Οικονομία

Moody’s: Ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα – Στο Ba1 με θετικό outlook

Συγκεκριμένα, ο οίκος διατήρησε τη βαθμίδα Ba1 με σταθερές προοπτικές και με αυτή την απόφαση, παραμένει ο μοναδικός οίκος που δεν κατατάσσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, σε αντίθεση με τους μετά τους οίκους αξιολόγησης: Standard and Poors, DBRS και Fitch.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης η απόφαση για την διατήρηση της Ελλάδας στο Ba1 με θετικό outlook, υποστηρίζεται από ένα σταθερό ιστορικό μεταρρυθμίσεων, το οποίο έχει οδηγήσει σε ορατές βελτιώσεις των θεσμών και της διακυβέρνησης, σε ισχυρότερες επενδύσεις και σε έναν υγιέστερο τραπεζικό τομέα.

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει πως:

  • Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
  • Η ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους και τα μεγάλα ταμειακά αποθέματα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες.
  • Η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα στην ενεργειακή κρίση και τα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Ενώ επισημαίνεται πως η πορεία της Ελλάδας στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων θα συμβάλει στην άνοδο της ανάπτυξης και θα αντισταθμίσει σε κάποιο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις από τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία.

Αύξηση ΑΕΠ κατά 2,4% το 2024

Η Moody’s προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,4% το 2024 και 2,3% το 2025, με στήριξη από την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει πέριξ του 2%.

Οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας και οι ισχυρότερες εξαγωγές υπηρεσιών έχουν συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 6,4% του ΑΕΠ το 2023, από έλλειμμα 10,3% το 2022.

Να υπενθυμίσουμε πως η τελευταία αξιολόγηση από τον συγκεκριμένο οίκο, ήταν τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν αποφάσισε να αναβαθμίσει κατά 2 βαθμίδες την ελληνική οικονομία, από το προηγούμενο επίπεδο στην βαθμίδα Βa3.

Το χρονικό των αναβαθμίσεων

Η αρχή έγινε με τον Scope Ratings στις 4 Αυγούστου προκαλώντας τη μεγαλύτερη «έκποληξη», καθώς τα περισσότερα κράτη που αντιμετωπίζουν χρεοκοπία δεν πλησιάζουν ποτέ την επενδυτική βαθμίδα μετά από αυτό, πόσο μάλλον να επιτύχουν αυτό το καθεστώς 11 χρόνια μετά την χρεοκοπία, όπως ήταν το 2012 στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ακολούθησε η αναβάθμιση από τον DBRS τον Σεπτέμβριο, καθώς σύμφωνα με τον καναδέζικο οίκο αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες το 2022, σημειώνοντας ανάπτυξη 5,9% με συνεχείς βελτιώσεις στην αγορά εργασίας.

Ο S&P έδωσε την πολυπόθηση αναβάθμιση τον Οκτώβριο αξιολογώντας τη σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιτευχθεί, την πολιτική σταθερότητα που επιτρέπει τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας και τη συνεχιζόμενη μείωση του δημοσίου χρέους.

Ο οίκος Fitch είναι ο τέταρτος οίκος, μεταξύ των αναγνωρισμένων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος κατατάσσει στην επενδυτική βαθμίδα τα ελληνικά ομόλογα, καθώς «πείστηκε» από την ευνοϊκή δυναμική του ελληνικού χρέους, τη δέσμευση στη δημοσιονομική προσαρμογή, την ανθεκτική ανάπτυξη, τη συνέχεια της πολιτικής και τη βελτίωση του τραπεζικού συστήματος.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button