Οικονομία

Η επιστροφή των «διακοποδανείων» – Οι Gen Z πληρώνουν εισιτήρια και διαμονή με δόσεις

Τα «διακοποδάνεια» επέστρεψαν με νέα, βελτιωμένη μορφή και βοηθούν χιλιάδες νέους να κάνουν ταξίδια και αγορές «μοιράζοντας» το κόστος σε δόσεις, όμως όπως όλες οι μορφές δανεισμού κρύβουν παγίδες και μπορούν να μετατραπούν σε «βαρίδι».

Τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα, ένας αυξανόμενος αριθμός ταξιδιωτών – κυρίως νεαρότερης ηλικίας – χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες «buy now, pay later» για να πληρώνει τις πτήσεις, τα ξενοδοχεία και τις δραστηριότητες που θέλει να κάνει σε δόσεις.

Η γενιά Z και οι millennials είναι πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν προγράμματα BNPL για να πληρώσουν για να ταξιδέψουν, ειδικά για ταξίδια που περιλαμβάνουν ζωντανές εκδηλώσεις, σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικών υπηρεσιών Bread Financial, ενώ πιο σπάνιο είναι να τα επιλέξουν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας.

Περισσότερα ταξίδια με «δόσεις»

Σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου, υπάρχουν δύο τύποι καταναλωτών που επιλέγουν να πληρώσουν με δόσεις. Η πρώτη αφορά αυτούς που ενώ έχουν το ποσό που απαιτείται για την αγορά, επιλέγουν να εκμεταλλευτούν τις άτοκες δόσεις όπου προσφέρονται, ώστε να μην επιβαρυνθεί η ρευτότητα τους.

Η άλλη κατηγορία αφορά όσους θέλουν να κάνουν ένα ταξίδι ή μια αγορά και δεν έχουν τοο σύνολο του ποσού, οπότε καταφεύγουν σε δανεισμό.

Ο τρόπος που το σύστημα BNPL έχει ενσωματωθεί σαν «επιλογή» στο τελευταίο βήμα πολλών ιστοσελίδων, αλλά και η σχεδόν άμεση έγκριση ή απόρριψη της αίτησης, έχει απλοποιήσει ουσιαστικά τις διαδικασίες.

Σύμφωνα με στοιχεία του NerdWallet, σχεδόν ένας στους πέντε Αμερικανούς ταξιδιώτες δήλωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μια υπηρεσία BNPL για να πληρώσει για τις καλοκαιρινές του διακοπές το 2025.

Τον Απρίλιο, περίπου το 60% των αγοραστών εισιτηρίων γενικής εισδοχής για το μουσικό φεστιβάλ Coachella επέλεξαν να πληρώσουν μέσω σχεδίου πληρωμής, ανέφερε το Billboard.

Αντίστοιχα, η εταιρεία Klarna ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2024 ότι η αξία των ταξιδιωτικών κρατήσεων που διεκπεραίωσε αυξήθηκε κατά 50% το περασμένο έτος, ενώ η Affirm ανέφερε ότι ο όγκος των ταξιδιών και των εισιτηρίων της αυξήθηκε κατά 38% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2024, ξεπερνώντας το όριο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η «παγίδα» των χρεώσεων

Ωστόσο οι άνθρωποι του χώρου συνιστούν προσοχή στις «παγίδες» που μπορεί να μετατρέψουν τις άτοκες δόσεις σε «έξτρα χρεώσεις».

Όπως όλες οι μορφές δανεισμού, το σύστημα πληρωμών BNPL μπορεί να είναι ένας ολισθηρός δρόμος, σύμφωνα με το NerdWallet, το οποίο επικαλείται έκθεση του Γραφείου Προστασίας Καταναλωτών Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Ιανουαρίου, η οποία καθόρισε ότι το 63% των δανειοληπτών BNPL το 2022 είχαν περισσότερα από ένα δάνεια ταυτόχρονα.

Το «stacking» είναι μόνο ένα πρόβλημα με τα δάνεια BNPL, δήλωσε ο Andrew Lokenauth, ιδρυτής του TheFinanceNewsletter.com. Άλλα προβλήματα είναι η απουσία εξυπηρέτησης πελατών και οι μεγάλες χρεώσεις που επιβαρύνουν τον καταναλωτή σε περίπτωση που δεν πληρωθεί έγκαιρα κάποια δόση.

Ωστόσο, δεν λειτουργούν όλες οι εταιρείες BNPL με τον ίδιο τρόπο και για αυτό είναι σημαντικό οι καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς πριν καταφύγουν σε αυτή τη λύση.

Related Articles

Back to top button