Οικονομία

Beyond Borders 2025: Ρεκόρ Υποβολών και Νέα Οπτική Ταυτότητα για την 10η Επετειακή Έκδοση

Με αριθμό-ρεκόρ 907 υποβολών από 92 χώρες, το Beyond Borders | Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου εγκαινιάζει δυναμικά τη 10η επετειακή του έκδοση (24-31 Αυγούστου 2025), σηματοδοτώντας μια δεκαετία διεθνούς παρουσίας, κινηματογραφικής ελευθερίας και τολμηρής αφήγησης. Από το απομακρυσμένο αλλά παγκόσμια συνδεδεμένο Καστελλόριζο, το Φεστιβάλ συνεχίζει να χτίζει γέφυρες ανάμεσα σε δημιουργούς και κοινά από κάθε γωνιά του κόσμου.

Στρατηγικός Εταίρος του Beyond Borders είναι η ΔΕΗ, στηρίζοντας ενεργά τις τέχνες και τον πολιτισμό, όλα όσα μας οδηγούν στο μέλλον—ένα μέλλον όπου ο πολιτισμός έχει τον πρώτο λόγο.

Ανάμεσα στις φετινές υποβολές (600 ταινίες μεσαίου και μεγάλου μήκους και 307 μικρού μήκους) περιλαμβάνονται παραγωγές που θα πραγματοποιήσουν παγκόσμια, ευρωπαϊκή ή ελληνική πρεμιέρα στο Καστελλόριζο, έργα που έχουν ήδη διακριθεί στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, αλλά και φρέσκες φωνές νέων δημιουργών που επιχειρούν να αφηγηθούν την εποχή μας με τόλμη και προσωπικό βλέμμα. Η φετινή συμμετοχή επιβεβαιώνει τον αυξανόμενο διεθνή χαρακτήρα και το καλλιτεχνικό κύρος του Beyond Borders, όχι μόνο ως φεστιβάλ προβολών, αλλά ως σημείο συνάντησης ιδεών, πολιτισμών και αφηγήσεων. Πίσω από κάθε ταινία, κρύβεται μια επιθυμία για επικοινωνία, ενσυναίσθηση και κατανόηση—μια ανάγκη που συντονίζεται πλήρως με τον παλμό του φεστιβάλ στην πορεία της τελευταίας δεκαετίας.

Η φετινή θεματική εστίαση στρέφεται στην Ελλάδα – Τιμώμενη Χώρα της διοργάνωσης για το 2025. Από τις τραγωδίες του Ευριπίδη και του Σοφοκλή, που αποτύπωσαν το ανθρώπινο δράμα με διαχρονική ακρίβεια, έως τις σαρκαστικές κωμωδίες του Αριστοφάνη, η ελληνική αφήγηση ανέκαθεν ταξίδευε πέρα από σύνορα, εποχές και μορφές. Στην απαρχή της κινηματογραφικής γραφής στα Βαλκάνια, οι Υφάντρες των αδελφών Μανάκη (1905) αποτυπώνουν την καθημερινή ζωή με μια αφοπλιστική απλότητα, ενώ σταδιακά διαμορφώνεται μια εθνική κινηματογραφική φωνή: από τη φουστανέλα και τα λαϊκά δράματα μέχρι τη χρυσή εποχή του ελληνικού σινεμά με τον Φίνο και την ανάδειξη των πρώτων διεθνώς καταξιωμένων κινηματογραφιστών, όπως ο Κακογιάννης και ο Κούνδουρος.

Η μεταπολεμική πορεία υπήρξε γεμάτη αντιφάσεις: ο Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος της δεκαετίας του ’70 έφερε την πολιτική σκέψη στο προσκήνιο, με auteurs όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Παντελής Βούλγαρης να διαμορφώνουν νέες αισθητικές γλώσσες, ενώ μετά από μία περίοδο σχετικής ύφεσης, η εμφάνιση της Greek Weird Wave στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα κατέδειξε εκ νέου την κινηματογραφική δύναμη της χώρας. Μέσα από τολμηρά αφηγηματικά σχήματα, αφαιρετικό συμβολισμό και μεταμοντέρνα ευαισθησία, αυτή η νέα κινηματογραφική γλώσσα εκφράζει τις υπαρξιακές αγωνίες της εποχής μας, συνδέοντας το ατομικό με το συλλογικό, το οικείο με το παράδοξο.

Η σύγχρονη ελληνική κινηματογραφία διατηρεί τη δημιουργική της ορμή, συνεχίζοντας να αφηγείται μικρές και μεγάλες ιστορίες με αμεσότητα, ποιητικότητα και κοινωνική συνείδηση. Με μια νέα γενιά δημιουργών και διαρκώς αυξανόμενες διεθνείς διακρίσεις, η Ελλάδα δείχνει πιο έτοιμη από ποτέ να διεκδικήσει επάξια τη θέση της στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα.

Στη 10η του έκδοση, το Beyond Borders τιμά αυτή την πορεία μέσα από ένα ειδικό αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ—ένα είδος που αναμετριέται ευθέως με την πραγματικότητα, την ερμηνεύει, τη σχολιάζει και τη μετασχηματίζει. Στο Καστελλόριζο, αυτόν τον τόπο-σύμβολο ιστορικής μνήμης και πολιτισμικής ώσμωσης, η τέχνη της αφήγησης συνεχίζει ακούραστα το ταξίδι της. Το Φεστιβάλ επιμένει—σε έναν κόσμο που συχνά συρρικνώνεται από το μίσος—να ανοίγει νέους ορίζοντες. Μέσα από τις ταινίες του, αναζητά την πιο απαιτητική αλλά και πιο ανθρώπινη αποστολή: την ανακάλυψη της ανθρωπιάς, όπου κι αν αυτή κατοικεί.

Η νέα οπτική ταυτότητα του Beyond Borders, σχεδιασμένη από το δημιουργικό γραφείο Polkadot Design, εμπνέεται από την υφαντική τέχνη—μια τέχνη που συμβολίζει τη μνήμη, την αφήγηση και τη συνέχεια. Όπως οι γυναίκες-υφάντρες του 1905 ύφαιναν με τα χέρια το παρόν τους, έτσι και οι σημερινοί ντοκιμαντερίστες υφαίνουν ψηφιακά με εικόνα και ήχο το πολύπλοκο υφαντό της σύγχρονης ζωής. Το ελληνικό ντοκιμαντέρ μετατρέπεται σε έναν κινηματογραφικό αργαλειό, όπου παρελθόν και παρόν δένονται σφιχτά, δημιουργώντας έναν αφηγηματικό καμβά που εκτείνεται στο μέλλον.

Διοργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) σε συνεργασία με την γαλλική Ecrans des Mondes.

Συν-διοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων & Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ), της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Γερμανίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα και της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα.

Related Articles

Back to top button