Πολιτική

Η ΝΔ αναμένει τον ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική Καραμανλή – «Όχι» σε γνωμοδοτικό συμβούλιο

Το κοινό κατηγορητήριο ΣΥΡΙΖΑ  – Νέας Αριστεράς για τον Κώστα Καραμανλή αναμένει η Κυβέρνηση για καταθέσει τη δική της Πρόταση για την Προανακριτική και όλα δείχνουν πως κάτι τέτοιο θα γίνει τελικά την ερχόμενη εβδομάδα. 

«Ε, ναι, θα τους περιμένουμε» λένε κυβερνητικά στελέχη «αυτή είναι η κατεύθυνση», ενώ είχε προηγηθεί και η δημόσια τοποθέτηση του Υπ. Δικαιοσύνης ο οποίος τόνιζε πως πρώτα η Κυβέρνηση θα δει τις αντιδράσεις συνολικά της αντιπολίτευσης αφού ολοκληρωθούν οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς. «Το σωστό αυτό είναι» υπογράμμισε ο Γιώργος Φλωρίδης.

Η πρόταση της ΝΔ αναμένεται να είναι λιτή και περιεκτική, «δεν απαιτείται να έχει ιδιαιτερη ανάλυση», καθώς θα ακολουθήσει και πόρισμα της προανακριτικής, θα αφορά μόνο τον Κ. Καραμανλή, όχι Υφυπουργούς και θα μιλά για παράβαση καθήκοντος που είναι πλημμέλημα.

Το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου θα λάβει χώρα η ψηφοφορία στη Βουλή με την Κυβέρνηση να έχει την ευχέρεια να περάσει την δική της πρόταση.

Ο «δόλος»

Όλη η σύγκρουση με την αντιπολίτευση κινείται γύρω από την έννοια του δόλου, με τα «γαλάζια» στελέχη όπως ο Άκης Σκέρτσος να αναρωτιούνται «αν είχε κάποιο δόλο ή κάποιο σκοπό ο κ. Καραμανλής να κερδίσει κάτι από αυτή την υπόθεση» και να χαρακτηρίζουν «ουρά της Κωνσταντοπούλου» το ΠΑΣΟΚ.

«Η απαγγελία μιας ποινικής κατηγορίας συνδέεται με δόλο και σκοπό για να προσπορίσει κάποιο όφελος προσωπικό αυτό πως τεκμηριώνεται; Είχε δηλαδή κάποιο δόλο ή κάποιο σκοπό ο κ. Καραμανλής να κερδίσει κάτι από αυτή την υπόθεση; Πρέπει να εξηγήσουν πως συνδέονται αυτά» επέμεινε ο Υπ. Επικρατείας.

Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναρωτήθηκε τι σημαίνει ενδεχόμενος δόλος. «Ότι σας λέω εσάς ότι υπάρχει κίνδυνος να πεθάνουν παιδιά ή συμπολίτες μας ή ο οποιοσδήποτε και εσείς αυτό το γνωρίζετε και το αποδέχεστε. Δηλαδή ουσιαστικά είναι αυτό που λέμε, OK το ξέρω δεν πειράζει» δήλωσε ο κ. Παύλος Μαρινάκης, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Κυβέρνησης πως αυτό δεν είναι επιχειρηματολογία τεκμηρίωσης του ενδεχόμενου δόλου.

«Όχι» σε γνωμοδοτικό συμβούλιο

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο για την ευθύνη των Υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.

Από εκεί και πέρα όμως, με την κατάθεση της πρότασης προς άσκηση δίωξης μπορεί να προταθεί από τους Βουλευτές που την υπογράφουν η ανάθεση από τη Βουλή σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους. Αυτή την option όμως από ό,τι φαίνεται δεν θα την αξιοποιήσουν ούτε από το ΠΑΣΟΚ, ούτε από τη ΝΔ…

Όπως έλεγαν στο CNN Greece στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο, «αυτό γίνεται όταν υπάρχει αμφιταλάντευση για το αν πρέπει να γίνει προανακριτική» τονίζουν και εξηγούν πως το Δικαστικό Συμβούλιο που θα ακολουθήσει, έχει τη δυνατότητα να κάνει όποιες πράξεις απαιτούνται, πολύ καλύτερα.

Related Articles

Back to top button