Οικονομία

Πώς η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου επηρεάζει και τον εμπορικό πόλεμο – «Υποχώρηση» Τραμπ στους δασμούς

Παρά την εστίαση του Πάπα Φραγκίσκου στους ανίσχυρους, οι «ισχυροί» ήταν αυτοί που έδωσαν βροντερό «παρών» στην κηδεία του που τελέστηκε το Σάββατο (26/4) στο Βατικανό. Είναι ενδεικτικό ότι λίγες ώρες αφότου ολοκληρώθηκε το τελετουργικό και η ιδιωτική ταφή του ποντίφικα, οι παγκόσμιοι ηγέτες εκμεταλλεύτηκαν τις συναντήσεις τους και με διπλωματικές κινήσεις προώθησαν τα οικονομικά και γεωπολιτικά τους συμφέροντα.

Από τη μία ήταν ο άξονας των ειρηνευτικών προσπαθειών για λήξη του πολέμου στην Ουκρανία και από την άλλη ένας άλλος πόλεμος… ο εμπορικός. Το εάν θα υπάρξει πρόοδος για την ειρήνη, θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ίσως πιο άμεσα όμως, να δοθούν απαντήσεις στο θέμα των δασμών, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ (που έμελλε να αποτελέσει το κεντρικό πρόσωπο στο Βατικανό), έχει θέσει ως δική του προτεραιότητα το «η Αμερική πάνω απ’ όλα».

Οι σπάνιες γαίες και το ραντεβού με την ΕΕ

Έτσι, μόνο τυχαίες δεν ήταν οι συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Και αυτό γιατί με τον Ουκρανό πρόεδρο πέρα από το ανοιχτό μέτωπο του πολέμου υπάρχει εν εξελίξει και μία διμερής συμφωνία που μένει να υπογραφεί και περιλαμβάνει οικονομικά ανταλλάγματα (σπάνιες γαίες και το σύνολο του ορυκτού πλούτου) για τα αμερικανικά δάνεια προς το Κίεβο.

O Ντόναλντ Τραμπ συνομιλεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Βασιλική Αγίου Πέτρου

(Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε και μια σύντομη συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία χαιρετήθηκαν δια χειραψίας και αντάλλαξαν λίγες, αλλά σημαντικές – όπως φάνηκε – κουβέντες. Όπως μετέδωσε το AFP, οι δυο τους συναντήθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και λίγο αργότερα «κλείδωσε» μία διμερής συνάντηση εν μέσω εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Οι δασμοί σε πρώτο πλάνο

Εξάλλου, ο Τραμπ ήταν αυτός που έριξε την πρώτη βολή ξεκινώντας έναν εμπορικό πόλεμο χωρίς νικητές και από ότι φάνηκε μέσα στην εβδομάδα, ήταν και ο πρώτος που έκανε βήμα υποχώρησης, -αρχικά- στο μέτωπο της Κίνας.

Σε αντίθεση με την πιο μαχητική ρητορική που είχε υιοθετήσει στις αρχές του μήνα, αυτή την εβδομάδα ο Τραμπ τήρησε μια πιο ήπια στάση και δήλωσε ότι ο σημερινός δασμός 145% στις κινεζικές εισαγωγές είναι «πολύ υψηλός και δεν θα είναι τόσο υψηλός. Όχι, δεν θα είναι ούτε κατά διάνοια τόσο υψηλός. Θα μειωθεί σημαντικά. Αλλά δεν θα είναι μηδενικός».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ, ο οποίος σημείωσε ότι «υπάρχει μια ευκαιρία για μια μεγάλη συμφωνία εδώ» σχετικά με τα εμπορικά ζητήματα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

«Αν θέλουν να επαναφέρουν την ισορροπία, ας το κάνουν μαζί», δήλωσε ο Μπέσεντ κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το CNBC.

Αυστηρή η στάση της Κίνας

Την Πέμπτη (24/4) η Κίνα δήλωσε ότι δεν υπάρχουν εν εξελίξει συζητήσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς, παρά τα μηνύματα του Λευκού Οίκου.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν απολύτως καμία διαπραγμάτευση για την οικονομία και το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου He Yadong στους δημοσιογράφους στα μανδαρινικά, σε μετάφραση του CNBC.

Πρόσθεσε ότι «όλα τα λεγόμενα» σχετικά με την πρόοδο των διμερών συνομιλιών θα πρέπει να μην ληφθούν σοβαρά.

«Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα … θα πρέπει να ακυρώσουν όλα τα μονομερή μέτρα για την Κίνα», δήλωσε ο He.

Πιο αισιόδοξοι στην Ευρώπη

Η σημερινή συνάντηση Τραμπ – Φον ντερ Λάιεν φαίνεται πως αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια «σύμπλευσης». Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν αισιόδοξοι ότι μπορεί να επιτευχθεί εμπορική συμφωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, προειδοποιώντας για σημαντική οικονομική ζημία τόσο στην μία, όσο και την άλλη πλευρά, εάν δεν «κλείσει» συμφωνία και εισαχθούν δασμοί πλήρους κλίμακας.

«Πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζω ότι έχουμε πολλή δουλειά που πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», δήλωσε στο CNBC ο Πασκάλ Ντονοχόε, πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας.

«Εάν χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε μπροστά μας με σύνεση, μπορούμε τουλάχιστον να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο στο οποίο θα αποφύγουμε τη λήψη μέτρων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού που θα μπορούσαν να βλάψουν εμάς τους ίδιους, την Ευρώπη και την Αμερική», δήλωσε στο περιθώριο των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΕ επιμένει ότι το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών με τις ΗΠΑ είναι εύλογα ισορροπημένο.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, ανέφεραν ότι το μπλοκ είχε εμπορικό πλεόνασμα 155,8 δισ. ευρώ (176,7 δισ. δολάρια) με τις ΗΠΑ για τα αγαθά το 2023, αλλά είχε έλλειμμα 104 δισ. ευρώ για τις υπηρεσίες. Συνολικά, το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών ΕΕ-ΗΠΑ το 2023 ήταν αξίας 1,6 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΕ.

Related Articles

Back to top button