Ελλάδα

Δίκη Πισπιρίγκου: Ήταν τόσο ψυχρή που κίνησε τις υποψίες των γιατρών

>

Η εντατικολόγος περιέγραψε όλα τα στάδια της νοσηλείας της μικρής Τζωρτζίνας τονίζοντας πως από τον έλεγχο που έκαναν οι γιατροί δεν είχε προκύψει κάποιο παθολογικό πρόβλημα του κοριτσιού.

«Από το οικογενειακό ιστορικό, πληροφορηθήκαμε πως δεν υπήρχαν επεισόδια ανακοπής σε νεαρά άτομα στην οικογένεια. Υπήρχαν βέβαια τα δύο αδελφάκια. Εμείς έπρεπε να καλύψουμε όλα ενδεχόμενα. Ξεκινήσαμε την διαφορική μας διάγνωση. Ξεκινώντας από αναπνευστικά προβλήματα τα οποία είναι και πιο συχνά που προκαλούν ανακοπή, είδαμε ότι η ακτινογραφία ήταν καλή, δεν υπήρχε χρόνια αναπνευστική νόσος. Δεν υπήρχε πρόβλημα από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Δεν υπήρχαν υποθερμίες, υπογλυκαιμία και έμεναν οι καρδιολογικές νόσοι να ελεγχθούν. Μάθαμε πως είχε γίνει καρδιολογική εξέταση και δεν είχε αναδειχθεί κάποια ανατομική ανωμαλία. Ζητήσαμε και εμείς να γίνει υπέρηχος από την κυρία Καρατζά. Δεν αναδείχθηκε κάποια παθολογία. Δεν υπήρχε μυοκαρδίτιδα. Στάλθηκε να γίνει και τοξικολογικός έλεγχος ο οποίος βγήκε τις επόμενες ήμερες, ήταν αρνητικός. Έμενε να κάνουμε και γονιδιακό έλεγχο για να ελέγξουμε τις αρρυθμίες» τόνισε η μάρτυρας.

Γύρω στην 5η ημέρα της νοσηλείας της Τζωρτζίνας όπως εξήγησε η μάρτυρας προσπάθησαν να την ξυπνήσουν από την καταστολή και εκεί είδαν κάποιες κινήσεις που δεν ήταν φυσιολογικές.

«Σιγά σιγά όσο ξυπνούσε άρχισε να παρουσιάζει κάποιες αντιδράσεις, σπαστικότατα άκρων κ.λπ., σταδιακά άρχισε να κουνάει και τα μάτια, αν και στην αρχή ήταν κλειστά. Από τον έλεγχο που είχαμε κάνει δεν είχε βρεθεί κάτι παθολογικό» ανέφερε η παιδίατρος.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο επικεφαλής της ΜΕΘ, Ανδρέας Ηλιάδης επικοινώνησε και με έναν γενετιστή καθώς η Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν έγκυος 5-6 εβδομάδων, στη συνέχεια όμως έγινε διακοπή της κύησης ενώ ξεκίνησε και ένα κύκλο τηλεφωνημάτων προκειμένου να διαπιστώσει τι συνέβη με τα άλλα δύο κορίτσια τη Μαλένα και την Ίριδα. Για την Μαλένα όπως κατέθεσε η μάρτυρας πληροφορήθηκαν πως αιτία θανάτου ήταν η ηπατική ανεπάρκεια ωστόσο όπως τους είπαν οι γιατροί το παιδάκι δεν είχε παρουσιάσει κάποια δυσλειτουργία ενώ για την Ίριδα δεν είχε βγει ακόμα η ιατροδικαστική.

Οι υποψίες

Όπως εξήγησε η κυρία Μάρκου όλα τα στοιχεία τους οδήγησαν στην σκέψη ότι μπορεί ενδεχομένως να συμβαίνει και κάτι άλλο.

«Συνδυάζοντας όλα αυτά και βλέποντας και τη συμπεριφορά των γονιών που ήταν ψυχρή και αποστασιοποιημένη, κάτι που μας έκανε εντύπωση, και περισσότερο της μάνας, καθώς η αντίδρασης της δεν ήταν αντίστοιχη, με το μέγεθος του δράματος που ζούσε η οικογένεια, ήταν ψυχρή και αποστασιοποιημένη, σκεφτήκαμε μήπως συμβαίνει κάτι άλλο. Μήπως δηλαδή η μητέρα θα μπορούσε να προκαλέσει κάτι κακό. Δεν ήταν κάτι που μας ήρθε αυθαίρετα. Δε θέλαμε να πούμε κάτι άσχημο. Είχαμε δύο παιδιά χωρίς κάτι κληρονομικό, τα δύο να έχουν πεθάνει με ανακοπή και το τρίτο να είναι στη μονάδα με ανακοπή, πόσο τυχαίο θα μπορούσε να είναι;» διερωτήθηκε η κυρία Μάρκου στην κατάθεση της.

Η εντατικολόγος ανέφερε πως τότε ο κ. Ηλιάδης ανέλαβε να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες, δηλαδή επικοινώνησε με την ιατροδικαστή την κυρία Τσιόλα, η οποία του είπε να αναμένει την ολοκλήρωση του γονιδιακού ελέγχου, επικοινώνησε με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και με ψυχιάτρους που τους είπε για το σύνδρομο μινχάουζεν δια αντιπροσώπου.

«Πήγε η μητέρα στους ψυχιάτρους και μετά δεν ήθελε να ξαναπάει γιατί δεν της άρεσε. Δεν είχαμε κάπου αλλού να απευθυνθούμε. Βγήκαν και κάποια από γονίδια αρνητικά. Ολοκληρώθηκε και ιατροδικαστική Ίριδας που μιλούσε για αγενησία φλεβοκόμβου. Στο μεταξύ, η Τζωρτζίνα πήγαινε καλύτερα. Γελούσε, έβγαζε κάποιες άναρχες κραυγές. Την δίναμε στους γονείς στο καροτσάκι για βόλτα και είχε δρομολογηθεί να μπει βημαδότης και αποδινωτής με κ. Παπαγιάννη από το Ωνάσειο» τόνισε η μάρτυρας.

Στη συνέχεια και αφού η Τζωρτζίνα επέστρεψε από την Αθήνα, πήρε εξιτήριο τον Ιούλιο του 2021 από το νοσοκομείο και επέστρεψε ξανά στο νοσοκομείο όταν έκανε επεισόδια τον Ιανουάριο του 2022.

«Άρχισε να παρουσιάζει επεισόδια. Νοσηλευτηκε στη μονάδα. Δεν διαπιστώθηκε τίποτα απειλητικό για της ζωή της» είπε μάρτυρας και τόνισε πως μπήκε τρεις φορές στη ΜΕΘ και στη συνέχεια έφυγε για την Αθήνα προκειμένου να κάνει 24ωρο εγκεφαλογράφημα. «Τελικά, μάθαμε πως έπαθε ανακοπή και πέθανε» είπε καταθέτοντας η ιατρός.

Πρόεδρος : Ποιος σας έδωσε το ιστορικό; Μητέρα; Πατέρας;

Μάρτυρας : Κατά την εισαγωγή δεν ήμουν παρούσα. Δεν ξέρω εάν ήταν και δύο γονείς μαζί.

Πρόεδρος : Είπατε κινήσεις δεν ήταν φυσιολογικές; Τι σημαίνει;

Μάρτυρας : Κινήσεις που να είναι φυσιολογικές, ποδιών, χεριών.

Πρόεδρος : Δεν είδατε αυτά δηλαδή. Τι υπήρχε;

Μάρτυρας : Σπαστικότητα των άκρων.

Πρόεδρος : Για τα επεισόδια, είδατε κάτι η ίδια; Σας ενημέρωσε γιατρός παιδιατρικής;

Μάρτυρας : Δεν έτυχε να εφημερεύω σε κανένα.

Πρόεδρος : Δεν έχω κάτι άλλο να ρωτησω, ήσασταν σαφής.

Εισαγγελέας : Είπατε πως κάπως η Τζωρτζίνα άρχισε να παρακολουθεί, πως το διαπιστώσατε;

Μάρτυρας : Ήταν μία εξέλιξη που ήρθε σταδιακά.

Εισαγγελέας : Πως το συνδέετε;

Μάρτυρας :Με τη νευρολογική αποκατάσταση του παιδιού. Ήταν μία σταδιακή εξέλιξη.

Εισαγγελέας : Τι περιμένατε να δείτε μετά από ΚΑΡΠΑ;

Μάρτυρας : Το μέγεθος της βλάβης δεν
μπορείς να το ξέρεις. Δεν περιμέναμε να είναι και ένα φυσιολογικό παιδί.

Εισαγγελέας : Υπήρχε κάποιο στοιχείο στο ιστορικό πως έπασχε η μητέρα από κάτι;

Μάρτυρας : Δεν θυμάμαι.

Οι μεταμοσχεύσεις και η απαγόρευση

Ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας ρώτησε τη μάρτυρα σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις που έχουν λάβει χώρα στο νοσοκομείο του Ρίο με την πρόεδρο του δικαστηρίου να του απαγορεύει να συνεχίσει τις ερωτήσεις.

Αλ.Κούγιας : Πόσες μεταμοσχέσεις οργάνων έχουν γίνει στη ΜΕΘ Παίδων όσο διάστημα είστε εκεί;

Μάρτυρας : Γύρω στα 12-13 παιδιά.

Αλ. Κούγιας : Έχετε ακούσει να υπάρχει αντίστοιχος αριθμός μεταμοσχέσευων παιδιών σε άλλη εντατική;

Μάρτυρας : Δεν έχω ακούσει. Εξαρτάται πόσο υπάρχει επιθυμία να ασχοληθούν οι ιατροί.

Αλ. Κούγιας : Πόσες εντατικές παιδιών υπάρχουν στη χώρα;

Μάρτυρας : Έξι.

Αλ. Κούγιας : Έχετε ακούσει σε άλλη μονάδα να υπάρχουν μεταμοσχεύσεις;

Μάρτυρας : Νομίζω πως υπάρχουν αλλά δεν μπορώ να σας απαντήσω.

Πρόεδρος : Γιατί τα ρωτάμε αυτά; Τι σχέση έχουν με τη δίκη;

Αλ. Κούγιας : Έχουν σχέση.

Πρόεδρος : Εάν δεν εξηγήσετε τι σχέση έχει με το αντικείμενο της δίκης δεν μπορώ να σας αφήσω να συνεχίσετε.

Αλ. Κούγιας : Έχει σχέση με την αξιοπιστία των ιατρών των ΜΕΘ Πάτρας. Δεν μπορούμε να γίνει μία διακοπή δίκης και έχουμε δύο 18μηνα. Κάνουμε μία δίκη εξπρες. Δε θα εξηγήσω γιατί κάνω την ερώτηση.

(…)

Αλ. Κούγιας : Τι εννοείτε όταν λέτε πως ήταν απαθείς οι γονείς ;

Μάρτυρας : Αναμένεται, σε αυτές τις περιπτώσεις, να κλαίνε, να πέφτουν πάνω στα παιδιά.

Αλ. Κούγιας : Έχουν μια συζήτηση ο κ. Δασκαλάκης και ο κ. Ηλιάδης, η οποία έχει δημοσιευθεί και του λέει ο κ. Δασκαλάκης, πως η γυναίκα μου εδώ είναι ψύχραιμη αλλά στο σπίτι κλαίει από το πρωί μέχρι το βράδυ, το γνωρίζετε;

Μάρτυρας : Πιθανό και να το έχω ακούσει.

Αλ. Κούγιας : Μπορεί να είναι έτσι και να είναι μία αξιοπρεπής γυναίκα;

Μάρτυρας : Το να κλαίει κάποιος δεν είναι αναξιοπρεπές.

Αλ. Κούγιας : Έχω υπερασπιστεί χιλιάδες υποθέσεις Τέντα, «μαύρη χήρα», και έβγαιναν στις τηλεοράσεις και έκλαιγαν. Πως σας φαίνεται το γεγονός πως η γυναίκα που κατηγορείται ότι έχει σκοτώσει δύο παιδιά και έχει προσπαθήσει να σκοτώσει την Τζωρτζίνα, είναι ψύχραιμη και απαθής; Δε θα θα μπορούσε να κλαίει όλη ημέρα;

Μάρτυρας : Εγώ αυτό που λέω είναι πως δεν ήταν συνήθης αντίδραση, δεν προσπαθώ να την εξηγήσω.

Η μάρτυρας διευκρίνισε πως αυτή η στάση της είχε κάνει εντύπωση στην αρχή της νοσηλείας της Τζωρτζίνας, στην πορεία, ωστόσο, υπήρχε μεγαλύτερη επαφή των γονέων με το παιδί, με τον Αλέξη Κούγια να της δείχνει τρυφερές φωτογραφίες της Ρούλας Πισπιρίγκου με την Τζωρτζίνα τις ημέρες της νοσηλείας της στο νοσοκομείο.

Ένταση και μήνυση

«Ντροπή σας! Ντροπή σε όλους σας! Παλιάνθρωποι! Συμμορία όλοι» είπε, στη συνέχεια, ο Αλέξης Κούγιας, απευθυνόμενος προς τη μάρτυρα, ξεσπώντας για μία ακόμα φορά κατά των γιατρών του νοσοκομείου του Ρίο και τους χειρισμούς κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της Τζωρτζίνας. Το ξέσπασμα του κ. Κούγια ήρθε κατά τη διάρκεια της υποβολής ερωτήσεων σχετικά με τη διαδικασία ανάνηψης με τον δικηγόρο να λέει πως δε θέλει να ρωτήσει κάτι άλλο την μάρτυρα και να γνωστοποιεί στο δικαστήριο πως επιφυλάσσεται η υπεράσπιση να καταθέσει μήνυση σε βάρος της μάρτυρος κατά την πρόοδο της δίκης.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο.

Εθνικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button