Δένδιας: «Το υπ. Άμυνας δεν διαπραγματεύεται» – Εξηγήσεις για τα «ήρεμα νερά» ζήτησε ο Ανδρουλάκης

«Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να μην εκτελέσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις το συνταγματικό τους καθήκον που είναι η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Αυτό είναι. Δεν έχει καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης.
Διαπραγματεύεται – αν διαπραγματεύεται κάποιος για λογαριασμό της χώρας – διαπραγματεύεται το Υπουργείο Εξωτερικών. Το Υπουργείο Άμυνας, δεν διαπραγματεύεται, προστατεύει, αποτρέπει, αυτός είναι ο συνταγματικός του ρόλος. Και νομίζω επ’ αυτού δεν υπάρχει διαφορετική άποψη».
Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος από την Ολομέλεια επέκρινε την πολιτική των «ήρεμων νερών», στα ελληνοτουρκικά και έθεσε ερώτημα για το «ποιο είναι ακριβώς το χρονοδιάγραμμα πόντισης του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου».
«Τι συνιστούν «ήρεμα νερά»; Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα να απαντώνται μέσω «διπλωματικών κύκλων». Αυτό στη διπλωματική γλώσσα συνιστά την τέλεια υποβάθμιση» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
Υπογράμμισε δε ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στο νέο σύστημα ασφάλειας που διαμορφώνεται στην ΕΕ και προσέθεσε ότι ενίσχυση της αμυντικής πολιτικής της, δεν μπορεί να γίνεται εν κενώ, αλλά στη βάση των αρχών και αξιών.
Ο πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ, ανέφερε επίσης ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερωθεί ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα πόντισης του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου και συγκεκριμένα τόνισε: «Δεσμεύσατε 650 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό αλλά εθνικό. Χρειάζεται λοιπόν μια καθαρή τοποθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης».
«Σε ότι αφορά εθνικά θέματα η κυβέρνηση έχει δώσει μία σαφή απάντηση προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Και αυτή είναι εθνική απάντηση. Ουδείς εξ ημών – αφού όλοι έχουμε ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα σε αυτή την Αίθουσα – δικαιούται ή νομιμοποιείται να διαπραγματευτεί οτιδήποτε έλασσον αυτού ή να διατυπώσει οποιαδήποτε άποψη ελάσσονα αυτής.
Νομίζω αυτή είναι η κοινή μας θέση. Η κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Από εκεί και πέρα μπορεί να κρίνετε εσείς έχετε κάθε δικαίωμα κάποιες τακτικές κινήσεις ως επαρκείς ή μη ανεπαρκείς, αρμόζουσες ή μη. Αλλά νομίζω ότι στη βάση υπάρχει μία εθνική κατεύθυνση και μία εθνική συναντίληψη», απάντησε ο κ. Δένδιας.