Πολιτική

Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Νομοθετική ρύθμιση για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα.

Την πρωτοβουλία που αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την απονομή των φαρμακευτικών βραβείων «Prix Galien Greece 2025», το απόγευμα της Πέμπτης (24/04/2025), στο Μέγαρο Μουσικής.

Στόχος είναι να απλουστευθεί η διαδικασία για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών, της ειδικότητας και της εξειδίκευσης που έχουν ολοκληρώσει σε αμερικανικά πανεπιστήμια, Έλληνες και Ελληνίδες γιατροί, καθώς έως σήμερα αντιμετωπίζουν μια μάλλον βαριά και γραφειοκρατική διαδικασία.

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, οι νέοι επιστήμονες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν αυτομάτως την αποκτηθείσα στις ΗΠΑ ιατρική ειδικότητα και εξειδίκευση με αίτησή τους στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).

Μείωση του clawback μέσω μεταρρυθμίσεων

Αναφερόμενος στον κλάδο του φαρμάκου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η μια τριετής συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ πολιτείας και φαρμακοβιομηχανίας, η οποία θα εξασφαλίζει για τους πολίτες την καλύτερη θεραπεία στη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Είπε, επίσης, ότι εξετάζεται με το υπουργείο Υγείας η ίδρυση ενός Ταμείου Καινοτομίας, ενώ παράλληλα, συνεχίζονται οι βελτιώσεις στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ -και με την αναμενόμενη έναρξη των κατ΄οίκον παραδόσεων φαρμάκων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το προηγούμενο διάστημα έχουν δοθεί στη φαρμακοβιομηχανία «ενέσεις» 6 δισ. ευρώ μέσω διαφόρων οδών. Στόχος παραμένει η μείωση του clawback, μιας «αμαρτίας» που έρχεται από τα χρόνια της κρίσης, όμως μέσω μεταρρυθμίσεων: με κλειστά θεραπευτικά πρωτόκολλα, με τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, τον έλεγχο της συνταγογράφησης με εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ως προς το λεγόμενο επενδυτικό clawback, ο κ. Μητσοτάκης το ανέδειξε ως βασικό κίνητρο μείωσης φορολογικών βαρών, που έχει δώσει η κυβέρνηση για επενδύσεις στο χώρο του φαρμάκου, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αποφέρει επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ. Σκοπός μας είναι να κατευθύνουμε περισσότερους πόρους στην παραγωγή, την έρευνα και τις κλινικές μελέτες, πρόσθεσε.

Εξειδικεύοντας τα παραπάνω ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης λίγο αργότερα, είπε ότι το επενδυτικό clawback θα συνεχιστεί και μετά το Ταμείο Ανάκαμψης και στο νέο πρόγραμμα θα ενταχθούν περισσότεροι πόροι προς συμψηφισμό με δαπάνες για κλινικές μελέτες.

Related Articles

Back to top button