Κόσμος

Αποκόπηκε από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης η Ζαπορίζια

>

Αποκόπηκε για έβδομη φορά, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιες την Δευτέρα (22/5).

«Λόγω της διακοπής της γραμμής υψηλής τάσης Ντνιπρόφσκα (που είναι συνδεδεμένη με σταθμό στην περιφέρεια Ντνίπρο) ο πυρηνικός Σταθμός της Ζαπορίζια έχασε την εξωτερική του τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Telegram η ρωσική διοίκησή του.

Τα αίτια της διακοπής τη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, ενώ διενεργείται σχετική έρευνα.

Στην ίδια ανάρτηση σημειώνεται ότι οι γεννήτριες ντίζελ έκτακτης ανάγκης ενεργοποιήθηκαν για να εξασφαλίσουν προσωρινά την ελάχιστη λειτουργία του σταθμού. Οι γεννήτριες αυτές έχουν συνήθως καύσιμο για να λειτουργούν για αρκετές μέρες.

«Το επίπεδο της ραδιενέργειας στον σταθμό (…) είναι εντός των προδιαγραφών», συμπληρώνεται.

Ρωσικό βομβαρισμό καταγγέλλει η ουκρανική Energoatom

Η ουκρανική κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Energoatom ανακοίνωσε παράλληλα ότι η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια οφείλεται σε ρωσικό βομβαρδισμό εξωτερικής γραμμής ηλεκτροδότησης του σταθμού.

«Έχουμε το έβδομο μπλακάουτ από την έναρξη της (ρωσικής) κατοχής», ανέφερε η ουκρανική εταιρεία, προσθέτοντας στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ότι η γραμμή ηλεκτροδότησης Ντιπρόφσκα, η οποία τροφοδοτεί με ενέργεια τον ελεγχόμενο τώρα από τη Μόσχα πυρηνικό σταθμό, αποσυνδέθηκε έπειτα από ρωσικό βομβαρδισμό στη διάρκεια της νύχτας.

Επισήμως είναι η έβδομη φορά που το τεράστιο αυτό πυρηνικό συγκρότημα αποκόπτεται από το ουκρανικό ηλεκτρικό δίκτυο μετά την ανάληψη του ελέγχου του από τον ρωσικό στρατό στις 4 Μαρτίου 2022.

Εθνικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button