Πολιτική

Τα δημοσκοπικά ασανσέρ, η ανάκαμψη της ΝΔ και η μόνιμη μάχη ΠΑΣΟΚ – Πλεύσης

Η αβεβαιότητα και η όχι αμελητέα ανασφάλεια που είχαν προκαλέσει στα κομματικά επιτελεία οι δημοσκοπήσεις των περασμένων μηνών φαίνεται ότι έχει παρέλθει, αν και οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δεν είναι φιλικές προς όλους.

Η ΝΔ παρουσιάζει σαφείς τάσεις συσπείρωσης της εκλογικής της βάσης και το σύνολο των δημοσκοπήσεων του Μαΐου την δείχνουν να σταθεροποιείται στα ποσοστά των ευρωεκλογών φλερτάροντας ή και ξεπερνώντας ενίοτε το ψυχολογικό φράγμα του 30%.

Υποχωρούν στην αξιολόγηση τα Τέμπη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ενώ το επίσης ευνοϊκό στοιχείο για το κυβερνών κόμμα είναι ότι η τραγωδία των Τεμπών έχει υποχωρήσει από την πρώτη θέση της αξιολόγησης των πολιτών.

Εκεί που υπάρχει ένα πραγματικό ασανσέρ είναι στη δεύτερη θέση την οποία διεκδικούν, συνήθως με απόσταση αναπνοής μεταξύ τους το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της Real Poll το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου καταγράφει ένα 18,95, ενώ στη δημοσκόπηση δημοσκόπηση της εταιρείας Interview που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Political το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατρακυλά στην 4η θέση με ποσοστό 7,3%, με το ΠΑΣΟΚ να φτάνει το 12,1%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ότι έχουν αποδώσει ελάχιστα οι προσπάθειες για ανάκαμψη καθώς τα ποσοστά του είναι επίμονα μονοψήφια, ενώ η Νέα Αριστερά εμφανίζεται ως επί το πλείστον εκτός Βουλής.

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου εμφανίζει αξιοσημείωτη σταθερότητα πολύ συχνά γύρω στο 10%, μπαίνοντας μερικές φορές σφήνα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας.

Πώς ερμηνεύεται η αδυναμία της αντιπολίτευσης

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα για το πού οφείλεται η αδυναμία της αντιπολίτευσης να απειλήσει δημοσκοπικά την κυβέρνηση, η πλειοψηφία (63,5%) συμφωνεί στο ότι λείπουν ηγετικές προσωπικότητες, το 44,2% το αποδίδει στην έλλειψη προτάσεων. Ένα 27% το αποδίδει στην απροθυμία για συνεργασίες και ίδιο ποσοστό στην «υπεροπλία» της κυβέρνησης στα ΜΜΕ.

Ως προς το πιο σοβαρό πρόβλημα της χώρας, οι πολίτες απαντούν ξεκάθαρα ότι αυτό είναι οι ανατιμήσεις, αφού η ακρίβεια έρχεται πρώτη σε ποσοστό 27,9% με κεντρικό κριτήριο ψήφου τα οικονομικά της οικογένειάς τους σε ποσοστό 19,5%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση που δίνουν στο υποθετικό ερώτημα πρόθεσης ψήφου, αν τα κόμματα είχαν άλλη ηγεσία, όπου αποτυπώνεται η σημασία ηγετικών προσωπικοτήτων.

Ποιον θα ψήφιζαν με άλλη ηγεσία

Αποκαλυπτικά ως προς τις ηγεσίες των κομμάτων είναι τα ευρήματα που απαντούν στο ερώτημα για το ποια θα ήταν η δύναμη των κομμάτων αν είχαν άλλη ηγεσία.

Αν και η ΝΔ παραμένει πρώτη χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη βλέπει το ποσοστό της να πέφτει στο στο 24%. Αντίθετα ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Νίκο Ανδρουλάκη λαμβάνει ποσοστό 17,1%. Η Πλεύση Ελευθερίας χωρίς την Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν θα έμπαινε καν στη Βουλή και θα καταποντίζονταν στο 2,8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Φάμελλο θα ανέβαινε στην τρίτη θέση με 8,4%. Ένα 17,5% δηλώνει αναποφάσιστο.

Στο ερώτημα που γίνεται για το πού οφείλεται η αδυναμία της αντιπολίτευσης να απειλήσει δημοσκοπικά την κυβέρνηση, η πλειοψηφία (63,5%) συμφωνεί στο ότι λείπουν ηγετικές προσωπικότητες, το 44,2% το αποδίδει στην έλλειψη προτάσεων. Ένα 27% το αποδίδει στην απροθυμία για συνεργασίες και ίδιο ποσοστό στην «υπεροπλία» της κυβέρνησης στα ΜΜΕ.

Related Articles

Back to top button