Σπ. Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ): Χρειάζονται κίνητρα για συγχωνεύσεις, αναγκαία η αύξηση της παραγωγικότητας

Οι μεσαίες επιχειρήσεις άλλωστε, αντιμετωπίζουν εντονότερα προβλήματα σε σχέση με τις μικρές και τις μεγάλες, με σημαντικότερο εκείνο του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν – Business Pulse» που παρουσίασε ο Δ/νων Σύμβουλος της MRB, κ. Δημήτρης Μαύρος.
«Πρέπει όλοι μαζί να τις βοηθήσουμε να μεγαλώσουν, είτε με οργανική ανάπτυξη, είτε με συγχωνεύσεις. Βασική επιδίωξη του ΣΕΒ είναι να πείσουμε τις εκάστοτε κυβερνήσεις να δημιουργήσουν κίνητρα για συνεργασίες» τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Όπως συμπλήρωσε, ωστόσο, έως τώρα σε αυτό το κομμάτι «δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ιδιαίτερα επιτυχημένοι» καθώς στην ελληνική κουλτούρα ουσιαστικά κυριαρχεί το νόημα της παροιμίας «μοναχός σου χόρευε κι όσο θέλεις πήδα». Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η νοοτροπία, όπως εξήγησε.
Αύξηση της παραγωγικότητας
Ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε και στην ανάγκη για αύξηση της παραγωγικότητας. Aπαντωντας σε ερώτηση σχετικά με τις τιμές και την κατανάλωση, σημείωσε πως «δεν είναι αλήθεια ότι οι τιμές είναι ακριβότερες στην Ελλάδα από το εξωτερικό, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι οι Έλληνες είναι στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης σε μονάδες αγοραστικής δύναμης».
«Όμως πραγματικά είναι χαμηλοί οι μισθοί στην Ελλάδα και είναι χαμηλοί γιατί έχουμε χαμηλή παραγωγικότητα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αν δεν αυξηθεί η παραγωγικότητα θα προσπαθούμε να μοιράσουμε μια πίτα η οποία δεν είναι αρκετή». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως πρέπει «να μπούμε σε μια πανστρατία, να επενδύσουμε -πρώτα οι επιχειρήσεις-, οι εργαζόμενοι να μας δώσουν καλύτερες μορφές ευελιξίας και εμείς πρέπει να τους δώσουμε καλύτερους μισθούς».
Τρία σημεία για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο
Αναφερόμενος στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο κ. Θεοδωρόπουλος έκανε λόγο για μία σοβαρή προσπάθεια και θετικές προθέσεις σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν τρία σημεία με τα οποία ο ΣΕΒ διαφωνεί.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε πως χάνεται το «επίτευγμα» που είχε κερδηθεί με τις επενδύσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης με χρονοβόρες διαδικασίες αλλά και παρωχημένα κριτήρια όπως αυτό της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας όταν ζητούμενο είναι η αύξηση της παραγωγικότητας.
Όπως σημείωσε πρέπει να υπάρχει αντικατάσταση του κριτηρίου των θέσεων εργασίας με δείκτες παραγωγικότητας. «Συμφωνούμε να αποτελεί κριτήριο για παραμεθόριες περιοχές. Όμως, στις σύγχρονες επενδύσεις, ο βασικός στόχος πρέπει να είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, που συχνά συνδέεται με τον αυτοματισμό, όχι αναγκαστικά με περισσότερες θέσεις εργασίας», εξήγησε.
Ταυτόχρονα ο κ Θεοδωρόπουλος σημείωσε πως «κάναμε βήματα προόδου με το Ταμείο Ανάκαμψης (ΤΑΑ), αλλά τώρα επιστρέφουμε σε χρονοβόρες διαδικασίες. Υπάρχουν πολλές επενδύσεις και λίγοι υπάλληλοι για να τις αξιολογήσουν», ανέφερε.
Τα κρίσιμα ζητήματα και οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», την οποία πραγματοποιεί ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την MRB και παρουσίασε ο κ. Μαύρος:
Οι επιχειρήσεις αξιολογούν θετικά την παρούσα κατάσταση της χώρας, αυξάνονται ωστόσο οι προβληματισμοί τους για το μέλλον
Όσον αφορά στην τρέχουσα κατάσταση της χώρας, το 66,3% των επιχειρήσεων την αξιολογεί θετικά ή ουδέτερα, ενώ το 33,8% την αξιολογεί αρνητικά. Για τους επόμενους 12 μήνες, oι επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο ανήσυχες από πέρυσι, καθώς οι αρνητικές προσδοκίες αυξάνονται από 26% σε 32,7% και οι θετικές μειώνονται από 23,9% σε 14,5% (οι εκτιμήσεις για σταθερότητα διαμορφώνονται από 44,4% σε 48,4%).
Για τη δική τους πορεία, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται ικανοποιημένες, αλλά αντίστοιχα αυξάνονται οι προβληματισμοί τους για το μέλλον
Για δεύτερη χρονιά συνεχίζεται ανοδικά η εκτίμηση για τη δική τους πορεία με το 54,9% των επιχειρήσεων να δηλώνει ότι ο κύκλος εργασιών του αυξήθηκε. Ελαφρώς πιο συγκρατημένες είναι οι επιχειρήσεις για την πορεία του τζίρου τους στους επόμενους 12 μήνες, με το 43,6% να προβλέπει ότι θα αυξηθεί.
Παρά την ανησυχία, το 2025, πάνω από 9 στις 10 επιχειρήσεις είτε θα αυξήσουν είτε θα διατηρήσουν σταθερό το προσωπικό τους.
Το 2024, το προσωπικό στις επιχειρήσεις διατηρήθηκε κατά κύριο λόγο σταθερό (68,7%). Το 21% των επιχειρήσεων αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων του, ενώ το 9,3% έκανε μειώσεις. Για το 2025, το 92,4% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι είτε θα κρατήσει σταθερό (72,4%) είτε θα αυξήσει το προσωπικό του (20%). Το 4,3% δηλώνει ότι θα προβεί σε μείωση του προσωπικού.
Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις θα δώσουν αυξήσεις στους μισθούς το 2025. Tο μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων που θα προχωρήσουν σε αυξήσεις καταγράφεται στη Βιομηχανία (79,4%). Κύριος λόγος των αυξήσεων είναι η επιβράβευση της απόδοσης των εργαζομένων.
Συνολικά, το 52,4% των επιχειρήσεων θα δώσει αυξήσεις στους μισθούς το 2025, με σημαντικότερους λόγους την επιβράβευση της απόδοσης (62,3%) και τη διατήρηση του ταλέντου έναντι του ανταγωνισμού (47,4%). Σε επίπεδο κλάδων, τη Βιομηχανία ακολουθούν οι Κατασκευές (66,7%) και οι Υπηρεσίες (60,2%).
Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να επενδύουν, αν και σε μικρότερο βαθμό.
Το 20,4% των επιχειρήσεων προβλέπει ότι θα αυξήσει τις επενδύσεις του στους επόμενους 12 μήνες (vs. 22,8% το 2023), ενώ 25,5% θα τις κρατήσει σταθερές (vs. 30,3% το 2023). Αυξάνεται στο 49,2% από 37% το 2023, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι δεν θα πραγματοποιήσει επενδύσεις.
Παραμένουν τα διαχρονικά εμπόδια που επηρεάζουν τη λειτουργία και ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, τα τρία πιο σημαντικά εμπόδια είναι το κόστος ενέργειας (93,9% και 78,1% αντίστοιχα), η φορολογία των επιχειρήσεων (86,8% και 82% αντίστοιχα) και οι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές στην εργασία (85,5% και 83,8% αντίστοιχα). Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι βασικές προκλήσεις είναιοι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό (71,5%), η γραφειοκρατία (69,6%) και οι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές στην εργασία (68,9%).
Για πάνω από τις μισές επιχειρήσεις, η κλιματική κρίση αποτελεί πρόβλημα για τη λειτουργία τους την επόμενη πενταετία.
Για μία στις δύο επιχειρήσεις (50,7%), η κλιματική κρίση είναι μεγάλο πρόβλημα για τη λειτουργία τους την επόμενη πενταετία.
Στην ΑΙ, οι επιχειρήσεις κινούνται δειλά. Πάνω από τις μισές, δεν σχεδιάζουν καμία σχετική πρωτοβουλία για την επόμενη χρονιά.
Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (25,4%) κάνουν «κάτι» σε σχέση με την ΑΙ (κυρίως βρίσκονται στα πρώτα στάδια αξιοποίησης ή υλοποιούν πιλοτικά προγράμματα ΑΙ), ενώ το 18,5% σχεδιάζει να ξεκινήσει κάποιο πρόγραμμα ΑΙ μέσα στο επόμενο έτος. Το 55,1% των επιχειρήσεων δεν έχουν σχέδια για καμία πρωτοβουλία σχετικά με την ΑΙ τους επόμενους 12 μήνες.