EBRD: Αβέβαιοι καιροί για εμπόριο και οικονομία – Ανάπτυξη 3% φέτος και 3,4% το 2026

Αναθεωρημένη προς τα κάτω κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες είναι η ανάπτυξη του 2025 για τις περιφέρειες της EBRD, σε σχέση με την πρόβλεψη του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
«Η αβεβαιότητα για το εμπόριο και την οικονομική πολιτική αυξήθηκε απότομα το 2025» σημειώνουν οι αναλυτές και εκτιμούν πως η ανάπτυξη αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 3% το 2025, με αναθεωρήσεις προς τα κάτω σε όλες τις τις περισσότερες οικονομίες, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας για την παγκόσμια πολιτική, της ασθενέστερης εξωτερικής ζήτησης και των άμεσων και έμμεσες επιπτώσεις από τις ανακοινωθείσες αυξήσεις των εισαγωγικών δασμών.
Η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί σε 3,4% το 2026, αμετάβλητη σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2025.
«Οι προβλέψεις μας αντανακλούν την αυξημένη αβεβαιότητα που σχετίζεται με οικονομική και εμπορική πολιτική, καθώς και τον αντίκτυπο του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, του πολέμου στη Γάζα και των ασταθή κατάσταση στη Μέση Ανατολή» σημειώνουν οι αναλυτές στη σχετική έκθεση.
Η εικόνα στην ΝΑ Ευρώπη
Υπενθυμίζεται πως η ανάπτυξη στη νοτιοανατολική ΕΕ επιβραδύνθηκε από 2,3% το 2023, σε 1,6% το 2024, λόγω της υποτονικής εξωτερικής ζήτησης, την επιβράδυνση των επενδύσεων και την πιο μέτρια δημοσιονομική τόνωση.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2% το 2025, με μια μείωση της τάξεως του 0,1% σε σχέση με το 2024.
Οι επιπτώσεις της δασμολογικής πολιτικής
Οι αυξήσεις των αμερικανικών εισαγωγικών δασμών που τέθηκαν σε ισχύ το 2025 (μέχρι τα μέσα Απριλίου) – οι δασμοί 25% σε χάλυβα, του αλουμινίου και των αυτοκινήτων και οι αυξήσεις κατά 10% στους γενικούς δασμούς – εκτιμάται ότι θα ωθήσουν το αναμενόμενο μέσο πραγματικό δασμό των ΗΠΑ στις εισαγωγές από τις περιοχές της EBRD από 1,8% το 2024 σε 10,5% τοις εκατό (με βάση τη σύνθεση των εισαγωγών του 2024).
Οι επιπτώσεις των υψηλότερων δασμών των ΗΠΑ και της αυξημένης αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής θα μπορούσαν να διαδοθούν περαιτέρω μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας σε διεθνές επίπεδο και σε οικονομίες με περιορισμένες άμεσες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.
Χρέος και ομόλογα
Παρά τις σημαντικές δημοσιονομικές πιέσεις, το ΔΝΤ αναμένει ότι το μέσο χρέος στις περιοχές της EBRD θα παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερό, περίπου στο 52% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2025-29.
Οι προβλέψεις αυτές φαίνεται να προϋποθέτουν σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα εκ μέρους των κυβερνήσεων, καθώς συνδυάζουν φιλόδοξες προβλέψεις εσόδων με τις δαπάνες να παραμένουν σύμφωνα με τις ιστορικές τάσεις.
Οι υψηλότερες δαπάνες για την άμυνα, τις βιομηχανικές πολιτικές και πληρωμές τόκων αναμένεται συνεπώς να χρηματοδοτηθούν με περικοπές δαπανών αλλού.
Επιπλέον, τα ομόλογα έκδοση έχει γίνει πιο σημαντική σε σχέση με το διμερές και πολυμερές δημόσιο χρέος, τόσο ως μερίδια του συνολικού εξωτερικού χρέους και του συνολικού εξωτερικού δημόσιου χρέους των οικονομιών των περιφερειών της EBRD και αναδυόμενων αγορών γενικότερα.
Ως αποτέλεσμα, οι δημοσιονομικοί λογαριασμοί των οικονομιών χαμηλότερου εισοδήματος μπορεί να είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε πιέσεις που προέρχονται από την αβεβαιότητα της πολιτικής και τη μεταβλητότητα των αγορών από ό,τι προηγουμένως.