Bloomberg: Η Ελλάδα προσφεύγει στη βρετανική δικαιοσύνη για τα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης

Σε βρετανικό δικαστήριο προσφεύγει η Ελλάδα για τη διαφωνία σχετικά με τα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης ΑΕΠ (warrants), ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων χωρών που έχουν μπει σε αντιπαράθεση με τους κατόχους αυτών των χρεογράφων που συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει σε σημερινό του ρεπορτάζ το Bloomberg.
Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση άσκησε την προηγούμενη εβδομάδα μήνυση κατά της Wilmington Trust, τον διαχειριστή για τα χρεόγραφα, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο δικαστικά έγγραφα.
Η χώρα ζητά από το δικαστήριο να επικυρώσει την εγκυρότητα της πρότασης της για την αγορά όλων των warrants με ρήτρα ΑΕΠ, λήξης το 2042, και να επιβεβαιώσει ότι η τιμή έχει υπολογιστεί σωστά, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.
Η κίνηση αυτή έρχεται ενώ κάποιοι κάτοχοι αυτών των χρεογράφων «αμφισβήτησαν την εγκυρότητα» της ειδοποίησης που εξέδωσε η Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα για την άσκηση του δικαιώματος επαναγοράς που λήγει στις 14 Μαΐου, για να τα αγοράσει πριν λήξουν, αναφέρει το Bloomberg.
Οι κάτοχοι των τίτλων αμφισβήτησαν επίσης τον υπολογισμό για την τιμή άσκησης, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ τα ονόματα των κατόχων που αμφισβητούν την άσκηση του δικαιώματος δεν έχουν γίνει γνωστά.
Τι είναι τα warrants
Τα συγκεκριμένα warrants είναι ουσιαστικά χρεόγραφα τα οποία πληρώνουν όταν η οικονομική ανάπτυξη ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο ορόσημο.
Στο παρελθόν τα έχει χρησιμοποιήσει η Αργεντινή αλλά και η Ουκρανία προκειμένου να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους πιστωτές να συμμετάσχουν σε αναδιαρθρώσεις χρέους.
Τα ελληνικά warrants εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο της τεράστιας αναδιάρθρωσης χρέους της χώρας.
Το δικαστικό αίτημα της Ελλάδας είναι πιθανό να έχει στόχο να προλάβει τον κίνδυνο να υπάρξουν μηνύσεις από πιστωτές που διαφωνούν για το πώς θα πρέπει να τιμολογηθούν τα warrants.
Η Αργεντινή έχει επίσης εμπλακεί σε νομική διαμάχη με hedge funds για δικά της warrants, ενώ η Ουκρανία προσπαθεί να αναδιαρθρώσει τα δικά της χρεόγραφα.
Η Ελλάδα θα εξοικονομήσει σημαντικά ποσά, δεδομένου ότι η οικονομική της ανάκαμψη έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες. Σύμφωνα με τους όρους της αρχικής συμφωνίας, η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει τόκους περίπου 375 εκατ. ευρώ (417 εκατ. δολ.) το 2027 εάν το ΑΕΠ της υπερβεί τα 267 δισ. ευρώ και η οικονομική ανάπτυξη ξεπεράσει το 2%, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο άτομο που γνωρίζει το θέμα.
Αντίθετα, η άσκηση του δικαιώματος και η επαναγορά των warrants θα κόστιζε περίπου 156 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,3% το 2023 και το 2024 και αναμένεται να αυξηθεί άλλο 2,2% το 2025, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg.
Τα warrants με ρήτρα ΑΕΠ είναι πάντως ένα θέμα που μπορεί να προκαλεί διαμάχες. Ένας λόγος που δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση τους είναι ότι η ρευστότητα τείνει να είναι ισχνή, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να αποτιμηθούν.
Τα ελληνικά warrants αναφέρονται σήμερα στα 30 cents στο ευρώ περίπου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Στις 4 Απριλίου, όταν η κυβέρνηση εξέδωσε την ειδοποίηση στους κατόχους των warrants ήταν στα 38 cents περίπου.
Η τιμή επαναγοράς είναι περίπου στα 25 cents στο ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτό βασίζεται στις διαθέσιμες τιμές στην Ηλεκτρονική Δευτερεύουσα Αγορά Τίτλων της Ελλάδας, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση του θέματος.