Πολιτική

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 6,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις κάλπες

>

Στις 6,5 ποσοστιαίες μονάδες είναι η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ.

Οι δείκτες εμφανίζονται βελτιωμένοι για τη ΝΔ, όπως αυτός της παράστασης νίκης. Παράλληλα, ενισχυμένος εμφανίζεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού το 39% των ερωτηθέντων απαντά ότι καλύτερο μετά τις εκλογές θα ήταν μια κυβέρνηση με εκείνον πρωθυπουργό.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ με αναγωγή επί των εγκύρων λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,5%, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ 9%, το ΚΚΕ 6%, στο 3,5% είναι η Ελληνική Λύση, στο 4% το ΜέΡΑ25 και ακολουθούν με 1,5% η Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και η Εθνική Δημιουργία και στο 2% η ΝΙΚΗ. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 9%, ενώ μικρότερα κόμματα επιλέγει το 4% των ερωτηθέντων.

πρόθεση ψήφου όλες οι απαντήσεις

πρόθεση ψήφου διαχρονικά

Κυβέρνηση συνεργασίας πάση θυσία θέλουν περίπου 1 στους 5 πολίτες (19), ενώ νέες εκλογές μετά από προσπάθεια για συνεργασία (37%) ή νέες εκλογές το συντομότερο (36%) θεωρεί καλύτερο η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων.

κυβέρνηση συνεργασίας

Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κερδίσει από μισή μονάδα σε σχέση με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη στις 7 Μαΐου με τη μεταξύ τους διαφορά να παραμένει σταθερή, πάντα στον δείκτη της πρόθεσης ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων.

Στην ερώτηση μετά τις εκλογές τί θα ήταν καλύτερο, οι πολίτες απαντούν:

καταλληλότερος
  • Κυβέρνηση με πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη 39
  • Κυβέρνηση με πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα 27
  • Κυβέρνηση με την πρόταση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό 8
  • Κανένας, τίποτα από τα παραπάνω 20.
  • Δεν ξέρω/ δεν απαντώ είπε το 6% των ερωτηθέντων

Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης και την ερώτηση «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα βγει πρώτο», το 59% απαντά η ΝΔ (έναντι 57% στις αρχές του μήνα), το 27% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ (έναντι 28% στις αρχές του μήνα), άλλο κόμμα λέει το 5%, ενώ δεν ξέρω/δεν απαντώ λέει το 9% των ερωτηθέντων.

Σημειώνεται, επίσης, πως η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης βρίσκεται στις 32 ποσοστιαίες μονάδες.

Παράσταση νίκης

Σχετικά με τη δομή της επόμενης κυβέρνησης το 41% απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ (34%) ή συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ (75). Το 31% απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (14%) ή συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (17%). Το 7% λέει «ναι» σε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού (με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ κ.α.), το 13% επιλέγει «κάποιον άλλο», ενώ το 8% δεν απαντά.

επόμενη κυβέρνηση

Τέλος, η δημοσκόπηση περιλαμβάνει σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων, αλλά και σενάριο κατανομής εδρών με έξι κόμματα εντός βουλής και 9,5% εκτός βουλής, όπως φαίνεται στους πίνακες που ακολουθούν:

σενάριο αναποφάσιστοι
σενάριο- έδρες

Εθνικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button