Κόσμος

Απέρριψε το Μπάκινχαμ αίτημα της Αιθιοπίας να τους επιστραφούν πριγκιπικά λείψανα

>

Το Μπάκινχαμ απέρριψε το αίτημα των Αιθιόπων που ζητούν την επιστροφή των λειψάνων του προγόνου τους, του πρίγκιπα Αλεμαγέχου.  

Ο πρίγκιπας οποίος είχε αιχμαλωτισθεί όταν ήταν παιδί στην Αιθιοπία από τον βρετανικό στρατό, πέθανε στην Αγγλία το 1879 και ετάφη στο κάστρο του Ουίνδσορ.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς πέθανε σε ηλικία 18 ετών στο Λιντς της βόρειας Αγγλίας από πνευμονία. Η βασίλισσα Βικτωρία ζήτησε να ταφεί στην βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ.

Η Αιθιοπία έχει ζητήσει, ματαίως, πολλές φορές την επιστροφή του πρίγκιπα που μεταφέρθηκε στην Βρετανία από τον βρετανικό στρατό μετά την νίκη του επί του αυτοκρατορικού αιθιοπικού στρατού το 1868.

Οι απόγονοι του Αλεμαγέχου επανέλαβαν το αίτημά τους στο BBC. «Θέλουμε την επιστροφή των λειψάνων του (…) γιατί δεν είναι αυτή η χώρα που γεννήθηκε», είπε ο Φαζίλ Μίνας.

Το παλάτι απέρριψε το αίτημα. «Είναι σχεδόν απίθανο να γίνει δυνατή η εκταφή των λειψάνων του Αλεμαγέχου χωρίς να διαταραχτεί η γαλήνη πολλών άλλων προσώπων που βρίσκονται κοντά», δηλώνει εκπρόσωπος του παλατιού στο BBC.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ συγκαταλέγεται στα μέλη της βασιλικής οικογένειας που έχουν ταφεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο βασιλικός οίκος έχει κατά το παρελθόν χορηγήσει άδεια επίσκεψης σε αιθιοπικές αντιπροσωπείες στον ναό.

Η ανάμνηση του πρίγκιπα έχει μείνει πολύ έντονη την Αιθιοπία. Κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο το 1924, ο αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ κατέθεσε στον τάφο του χαραγμένη πλάκα στην αμχαρική γλώσσα.

Το 2007, ο πρόεδρος της Αιθιοπίας Γκίρμα Ουόλντε-Γκιόργκις ζήτησε από την βασίλισσα Ελισάβετ την επιστροφή του πρίγκιπα στην χώρα του.

Ο πρίγκιπας Αλεμαγέχου γεννήθηκε το 1861. Αιχμαλωτίσθηκε μαζί με την μητέρα του, την αυτοκράτειρα Τιρουουόρκ, όταν οι Βρετανοί κατέλαβαν το αυτοκρατορικό οχυρό της Μεκντέλα στις 13 Μαΐου 1868.

Ο πατέρας του, ο αυτοκράτορας Θεόδωρος Β’, αυτοκτόνησε για να μην παραδοθεί. Η αυτοκράτειρα πέθανε κατά την διάρκεια του ταξιδιού προς την Βρετανία.

Εθνικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button