Οικονομία

Athens Heart: Η άνοδος, η πτώση και η νέα εποχή

>

Στο ακίνητο αναμένεται να μετακομίσουν από το β΄ εξάμηνο του 2024 οι Κεντρικές Υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μισθώνοντας τους χώρους κύριας χρήσης συνολικής επιφάνειας 20.677,12 τ.μ. και χώρους βοηθητικής χρήσης συνολικής επιφάνειας 3.022,52 τ.μ για χρονικό διάστημα 12 ετών.

Σημειώνεται πως πρόσφατα, η διοίκηση της Premia ΑΕΕΑΠ, στην κατοχή της οποίας περιήλθε το ακίνητο τον περασμένο Νοέμβριο, είχε επισημάνει σχετικά με την «μεταμόρφωση» του Athens Heart σε ένα σύγχρονο «πράσινο» κτίριο γραφείων πως πρόκειται για μία συνολική επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει την αγορά και ανακατασκευή του ακινήτου και επιπλέον την αγορά διπλανού οικοπέδου 1.849 τ.μ.

Από τα λαμπερά εγκαίνια το 2008 στα προβλήματα

Ήταν Δεκέμβριος του 2008 όταν πραγματοποιήθηκαν τα λαμπερά εγκαίνια του εμπορικού κέντρου που κατασκεύασε η τότε εταιρεία Pasal στην οδό Πειραιώς 180 και ξεκίνησε τη λειτουργία του με μεγάλες προσδοκίες. Παρά τις φιλοδοξίες ωστόσο, δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει σε ένα επίπεδο επισκεψιμότητας καθώς και εσόδων που να κρίνονται ως ικανοποιητικά. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι την περίοδο της δημιουργίας του, η χώρα άρχιζε να μπαίνει σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Η Pasal τα επόμενα χρόνια αντιμετώπισε πρόβλημα ρευστότητας, την ίδια στιγμή που το εμπορικό κέντρο αποτελούσε το μεγαλύτερο δημιούργημά της. Προβλήματα που εντάθηκαν στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης με την εταιρεία το 2018 να υποβάλει αίτημα για εξυγίανση βάσει του πτωχευτικού κώδικα και την απόφαση να εκδίδεται το καλοκαίρι του 2019. Από τη συμφωνία εξυγίανσης είχε εξαιρεθεί το εμπορικό κέντρο.

Η εταιρεία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Premia αφού στο μετοχικό της κεφάλαιο μπήκαν νέοι μέτοχοι -με κυριότερο την εταιρεία Sterner Stenhus Greece – και μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας. Το ακίνητο περιήλθε τελικά στην κατοχή της Premia τον Νοέμβριο του 2022, σε υλοποίηση δικαστικής απόφασης με την οποία επικυρώθηκε Συμφωνία Εξυγίανσης της εταιρείας Doreco Α.Ε., ιδιοκτήτριας του εμπορικού κέντρου Athens Heart. Σημειώνεται πως το χρέος της Doreco προς την Εθνική Τράπεζα ήταν ύψους 55 εκατ. ευρώ.

Εθνικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button