Πολιτική

Γεραπετρίτης: Η Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο -Tο καλοκαίρι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή υπάρχει μία πάρα πολύ πυκνή ατζέντα και των δύο ηγετών Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά θα βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος και το θέμα θα συζητηθεί στο περιθώριο της συζήτησης των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια στα μέσα του μήνα, έτσι ώστε να έχουμε την τελική ημερομηνία.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο, μέσα στα δύο χρόνια που προσπαθούμε να ξαναχτίσουμε καλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» ανέφερε και προσέθεσε πως «σήμερα έχουμε παγιώσει ως κατάκτηση, πάνω και πέρα από όλα, έναν διάλογο, ο οποίος γίνεται σε ένα επίπεδο, ώστε να μπορούμε να προλαμβάνουμε κρίσεις».

«Οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας διασφαλίζουν και την ειρήνη στην περιοχή μας. Αυτό έχει λειτουργήσει και στο επίπεδο των πολύ περιορισμένων παραβιάσεων, που ήταν ένας κοινός τόπος στο παρελθόν, στο επίπεδο του συντονισμού στο μεταναστευτικό, όπου τα δίκτυα των διακινητών καταπολεμούνται καθημερινά και είναι ελεγχόμενη και σε πολλά άλλα επίπεδα, τα οποία δομούν καλύτερη σχέση».

«Το γνωρίζουμε ότι έχουμε τις διαφορές μας και θα ήμουν πραγματικά αιθεροβάμων να θεωρώ ότι μέσα σε δύο χρόνια θα λυθούν ζητήματα, τα οποία μας ταλανίζουν για πενήντα χρόνια. Τα θέματα, τα οποία εγείρει η Άγκυρα, είναι θέματα που ανατρέχουν δεκαετίες, δεν προέκυψαν την τελευταία διετία», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, σημείωσε πως είναι ένα έργο, το οποίο είναι μεγάλης σημασίας, ιδίως για την Κύπρο, διότι αίρει την ενεργειακή ανασφάλεια της Κύπρου και είναι ένα έργο, το οποίο θα περιλαμβάνει.

Η συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου για τη δεύτερη φάση της ενεργειακής διασύνδεσης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ ήταν εξαρχής μέσα στον σχεδιασμό, άρα, δεν είναι κάτι που αλλάζει τον σχεδιασμό, ανέφερε.

«Η δική μας πεποίθηση είναι ότι οι διασυνδέσεις γενικά, είτε πρόκειται για ηλεκτρικές διασυνδέσεις, είτε πρόκειται για διασυνδέσεις επικοινωνιών και δεδομένων, είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Θα συνεχιστεί το έργο», υπογράμμισε.

Ανέφερε δε ότι η Ελλάδα την τελευταία εξαετία έχει αναπτυχθεί σε ενεργειακό κόμβο και ευρωπαϊκά και περιφερειακά. «Τα έργα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου και εν τέλει Ισραήλ, οι κάθετοι άξονες, οι οποίοι αναπτύσσονται, οι τερματικοί σταθμοί για το LNG, οι σταθμοί FSRU στην Αλεξούπολη και κυρίως η αλλαγή του ενεργειακού μίγματος στην Ελλάδα με την ένταξη των ανανεώσιμων πηγών σε πολύ μεγάλο ποσοστό, έχουν αλλάξει εντελώς την ενεργειακή φιλοσοφία και έχουν αναβαθμίσει ουσιωδώς τη χώρα μας».

Στο τραπέζι η Κύπρος

Όσον αφορά το πρόσφατο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε πως είχε μια σειρά επαφών με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με την Ομογένεια, επίσκεψη στα ιδρύματα της Ρωμιοσύνης και την ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ακόμη παραβρέθηκε σε ανεπίσημο δείπνο με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κατόπιν πρόσκλησης τους Χακάν Φιντάν, όπου συζητήθηκαν «θέματα επικαιρότητας, δηλαδή ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα διεθνή και περιφερειακά, τα οποία αποτελούν κοινές προκλήσεις για την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ακόμη, επεσήμανε πως συζητήθηκε το θέμα της Κύπρου. «Έθεσα με κάθε τρόπο την πάγια θέση της Ελλάδας ότι δεν πρέπει να ενεργεί τετελεσμένα, τα οποία ουσιαστικά αποτρεπτικά από την ουσιαστική πρόοδο».

«Τα ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τις διμερείς σχέσεις μας, δηλαδή τα ζητήματα του καθορισμού του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου, όπως και άλλα ζητήματα που άπτονται του Πολιτικού Διαλόγου και της Θετικής Ατζέντας».

Ανέφερε ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει σημαντική αύξηση του διμερούς εμπορίου και οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας έθεσαν έναν πολύ φιλόδοξο στόχο για διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου.

«Βρισκόμαστε σε καλή κατεύθυνση προς τα εκεί και νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια καλύτερης οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Βεβαίως, αυτό προϋποθέτει η γεωπολιτική, διπλωματική στάση των δύο χωρών να είναι τέτοια που να επιτρέπει στην οικονομία να αναπτυχθεί».

Η Θετική Ατζέντα, όπως ανέφερε, έχει λειτουργήσει σε δύο επίπεδα – τόσο στο επίπεδο της οικονομίας, μέσω των διμερών επενδύσεων, του διμερούς εμπορίου, όσο και στο επίπεδο της διπλωματίας μεταξύ των πολιτών.

«Στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου εκείνο το οποίο διαφοροποιεί την παρούσα κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν, που πολλές φορές είχαν επιχειρηθεί ανάλογα πειράματα προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών, είναι ότι έχουμε έναν διάλογο ο οποίος είναι απολύτως δομημένος. Στηρίζεται σε πυλώνες, σε χρονοδιαγράμματα, σε παραδοτέα».

Στο πλαίσιο αυτό, θα έχουμε την επίσκεψή του κ. Χατζηβασιλείου στην Κωνσταντινούπολη. Τα επόμενα βήματα που είναι ο Πολιτικός Διάλογος και η Θετική Ατζέντα που θα αναπτυχθεί στο εγγύς μέλλον, σε νέο γύρο. Υπήρξαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τη στρατιωτική συνεργασία και κατανόηση μεταξύ των δύο χωρών και το Ανώτατο Συμβούλιο.

«Η Τουρκία να σέβεται την ακεραιότητα των συμμάχων κρατών»

Αναφορικά με την ενεργειακή και αμυντική αυτονομία της Ευρώπης και αν η Τουρκία πρέπει να έχει ρόλο σ’ αυτή, επισήμανε πως ούτως ή άλλως η Άγκυρα αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα, περιφερειακό και διεθνή, με αυτοτελή αμυντική βιομηχανία.

Είναι εταίρος του ΝΑΤΟ, άρα σύμμαχός μας στη διατλαντική συμμαχία και αποτελεί ένα υπό ένταξη κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η πρώτη και μεγάλη υποχρέωση, την οποία έχει η Τουρκία, είναι προφανώς να σέβονται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, να σέβονται την ακεραιότητα των συμμάχων κρατών», υπογράμμισε.

«Είναι προφανές ότι, στο μέτρο που η Τουρκία εξακολουθεί να έχει απειλητικό πόλεμο σε βάρος της Ελλάδας για ζητήματα που πρέπει να κάνουν με την ίδια την κυριαρχία της χώρας και τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, αυτό είναι σοβαρό ανάχωμα», επεσήμανε και πρόσθεσε πως το ίδιο ισχύει και με την κατοχή της Κύπρου.

«Δεν νοείται να υπάρχει, υπό νομική εκδοχή, εμπλοκή μιας χώρας, όταν αυτό δεν σημαίνει ταυτόχρονα απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας των κρατών», τόνισε.

Ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση με την Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει το Κυπριακό ως μείζον θέμα εντός του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Η Τουρκία κινείται σε γραμμή, η οποία επιβεβαιώθηκε τις τελευταίες μέρες, για διχοτόμηση του νησιού και κυριαρχική ισότητα, η οποία είναι εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ, εκτός από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν μπορεί να γίνει υπό οικονομική εκδοχή ανεκτή».

«Η Ελλάδα, έχοντας ένα πολύ ισχυρό τρίπτυχο σήμερα, το οποίο είναι ισχυρή διπλωματία, μια πολύ καλή, ακμάζουσα οικονομία και βεβαίως, μια ραγδαία αναπτυσσόμενη εθνική ομάδα, μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια», τόνισε.

Related Articles

Back to top button