Οικονομία

Χρηματιστήριο: Το εκλογικό αποτέλεσμα καθησυχάζει επενδυτές και διεθνείς οίκους

>

Η επόμενη ημέρα των εκλογών βρίσκει την χρηματιστηριακή αγορά να παρακολουθεί την ξεκάθαρη επικράτηση της Νέας Δημοκρατία, καθώς είναι το κόμμα που εξασφαλίζει το 40,79% και 146 έδρες, την ώρα που η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων βρίσκεται πλέον στο 99,46% στην Επικράτεια, στις 6 το πρωί της Δευτέρας. 

Πλέον η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνεργασίας, αν και το μεγάλο ποσοστό της ΝΔ «προεξοφλεί» σχεδόν το σενάριο των δεύτερων εκλογών τον Ιούνιο.

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος δίνει τον τόνο για τα επόμενα βήματα στο πολιτικό σκηνικό και φαίνεται να ικανοποιεί την αγορά και τους διεθνείς οίκους, οι οποίοι προεκλογικά επισήμαιναν τη μεγάλη σημασία της «σταθερότητας» και της «διατήρησης του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Συγκεκριμένα, «προειδοποιητικό» ήταν το μήνυμα της Moody’s ενόψει των εθνικών εκλογών της Κυριακής, με τον διεθνή οίκο να επισημαίνει πως «μια ασταθής κυβέρνηση ή ένα ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο» θα έχει αντίκτυπο στην πορεία της ανάπτυξης της ελληνική οικονομίας και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σημειώνεται πως προεκλογικά, στην έκθεση της η Goldman Sachs ανέφερε ότι το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη να τριπλασιάσει περίπου τις δαπάνες των κονδυλίων της ΕΕ φέτος θα μπορούσε να είναι το «τελικό βήμα» για μια αναβάθμιση.

Εθνικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button