Πολιτική

Αναθεώρηση στόχων στο ΠΑΣΟΚ φέρνουν οι πτωτικές δημοσκοπικές τάσεις

Τον φιλόδοξο στόχο της κατάκτησης της πρώτης θέσης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές φαίνεται να εγκαταλείπει το ΠΑΣΟΚ καθώς νέα δημοσκοπικά ευρήματα το εμφανίζουν να βρίσκεται αφενός εκτός απόστασης βολής από τη ΝΔ και αφετέρου να υπολείπεται των ποσοστών της Πλεύσης Ελευθερίας.

Υπό το φως των νέων δημοσκοπικών στοιχείων ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσακουλάς, εξέφρασε μεν την αισιοδοξία του χθες ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει την έκπληξη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές αλλά ταυτόχρονα παραδέχτηκε, ουσιαστικά, ότι η κατάκτηση της πρώτης θέσης δεν φαντάζει πια εφικτή.

«Αν ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ, από ένα ποσοστό όπως είχε στις ευρωεκλογές 12% κάνει ένα τεράστιο άλμα, ακόμα και αν δεν είναι πρώτο, δεν θεωρώ ότι είναι αποτυχία, είναι όμως αποτυχία για την κοινωνία» τόνισε ο κ. Τσουκαλάς και πρόσθεσε: <πορεί να μην είναι (αποτυχία) για το ΠΑΣΟΚ αλλά θα είναι μια αρνητική εξέλιξη για την ελληνική κοινωνία να συνεχίσει να έχει μια κυβέρνηση η οποία στην ουσία σπαταλά δυνατότητες που έχει η χώρα».

Η παραδοχή του κ. Τσουκαλά ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην είναι πρώτο, απηχεί ουσιαστικά την εικόνα που δείχνει να αποκρυσταλλώνεται στο δημοσκοπικό πεδίο με το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη να δίνει μάχη για τη δεύτερη θέση με την Πλεύση Ελευθερίας και να εμφανίζει υποδιπλάσια εκλογική δύναμη από τη Νέα Δημοκρατία.

Στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ σε δύο δημοσκοπήσεις

Στο μεταξύ δύο νέες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ να παραμένει καθηλωμένο σε χαμηλά ποσοστά. Ειδικότερα, έρευνα της Alco κατέγραψε την εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ στο 10,4%, δηλαδή λίγο χαμηλότερα από την Πλεύση Ελευθερίας, που εκτιμάται στο 11,6% και εκτός του βεληνεκούς της ΝΔ η οποία βρίσκεται στο 24,7%. Σημειώνεται ότι σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση (Μάρτιος 2025) το ΠΑΣΟΚ εμφάνισε πτώση 1,3% ενώ η Πλεύση Ελευθερίας κινήθηκε ανοδικά κατά 1,3%. Αύξηση κατέγραψε και η ΝΔ σε ποσοστό 1,4%.

Αντίστοιχα, έρευνα της εταιρείας Opinion Poll που ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας, υπολογίζει τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ στο 13%, δηλαδή 1,3% χαμηλότερα έναντι της μέτρησης του Μαρτίου. Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκε – σύμφωνα με την εταιρεία- το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, το οποίο ανήλθε στο 16,5%, έναντι 15,9% τον Μάρτιο. Υψηλότερα ποσοστά κατέγραψε και η ΝΔ η οποία σκαρφάλωσε στο 30%, έναντι 28,1% τον προηγούμενο μήνα, με την άνοδο να αποδίδεται από τους εκλογικούς αναλυτές στα επιδοματικά μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε την αμέσως προηγούμενη περίοδο ο πρωθυπουργός.

Υπογραμμίζεται ότι η χρονοσειρά τον δημοσκοπήσεων φέρνει το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζει πτωτική τάση από τον Οκτώβριο του 2024 και μετά. Ειδικότερα, τον Οκτώβριο η Alco εκτιμούσε την εκλογική ισχύ του ΠΑΣΟΚ σε 15,3%, τον Ιανουάριο σε 14,5%, τον Μάρτιο σε 11,7% και τώρα, τον Μάιο την υπολογίζει σε 10,4%. Με απλά λόγια, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να έχει χάσει μέσα σε έξι μήνες το ένα τρίτο της εκλογικής επιρροής του.

Related Articles

Back to top button