Μετά τους δασμούς η Wall Street αναρωτιέται τι θα κάνει ο Τραμπ με τις περικοπές φόρων

Καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία για τους δασμούς και αρχίζει να φαίνεται «φως στο τούνελ» στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, η Wall Street έχει μια νέα ερώτηση για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ: Τι θα γίνει με τις φορολογικές περικοπές;
Αυτή την εβδομάδα οι νομοθέτες συζητούν τη φορολογική ατζέντα του Τραμπ, η οποία περιλαμβάνει την παράταση του νόμου περί φορολογικών περικοπών και απασχόλησης του 2017 και την προσθήκη πιθανών φορολογικών περικοπών στα φιλοδωρήματα, στις αμοιβές για υπερωρίες και στην κοινωνική ασφάλιση.
Αυτό το «μεγάλο, όμορφο νομοσχέδιο» θα μπορούσε να έχει, λοιπόν, μεγάλες συνέπειες για την οικονομία – και για τις μετοχές και τα ομόλογα.
Μια χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερα χρήματα για τους καταναλωτές, την ατμομηχανή της οικονομίας, για να τα ξοδέψουν στα καταστήματα, εκτός από την παροχή ώθησης στη Wall Street. Αλλά οι φορολογικές περικοπές του Τραμπ θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν το έλλειμμα και οι επενδυτές θα μπορούσαν να απαιτήσουν υψηλότερα επιτόκια για να κρατήσουν το αμερικανικό χρέος.
Ο Alan Auerbach, καθηγητής οικονομικών στο UC Berkeley, δήλωσε στο CNNi ότι πιστεύει ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να αντιδράσουν εάν το φορολογικό νομοσχέδιο μειώσει τους φόρους χωρίς περικοπές και στις κρατικές δαπάνες.
«Νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει ακόμη κάποια πεποίθηση στις αγορές ότι θα υπάρξουν μεγάλες περικοπές δαπανών και νομίζω ότι όταν ανακαλύψουν ότι δεν θα υπάρξουν στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να έχει κάποιο αντίκτυπο», είπε.
Τι θέλουν να ακούσουν οι επενδυτές
Ενώ πολλοί επενδυτές έχουν ενθουσιαστεί με τις πιθανές φορολογικές περικοπές, οι ανησυχίες για το ομοσπονδιακό χρέος έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά από το 2017, όταν ψηφίστηκαν οι πρώτες φορολογικές περικοπές του Τραμπ, δήλωσε ο Auerbach.
Ο λόγος του ομοσπονδιακού χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, ή τη συνολική αξία των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στην οικονομία, ήταν 123% το 2024, από 104% το 2017, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών. Ένας υψηλότερος λόγος χρέους προς ΑΕΠ σηματοδοτεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να έχει «μεγαλύτερη δυσκολία στην αποπληρωμή του χρέους της», σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.
«Μιλάμε τώρα για ελλείμματα και για μια αναλογία εθνικού χρέους προς ΑΕΠ που θα είναι πραγματικά πρωτοφανή, εκτός από τις πρόσφατες περιόδους ύφεσης», δήλωσε ο Auerbach.
Ενώ ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να παρατείνει τις φοροελαφρύνσεις του, απλά δεν υπάρχουν τόσα πολλά σημεία στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για να μειωθούν οι δαπάνες, είπε.
Καθώς το επίκεντρο στρέφεται στις φορολογικές περικοπές, τις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν να υπογράψουν σε νόμο αυτό το καλοκαίρι, οι επενδυτές θα ενδιαφερθούν να δουν αν η φορολογική ατζέντα του προέδρου θα δώσει ώθηση στις αγορές ή θα κλονίσει την εμπιστοσύνη στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.