Οι πρώτες 100 ημέρες του Ντόναλντ Τραμπ ήταν οι χειρότερες των τελευταίων 50 ετών στην Wall Street

Οι αμερικανικές μετοχές έχουν χάσει σχεδόν 8% κατά τη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, το χειρότερο ξεκίνημα για μια νέα κυβέρνηση από τότε που ανέλαβε την προεδρία ο Τζέραλντ Φορντ πριν από πέντε δεκαετίες.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης S&P 500 της Wall Street έχει υποχωρήσει 8% από την ημέρα της ορκωμοσίας, καθώς η επιθετική εμπορική ατζέντα του Τραμπ έχει εξαπολύσει κύματα μεταβλητότητας που έχουν κλονίσει την πίστη των επενδυτών στις προοπτικές ανάπτυξης της Αμερικής και έχουν τροφοδοτήσει τις ανησυχίες για μια ανάκαμψη του πληθωρισμού που προκαλείται από τους δασμούς στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ο δείκτης blue-chip, ο οποίος σημείωσε υψηλό ρεκόρ στα μέσα Φεβρουαρίου, υποχώρησε για τελευταία φορά περισσότερο κατά τη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών ενός προέδρου στην εξουσία, στο δεύτερο εξάμηνο του 1974, όταν ο Ford εισήλθε στον Λευκό Οίκο μετά την παραίτηση του Richard Nixon, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times που βασίζονται σε στοιχεία της FactSet.
Στη συνέχεια, οι αμερικανικές μετοχές βρέθηκαν σε μια παρατεταμένη πτώση πωλήσεων λόγω της ύφεσης και της ραγδαίας αύξησης των τιμών του πετρελαίου.
Μισό αιώνα αργότερα, οι προσπάθειες του Τραμπ να ανατρέψει το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα επιβάλλοντας απότομους «αμοιβαίους» δασμούς στις περισσότερες χώρες έχουν βυθίσει τις αμερικανικές χρηματοπιστωτικές αγορές σε νέα αναταραχή, δήλωσαν στρατηγικοί αναλυτές και επενδυτές.
«Αποφασίσαμε να δώσουμε μάχη με κάθε παιδί στην παιδική χαρά ταυτόχρονα», δήλωσε ο David Kelly, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan Asset Management.
«Οι αγορές μας λένε ότι υπάρχουν αμφιβολίες για το αν οι ΗΠΑ έχουν το πλεονέκτημα όταν έχουν τα βάλει με όλο τον υπόλοιπο κόσμο».
Οι μετοχές έπεσαν μετά τις σαρωτικές ανακοινώσεις του Τραμπ για τους δασμούς στις 2 Απριλίου, αλλά ανέκτησαν μεγάλο μέρος αυτών των απωλειών μετά την αναβολή του μεγαλύτερου μέρους των εισφορών για 90 ημέρες.
Η πτώση της αγοράς φέτος αιφνιδίασε τους περισσότερους επενδυτές της Wall Street, οι οποίοι είχαν προβλέψει μια άνθηση της αγοράς υπό μια ρεπουμπλικανική κυβέρνηση που θα μείωνε τους φόρους και θα απελευθέρωνε τις ρυθμίσεις.
Οι ξένοι επενδυτές «έφυγαν» από τις ΗΠΑ
Οι ξένοι επενδυτές ξεκίνησαν το έτος κατέχοντας ένα ποσοστό ρεκόρ 18% των αμερικανικών μετοχών, αλλά έχουν πουλήσει περίπου 60 δισ. δολάρια από τις συμμετοχές τους από τις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Οι Ευρωπαίοι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων.
Τόσο το δολάριο όσο και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχουν επίσης πληγεί από την αντίδραση των επενδυτών στις αλλοπρόσαλλες ανακοινώσεις του Τραμπ για τους δασμούς.
Στις αγορές μετοχών, οι πρόσφατα υψηλές πτήσεις των αμερικανικών τεχνολογικών μετοχών έχουν πληγεί περισσότερο, τόσο από τους δασμούς του Τραμπ όσο και από την εμφάνιση της κινεζικής νεοφυούς επιχείρησης τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek, η οποία εξέπληξε τους επενδυτές τον Ιανουάριο όταν ισχυρίστηκε ότι δημιούργησε ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο με ένα κλάσμα του κόστους των ανταγωνιστών της στη Σίλικον Βάλεϊ.
Τον Δεκέμβριο, η Tesla, η Alphabet, η Nvidia και η Meta -μέλη των λεγόμενων Magnificent Seven- ήταν μεταξύ των πιο δημοφιλών, πλούσια αποτιμημένων αμερικανικών μετοχών, σύμφωνα με ανάλυση της Citigroup.
Και οι τέσσερις έχουν γίνει έκτοτε «crowded shorts», καθώς οι επενδυτές έχουν μειώσει την έκθεσή τους και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αρχίσει να στοιχηματίζουν ενεργά εναντίον των μετοχών τους, ανέφερε η Citi σε σημείωμα προς τους πελάτες της αυτή την εβδομάδα. «Οποιοσδήποτε που ήταν all in στις [Magnificent Seven] έχει πληγωθεί», δήλωσε ο Kelly της JPMorgan.