Κόσμος

Για αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συνομιλίες ετοιμάζονται Ευρωπαίοι και Ουκρανοί – Το χειρότερο σενάριο

Ένας μεγάλος φόβος έχει καταλάβει την Ευρώπη αλλά και την Ουκρανία τόσο σε ό,τι αφορά την στάση του Ντόναλντ Τραμπ όσο και τις βλέψεις του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στα πρόθυρα να αποχωρήσει από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο και τη Μόσχα, ενδεχομένως χρησιμοποιώντας τη μικρή πρόοδο στις συνομιλίες ως «δικαιολογία» για να πει ότι η δουλειά του τελείωσε.

Αν και ο Τραμπ εξελέγη με την υπόσχεση να τερματίσει τον πόλεμο σε «24 ώρες», οι προσπάθειές του προς τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν και προς την ουκρανική ηγεσία δεν έχουν καταφέρει να οδηγήσουν σε συμφωνία των δύο πλευρών στην αρχική του πρόταση για 30ήμερη εκεχειρία, πόσο μάλλον για μια διαρκή εκεχειρία.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με τους Financial Times ότι ο Τραμπ «δημιουργεί μια κατάσταση όπου δίνει στον εαυτό του δικαιολογίες για να αποχωρήσει και να την αφήσει στην Ουκρανία και σε εμάς την Ευρώπη να την διορθώσουμε».

«Τελεσίγραφο» από Ρούμπιο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε την Τρίτη ότι έχει φτάσει η ώρα για συγκεκριμένες προτάσεις από τη Ρωσία και την Ουκρανία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν ως διαμεσολαβητής, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους.

«Βρισκόμαστε τώρα σε μια στιγμή όπου πρέπει να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις από τα δύο μέρη για το πώς θα τερματιστεί αυτή η σύγκρουση. Το πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα είναι μια απόφαση που ανήκει τώρα στον Πρόεδρο. Εάν δεν υπάρξει πρόοδος, θα αποσυρθούμε ως διαμεσολαβητές σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε η Μπρους, επικαλούμενη δήλωση του Ρούμπιο και αναφερόμενη στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η απροθυμία του Πούτιν να συμφωνήσει σε βασικά αιτήματα των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, όπως η διατήρηση μιας μεταπολεμικής ουκρανικής στρατιωτικής δύναμης, και η πολυπλοκότητα της σύγκρουσης φαίνεται ότι έχουν κάνει τον Τραμπ να επανεκτιμήσει τη δέσμευσή του για μια ειρηνευτική συμφωνία, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε τη Δευτέρα (28/4) τριήμερη εκεχειρία κατά τη διάρκεια της αργίας 8-10 Μαΐου, όταν η Ρωσία γιορτάζει τη σοβιετική νίκη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά δεν έχει τηρήσει τις προηγούμενες δεσμεύσεις του για παύση των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια του Πάσχα και για τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

Κοινή εκτίμηση είναι ότι η κίνηση αυτή έχει σαν στόχο αφενός να φανεί ως ο καλός της υπόθεσης απέναντι στο Τραμπ, ο οποίος φαίνεται ότι έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του μαζί του και αφετέρου να κερδίσει χρόνο για να προχωρήσει σε ανασύνταξη δυνάμεων προκειμένου να περάσει στην αντεπίθεση και να ολοκληρώσει το στόχο του σε ό,τι αφορά την Ουκρανία.

Ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο

Όλες αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να επανεξετάσουν ήδη τις προσπάθειές τους να «κρατήσουν τον Τραμπ ενεργό στο παιχνίδι» και αντ’ αυτού να «κάνουν το σωστό και όχι αυτό που θέλει ο Αμερικανός πρόεδρος».

Ήδη πληροφορίες θέλουν το Κίεβο να έχει αρχίσει σιωπηλά να προετοιμάζεται να προχωρήσει μόνο του εν αναμονή μιας αποχώρησης των ΗΠΑ, αυξάνοντας την εγχώρια παραγωγή όπλων και εντείνοντας τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους συμμάχους σχετικά με τη μελλοντική βοήθεια.

«Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί στις σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας είναι όταν ο Τραμπ χάσει οποιοδήποτε ενδιαφέρον», λέει Ουκρανός βουλευτής κάτι που πρόσθεσε «μπορεί να εκληφθεί από τον Πούτιν ως σιωπηρή άδεια από τις ΗΠΑ για κλιμάκωση του πολέμου».

Οι απειλές Μεντβέντεφ και η αναδίπλωση Λαβρόφ

Και αυτός ο φόβος δεν είναι αβάσιμος από τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος δεν δείχνει καμία διάθεση να υπαναχωρήσει. Το αντίθετο μάλιστα, φαίνεται να έχει και άλλες μεγαλύτερες βλέψεις. Την Τρίτη (29/4) ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απείλησε τα νεότερα μέλη του ΝΑΤΟ, δηλαδή τη Φινλανδία και τη Σουηδία ότι είναι πιθανόν να αποτελέσουν στόχους της Μόσχας.

Πρόσθεσε, μάλιστα σύμφωνα με το πρακτορείο TASS ότι και διατρέχουν κίνδυνο «πιθανών επιθέσεων εκδίκησης» με χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση σύγκρουσης.

Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, διαμήνυσε ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ της έναρξης άμεσων συνομιλιών με την Ουκρανία χωρίς προϋποθέσεις, μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας BRICS στη Βραζιλία.

«Η πρότασή μας, την οποία εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι η έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις. Μια κατάπαυση του πυρός σε αυτή την κατάσταση θεωρείται ως προϋπόθεση που θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου και την ενίσχυση των στρατιωτικών του δυνατοτήτων», επεσήμανε ο Λαβρόφ.

Σημειώνεται ότι οι απειλές του Μεντβέντεφ έρχονται μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία επεκτείνει τη στρατιωτική της υποδομή κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία.

Δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι πληροφοριών προειδοποιούν ότι αυτές οι μονάδες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη «ραχοκοκαλιά» των δυνάμεων της Ρωσίας που προετοιμάζονται για σύγκρουση με το ΝΑΤΟ στα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα εφιαλτικό σενάριο που κανείς δεν θέλει να δει να παίρνει σάρκα και οστά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απίθανο. Ο Πούτιν έχει δείξει ότι όταν βάζει ένα στόχο εργάζεται προς την πραγματοποίησή του και δεν παρεκκλίνει ακόμη και πρέπει να περιμένει αρκετά για αυτό.

Related Articles

Back to top button