Οικονομία

Χρηματιστήριο: Με… φόρα πάνω από τις 1.220 μονάδες

>

Στις 1.220,89 μονάδες ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνοντας άνοδο 1,54%, με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 151 εκατ. ευρώ.

Η επιστροφή πάνω από τις 1.200 μονάδες έγινε ιδιαίτερα ισχυρή δυναμική, έχοντας ως οδηγό το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής 21/5 και ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να διατηρήσει το επίπεδο σχεδόν όλη την εβδομάδα, με μόνο μια μικρή διόρθωση στις 24/5 υπό την πίεση των συζητήσεων για το αμερικανικό χρέος.

Υπενθυμίζεται πως η άνοδος του ΧΑ λίγο πάνω από το 7% την Δευτέρα εκτόξευσε πάνω από το 30% τα κέρδη από την αρχή του έτους και άνω του 40% για την τελευταία χρονιά, ενώ συναλλάσσεται σε επίπεδα που οι επενδυτές είχαν να δουν περίπου μια δεκαετία.

Οι «οδηγοί» των κερδών

Θετική είναι η επίδραση στο ΧΑ από τη πληθώρα των αισιόδοξων εκτιμήσεων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και τους αναλυτές για συνοπτικές διαδικασίες εκλογικής διαδικασίας και προεξόφλησης της κυβερνητικής σταθερότητας μετά τις κάλπες του Ιουνίου.

Πλέον θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως θα ακολουθήσει μια νέα εκλογική – εσπευσμένη – διαδικασία στις 25 Ιουνίου, κατά την οποία η Νέα Δημοκρατία αποτελεί το «φαβορί» της νίκης και μάλιστα με διαφορά, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Παράλληλα, βοηθητικά στην ανοδική πορεία λειτουργεί και η προοπτική της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

«Η επιστροφή της Ελλάδας σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, κάτι που είχε χάσει πριν από περισσότερο από μια δεκαετία κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους του ευρώ, είναι μια τελειωμένη υπόθεση όσον αφορά τους επενδυτές ομολόγων», γράφει σε ανάλυσή του το Reuters.

Εθνικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button