτά».
«Δεν ξέρουμε πότε θα γίνει αυτός ο μεγαλύτερος σεισμός, οι άνθρωποι πρέπει να λάβουν προφυλάξεις και να συνεχίσουν τη ζωή τους».
Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει
Στο ίδιο πνεύμα, ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης (ITU) Τσένγκιζ Γιούλντουρουμ, υπογραμμίζοντας πως «αυτός δεν είναι ο μεγάλος σεισμός που περιμέναμε» και υπενθυμίζοντας τους σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ στην πόλη το 1509, το 1754, το 1766.
«Ο χθεσινός σεισμός δεν είναι αυτού του μεγέθους» τόνισε.
Παράλληλα, σημείωσε πως «δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλο μέρος του ρήγματος μήκους περίπου 120 χιλιομέτρων έχει σπάσει. Αναμένουμε όμως έναν μεγάλο σεισμό στο σεισμικό χάσμα μεταξύ Γιάλοβα και Τεκιρντάγκ. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ο χθεσινός σεισμός μείωσε το μέγεθος του μελλοντικού μεγάλου σεισμού».
«Εάν ένα τμήμα 20 χιλιομέτρων έχει διαρραγεί, απομένουν 80-100 χιλιόμετρα, τα οποία πιθανότατα θα προκαλέσουν σεισμό άνω των 7 βαθμών. Αυτό το ρήγμα μπορεί να έχει προσθέσει πίεση σε γειτονικά ρήγματα. Αν ναι, έφερε τον χρόνο του μεγάλου σεισμού πιο μπροστά» πρόσθεσε.
«Με άλλα λόγια, αν το ρήγμα που πρόκειται να διαρραγεί έχει συσσωρεύσει 100 μονάδες τάσης και με αυτόν τον σεισμό έχει επιβαρυνθεί κατά 10-20 μονάδες, έχει επισπεύσει την ημερομηνία του μεγαλύτερου σεισμού».
«Ο κίνδυνος σεισμού δεν έχει περάσει για την Κωνσταντινούπολη και τον Μαρμαρά. Οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου μας έδειξαν ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» επεσήμανε
Τον περιμέναμε από το 1999
«Αυτός ο σεισμός συνέβη με τη θραύση του δυτικού τμήματος του ρήγματος που αποτελείται από τρία τμήματα, τον οποίον περιμέναμε από τον σεισμό του Μαρμαρά το 1999» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γεωλογικών Μηχανικών, ο Χουσεΐν Αλάν.
«Τα άλλα δύο τμήματα του ρήγματος παραμένουν χωρίς να έχουν διαρραγεί. Το μέγεθος του επόμενου σεισμού θα κριθεί από το εάν το επόμενο ρήγμα θα είναι μεμονωμένο ή αν θα σπάσουν και τα δύο ταυτόχρονα. Αν σπάσουν και τα δύο ταυτόχρονα, μπορεί να προκληθεί σεισμός γύρω στους 7 βαθμούς. Σε περίπτωση μονής διάρρηξης, το μέγεθος του σεισμού μπορεί να είναι γύρω στα 6,4».
«Ο κίνδυνος ενός καταστροφικού σεισμού των 7 Ρίχτερ για την Κωνσταντινούπολη είναι αναπόφευκτος» προειδοποίησε.
«Αυτός ο σεισμός αποτελεί μια πολύ σοβαρή προειδοποίηση για τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης. Αν κατασκευαστεί η Διώρυγα Κωνσταντινούπολης, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι θα εκτοπιστούν από την περιοχή, γεγονός που θα αυξήσει τον πληθυσμό της Κωνσταντινούπολης στα 20 εκατομμύρια και θα ενθαρρύνει τη μετανάστευση. Με έργα που αυξάνουν ακόμη περισσότερο την πυκνότητα, μεγαλώνει ο κίνδυνος της καταστροφής».
«Για να εκφορτιστεί η ενέργεια ενός σεισμού 7,2 πρέπει να γίνουν 31 σεισμοί των 6,2 Ρίχτερ»
Μιλώντας για την ενέργεια που απελευθερώθηκε, ο εμπειρογνώμονας διαχείρισης καταστροφών Μπουλέντ Οζμέν υπογράμμισε πως «το τμήμα, όπου σημειώθηκε ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ, έχει τη δυνατότητα να παράγει σεισμούς μεγαλύτερους από 7 Ρίχτερ. Για το λόγο αυτό, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν θα ακολουθήσει ένας άνω των 7 Ρίχτερ».
«Διότι» όπως εξήγησε «για να εκφορτιστεί η ενέργεια ενός σεισμού 7,2 πρέπει να γίνουν 31 σεισμοί των 6,2 Ρίχτερ ώστε να απελευθερωθεί η ένταση» τόνισε.
«Γνωρίζοντας ότι ο κίνδυνος σεισμού είναι μεγάλος, πρέπει να κάνουμε την Κωνσταντινούπολη και ολόκληρη την περιοχή του Μαρμαρά αντισεισμική, προκειμένου να μειώσουμε τον σεισμικό κίνδυνο. Γνωρίζουμε ότι ο μεγάλος σεισμός θα γίνει στη θάλασσα του Μαρμαρά και θα επηρεάσει όλο τον Μαρμαρά, συμπεριλαμβανομένης της Γιάλοβα και του Κοτζαέλι, όχι μόνο την Κωνσταντινούπολη» συμπλήρωσε.