Κόσμος

Ζαχάροβα: «Ο Ζελένσκι θέλει εκεχειρία μόνο με τους δικούς του όρους»

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα εγκαλεί τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι αρνείται να κάνει υποχωρήσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου και ότι είναι ανοιχτός σε μια εκεχειρία μόνο με τους δικούς του όρους.

Η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι καθίσταται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι ο Ζελένσκι δεν έχει την ικανότητα να διαπραγματευθεί μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Παράλληλα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εκτίμησε ότι η απόφαση ευρωπαϊκών χωρών να συνεχίσουν να παρέχουν όπλα στο Κίεβο ενθαρρύνει τον Ζελένσκι να συνεχίσει τον πόλεμο, ανεξαρτήτως των απωλειών που υφίσταται ο ουκρανικός στρατός.

Η στάση αυτή δείχνει ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται το ενδεχόμενο μιας ρωσικής νίκης, τόνισε η Ζαχάροβα.

Η αντίδραση της Μόσχας έρχεται έπειτα από τη νέα επίθεση που εξαπέλυσε χθες Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του Ζελένσκι, τον οποίο κατηγόρησε για «εμπρηστικές» δηλώσεις αναφορικά με την Κριμαία, την ώρα που, σύμφωνα με τον ίδιο, μια συμφωνία με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου βρίσκεται «πολύ κοντά».

Η συζήτηση είναι «πιο δύσκολη» με τον Ουκρανό πρόεδρο, εκτίμησε ο Τραμπ ο οποίος μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο έχει προσεγγίσει ιδιαίτερα τη Μόσχα.

Η άρνηση του Κιέβου να δεχθεί τους αμερικανικούς όρους για τον τερματισμό του πολέμου «απλώς θα παρατείνει τους σκοτωμούς», προειδοποίησε ο Ρεπουμπλικάνος.

Στο επίκεντρο αυτής της νέας κλιμάκωσης της έντασης βρίσκεται η ουκρανική χερσόνησος της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία.

Το έδαφος αυτό «έχει χαθεί» για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Τραμπ, ο οποίος επικρίνει τον Ζελένσκι για τις δηλώσεις που έκανε την Τρίτη, σύμφωνα με τις οποίες: «Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε (…) Είναι δική μας περιοχή».

Από την πλευρά του ο Πούτιν μοιάζει να πιστεύει ότι ο χρόνος κυλάει προς όφελός του. Παρά τις μεγάλες απώλειες, ο ρωσικός στρατός καταγράφει συνέχεια νέα κέρδη στην ανατολική Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πούτιν επιμένει στις μαξιμαλιστικές του απαιτήσεις: ντε φάκτο παράδοση της Ουκρανίας, το Κίεβο να δεσμευθεί ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αναγνωρίσει τις πέντε επαρχίες που έχει προσαρτήσει η Ρωσία.

Τις απαιτήσεις αυτές απορρίπτει η Ουκρανία και οι δυτικοί της σύμμαχοι.

Related Articles

Back to top button