Πώς αλλάζει ο χάρτης της πράσινης μετάβασης με το νέο Repower EU

Μέσα από εννέα στοχευμένες ενέργειες η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στη μείωση και τελικά στην εξάλειψη της εξάρτησης της από το ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και πυρηνικά καύσιμα.
Ο νέος επικαιροποιημένος οδικός χάρτης της ΕΕ «REPower EU» που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα περιγράφει το επίκαιρο και στρατηγικό πλαίσιο για τη σταδιακή κατάργηση της εναπομένουσας εξάρτησης της.
Στο επόμενο βήμα της διαδικασίας η Κομισιόν θα ζητήσει από τα κράτη – μέλη να εκπονήσουν εθνικά σχέδια έως το τέλος του τρέχοντος έτους, «στα οποία θα περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα συμβάλουν στη σταδιακή κατάργηση εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πυρηνικής ενέργειας και πετρελαίου».
Πώς αλλάζει ο χάρτης της πράσινης μετάβασης
Σύμφωνα με την Κομισιόν, από το 2025 «οι παγκόσμιες προμήθειες LNG προβλέπεται να αυξηθούν ραγδαία, ενώ η ζήτηση φυσικού αερίου θα μειωθεί.
Με την πλήρη εφαρμογή του πλαισίου για την ενεργειακή μετάβαση και του σχεδίου δράσης για προσιτή Ενέργειας, η ΕΕ αναμένεται να αντικαταστήσει έως και 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου έως το 2030, τα οποία σημαίνει μείωση της ζήτησης κατά 40-50 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το 2027.
Ταυτόχρονα, αναμένεται να αυξηθούν οι δυναμικότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου να αυξηθεί κατά περίπου 200 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το 2028, δηλαδή πέντε φορές περισσότερο από τις σημερινές εισαγωγές της ΕΕ ρωσικού φυσικού αερίου».
Όπως σημειώνει η Κομισιόν «οι νέες συμβάσεις με τους προμηθευτές του ρωσικού αερίου θα αποτραπούν και οι υφιστάμενες συμβάσεις θα σταματήσουν μέχρι το τέλος του 2025».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι τα αέρια καύσιμα ή βιοαέρια, συμπεριλαμβανομένου του βιομεθανίου και του βιοαερίου, θα παραμείνουν απαραίτητα για το ενεργειακό μείγμα της ΕΕ έως το 2040 και το 2050, ιδιαίτερα για κλάδους που δεν ηλεκτροδοτούνται και ως βιομηχανική πρώτη ύλη.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι συνεχείς επενδύσεις στην ανάπτυξη βιοαερίων, η βελτιωμένη πρόσβαση στο δίκτυο και τα εναρμονισμένα ρυθμιστικά πλαίσια θα είναι καθοριστικής σημασίας για την απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού των ανανεώσιμων αερίων και την αναμενόμενη συμβολή τους στο μελλοντικό ενεργειακό μείγμα.