Κόσμος

Διπλωματικό θρίλερ για Ουκρανία: Γρίφος η παρουσία Πούτιν στην Τουρκία – Τι λένε Ζελένσκι και Τραμπ

Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η επικείμενη ειρηνευτική διαπραγμάτευση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη την προσεχή Πέμπτη (15/5), καθώς έληξε η διορία στη Μόσχα για να αποδεχτεί την πρόταση εκεχειρίας 30 ημερών που έθεσαν από κοινού Ευρωπαϊκή Ένωση και Ουκρανία, με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ.

Μέχρι και αργά το βράδυ, δεν υπήρχε ανταπόκριση από το Κρεμλίνο που φαίνεται να εμμένει στην αντιπρόταση των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, δίχως προηγουμένως να έχει συμφωνηθεί η κατάπαυση του πυρός.

Την ίδια ώρα, κανείς δεν γνωρίζει ακόμη, ούτε εάν στο κρίσιμο ραντεβού της Πόλης θα δώσουν το «παρών» ο Βλαντίμιρ Πούτιν ή ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ αντίθετα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ξεκάθαρα ότι περιμένει τον Ρώσο ομόλογό του στο τραπέζι των συνομιλιών, ελπίδα που έχουν εκφράσει τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως οικοδεσπότης της συνάντησης.

Μάλιστα, ο Ζελένσκι δήλωσε την πρόθεσή του να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, φαινομενικά υποχωρώντας από το αίτημα για εφαρμογή πλήρους κατάπαυσης του πυρός πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ εξέφρασε και την ελπίδα να βρεθεί στην Τουρκία και ο Τραμπ: «Όλοι μας στην Ουκρανία θα το εκτιμούσαμε εάν ο πρόεδρος Τραμπ μπορέσει να είναι εκεί μαζί μας σε αυτή τη συνάντηση στην Τουρκία. Αυτή είναι η σωστή ιδέα. Μπορούμε να αλλάξουμε πολλά», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος με ανάρτηση στο «X».

Στο Κίεβο πιστεύουν ότι σε περίπτωση απουσίας Πούτιν, οι Ρώσοι θα εκτεθούν στα μάτια του Τραμπ, δείχνοντας ότι δεν είναι ένα άτομο με το οποίο μπορούν να διαπραγματευτεί οι ΗΠΑ, όπως σημειώνει η kyivindependent. Αντίθετα, ο Πούτιν έχει επανειλημμένα χλευάσει και αποκαλέσει «παράνομο» τον Ζελένσκι με το Κίεβο να δίνει… μηδαμινές πιθανότητες εμφάνισης του Ρώσου ηγέτη. Την ίδια ώρα, τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, όσο και ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασαν την ελπίδα τους να συναντηθούν όλοι οι ηγέτες στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Τραμπ: «Σκέφτομαι να πάω στην Τουρκία»

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετέχει στις συνομιλίες: «Νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα από τη συνάντηση της Πέμπτης στην Τουρκία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με το Reuters. «Σκεφτόμουν να πάω. Δεν ξέρω πού θα βρίσκομαι την Πέμπτη. Έχω τόσες πολλές συναντήσεις, αλλά σκεφτόμουν να ταξιδέψω στην Τουρκία. Υπάρχει πιθανότητα, υποθέτω, αν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει κάτι, αλλά πρέπει να το καταφέρουμε», δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Απαράδεκτα τα τελεσίγραφα»

Από την πλευρά της, η Ρωσία χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο» το «τελεσίγραφο» που εξέδωσε το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του προς το Κρεμλίνο για να αποδεχτεί την 30ήμερη εκεχειρία πριν από τις άμεσες διαπραγματεύσεις για την έκβαση της σύγκρουσης. «Η γλώσσα των τελεσιγράφων είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία, δεν είναι πρέπουσα». «Δεν μπορούμε να μιλάμε στη Ρωσία έτσι», δήλωσε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Παράλληλα, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, μία πιθανή «δικαιολογία» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Μόσχα για ενδεχόμενη απουσία του Πούτιν, είναι ένα διάταγμα που ενέκρινε ο Ζελένσκι το φθινόπωρο του 2022, το οποίο δήλωνε «την αδυναμία διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν», ως απάντηση στην παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, τμήματα των οποίων δεν ήλεγχε καν. Η Μόσχα έχει προηγουμένως επικαλεστεί το διάταγμα του Ζελένσκι ως απαγόρευση των συνομιλιών με τον Πούτιν και το έχει χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για να αποφύγει τις άμεσες συνομιλίες με το Κίεβο. Μπορεί να σταθεί ξανά σε αυτό το διάταγμα; Μένει να φανεί.

Τι κρύβει η στρατηγική Πούτιν

Είναι χαρακτηριστικό πως σε ανάλυσή του το BBC, αναφέρει πως οι κινήσεις του Ρώσου προέδρου, φαίνεται να έχουν ως στόχο, όχι μόνο να κερδίσει χρόνο και να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, αλλά και να δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Πώς θα γίνει αυτό; Ορισμένοι ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αμφισβητούν την πρόταση, χαρακτηρίζοντας την ως ανεπαρκή για την επίτευξη πραγματικής ειρήνης. Από την άλλη πλευρά όμως, ο πρόεδρος Τραμπ βλέπει την συνάντηση αυτή ως μία ευκαιρία για επίτευξη μίας συμφωνίας για την ειρήνη.

Ακόμη, η ανάλυση του BBC, τονίζει ότι η στρατηγική του Κρεμλίνου παραμένει ασαφής, αλλά φαίνεται να έχει πολλαπλούς στόχους.

Πρώτα από όλα θέλει να κερδίσει χρόνο για να ενισχύσει τη στρατιωτική της θέση, να διχάσει τις δυτικές συμμαχίες και να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, έχοντας κατά νου την ελπίδα της άρσης των κυρώσεων και της οικονομικής αποκατάστασης.

Ερντογάν: «Η ευκαιρία δεν θα πάει χαμένη»

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας και προέτρεψε τις δύο πλευρές να επωφεληθούν από τις πρόσφατες επαφές για την επίτευξη συμφωνίας προς την κατεύθυνση της ειρήνης στην Ουκρανία.

«Ως χώρα που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των μερών, εκφράσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στις συνομιλίες και ότι θα χαρούμε να τις φιλοξενήσουμε», δήλωσε αρχικά ο Ερντογάν και συνέχισε: «Ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει με τις πρόσφατες επαφές. Ελπίζουμε ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα πάει χαμένη».

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ώρες, ο Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ζελένσκι, λέγοντας ότι μια συνολική κατάπαυση του πυρός θα παράσχει τις απαραίτητες συνθήκες για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Ο Ζελένσκι δήλωσε «ευγνώμων στον Ερντογάν για την υποστήριξή του και την ετοιμότητά του να διευκολύνει τη διπλωματία στο υψηλότερο επίπεδο».

Οι νέες κυρώσεις που απειλούν τη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, με βάση τις εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση που η Ρωσία δεν αποδεχτεί την κατάπαυση του πυρός, τότε ετοιμάζεται να εφαρμόσει «ιδιαίτερα ισχυρές κυρώσεις». Πρόκειται για ένα νέο πακέτο σκληρών μέτρων, το οποίο θα στοχεύσει «τον ενεργειακό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα», ιδίως «το πετρέλαιο, το οποίο αντιπροσωπεύει το 25% του ρωσικού προϋπολογισμού», είπε ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, επισημαίνοντας πως στο θέμα αυτό η Ευρώπη θα συντονιστεί με τις κυρώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες, όπως είπε, θα περιλαμβάνουν «δασμούς 500% στις εισαγωγές πετρελαίου και στις χώρες που εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο».

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στην Kyiv Independent ότι το «μπλοκ» θα αποκαλύψει τις λεπτομέρειες για το πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας στις 14 Μαΐου. Αυτό θα είναι το 17ο πακέτο μέτρων που θα επιβληθεί στη Μόσχα από την έναρξη της πλήρους εισβολής. Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι τα νέα μέτρα θα στοχεύουν και στο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας, τον «σκιώδη στόλο» ναυτιλίας της Μόσχας και τα σχετικά δίκτυα υποστήριξης.

Related Articles

Back to top button