Πολιτική

Στο Λουξεμβούργο η παρουσίαση του σχεδίου της Ελλάδας για τον εθισμό ανηλίκων στο διαδίκτυο

Προσπάθειες για ένα κοινό ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο καταβάλει η Ελλάδα, η οποία στις 6 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο αναμένεται να παρουσιάσει στα αρμόδια υπουργία την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει με τη Γαλλία και την Ισπανία. 

Στόχος, όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, είναι η θέσπιση κοινής ευρωπαϊκής ηλικίας ψηφιακής ενηλικίωσης και ρυθμιστικού πλαισίου, που θα διασφαλίζει ότι ο σχεδιασμός των πλατφορμών θα είναι ο κατάλληλος ανάλογα με την ηλικία, καθώς και η επαλήθευση της ηλικίας του χρήστη από τις πλατφόρμες.

«Οι πλατφόρμες να αντλούν την πραγματική ηλικία του χρήστη, ώστε να μην σερβίρουν ακατάλληλο περιεχόμενο σε ανηλίκους» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για την προστασία των ανηλίκων από τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου» συμπλήρωσε.

«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές χώρες. Η παρουσία μας στις αρχές Ιουνίου στο Λουξεμβούργο για την παρουσίαση του σημαντικού αυτού θέματος, γίνεται ώστε η Ευρώπη να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες το δυνατόν πιο σύντομα. Είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της πανευρωπαϊκής προσπάθειας», είπε ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος επεσήμανε πως το επόμενο βήμα είναι εκτός της Google, η οποία ήδη έχει δείξει ενδιαφέρον για συνεργασία, «να έρθουν κοντά και οι υπόλοιπες πλατφόρμες και να βρούμε αυτόν τον κοινό τρόπο προγραμματιστικά, έτσι ώστε η πληροφορία να φτάσει στην πλατφόρμα και πλέον, ανεξάρτητα από την ηλικία που έχει δηλώσει το παιδί, να βλέπει το κατάλληλο περιεχόμενο στο διαδίκτυο».

Kids Wallet: Ένα βήμα μπροστά για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πρωτοβουλία Kids Wallet, με στόχο την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του διαδικτύου. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησε ότι το Kids Wallet ρυθμίζει το κινητό του παιδιού, επιτρέποντας στους γονείς να ορίζουν τον χρόνο χρήσης, τις ώρες πρόσβασης και τις ιστοσελίδες που μπορούν να επισκεφτούν.

«Το Kids Wallet δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να ελέγχουν τον χρόνο που τα παιδιά τους περνούν στο κινητό, καθώς και τις ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν. Δεν παρακολουθεί τις συνομιλίες των παιδιών, ούτε διαβάζει τα μηνύματά τους, αλλά βάζει κόφτες σε συνεννόηση με τον γονέα. Είναι λογικό να βάζουμε όρια στη ζωή μας σε όλα τα πράγματα».

Related Articles

Back to top button