Ρηγματώσεις στις Βούτες: «Πρόκειται για κατολίσθηση» λέει ο καθηγητής του ΕΜΠ Κ. Λουπασάκης

Με το φαινόμενο των ρηγματώσεων να βρίσκεται σε εξέλιξη στο χωριό Βούτες Ηρακλείου, και τους επιστήμονες να το παρακολουθούν στενά, ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Κ. Λουπασάκης, αναφερόμενος στο θέμα αυτό, κάνει λόγο για μια κατολίσθηση.
Μιλώντας στο ΕΡΤΝews ο καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας και Γεωλογικής Μηχανικής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Λουπασάκης, εξήγησε ότι «έχουμε έναν σχηματισμό που είναι επιρρεπής στις κατολισθήσεις, μια φυλλώδη μάργα που όταν διαβραχεί χάνει πολύ μεγάλο μέρος των μηχανικών της χαρακτηριστικών.
Αυτή η μάργα έχει αρχίσει να εκδηλώνει μετακινήσεις. Τώρα η φορά με την οποία γίνονται αυτές οι μετακινήσεις δεν είναι σαφής αυτή τη στιγμή για αυτό τον λόγο χθες τοποθετήσαμε κάποιους μάρτυρες για να δούμε με ποιο τρόπο κινείται ο σχηματισμός και αυτό γιατί ο οικισμός είναι χτισμένος πάνω σε μία ράχη οπότε έχει και από τις δύο μεριές του ανοιχτά πρανή για να εκδηλωθούν μετακινήσεις».
Συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ότι το κουίζ που έχουμε να λύσουμε αυτή τη στιγμή αν αυτές οι μετακινήσεις γίνονται προς μία κατεύθυνση, δηλαδή αν κινείται προς το ένα πρανές ή αν έχουμε ανεξάρτητες ή συχετιζόμενες μετακινήσεις οι οποίες γίνονται και προς τα δύο πρανή του οικισμού.
Οι λόγοι που προκαλούν την κατολίσθηση
Ο κ. Λουπασάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι παράγοντες που προκαλούν μία κατολίσθηση είναι οι προπαρασκευαστικοί και οι εναυσματικοί.
«Προπαρασκευαστικοί παράγοντες στην περίπτωση αυτή είναι ότι έχουμε δύο πρανή εκατέρωθεν του οικισμού, είναι το ότι έχουμε γεωλογικούς σχηματισμούς που είναι ευαίσθητοι στην εκδήλωση αυτών των φαινομένων, άρα λοιπόν έχουμε απότομη μορφολογία, άσχημους γεωλογικούς σχηματισμούς.
Είναι η ύπαρξη του οικισμού επάνω ο οποίος προφανώς τα φορτία τα οποία επιβάλλει επιτείνουν τα προβλήματα.
Kαι από εκεί και πέρα οι εναυσματικοί παράγοντες προκύπτουν και από τον αποκλεισμό κάποιων παραμέτρων.
Δηλαδή σεισμούς δεν είχαμε οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι η σεισμική ενεργότητα της περιοχής μπορεί να ενεργοποίησε αυτά τα φαινόμενα. Αυτό που είδαμε είναι ότι έχουμε αύξηση της υγρασίας η οποία όμως πρέπει να λαμβάνει χώρα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα».
«Είμαστε τυχεροί που ο Δήμος ενεργοποιήθηκε ακαριαία, είδαμε ότι μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα ενεργοποιήθηκαν ο κρατικός μηχανισμός και επιστημονικοί φορείς […] ναι υπάρχει πιθανότητα (σ.σ να εμφανιστούν ρωγμές και σε άλλα σπίτια), το φαινόμενο είναι πολύ καινούριο[…] δεν γνωρίζουμε ακόμα τον ρυθμό με τον οποίο γίνονται οι μετακινήσεις» τόνισε ακόμα μεταξύ άλλων ο κ. Λουπασάκης.